Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Utflyktsmacka

Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde.

Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter.

Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.

Ett beslut jag inte ångrat en dag sen dess, mitt liv har förändrats på många positiva sätt med hjälp av den kostomläggningen, tack för det Annika ❤

Boken såldes slut för några år sen men finns nu i nytryck med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Bilden nedan är från kokboken, där får mandelbrödet sällskap av kryddbröd och ostbröd.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Matig dubbelmacka 1 port

2 mandelbröd

½ avokado

1 msk finhackad purjolök

1 finhackad soltorkad tomat i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Våffeldags

Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna eftersom beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör, laxröra med soltorkad tomat och avokado eller med bär och grädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i dalafjällen, då med smör och ost eller getmese emellan två hjärtan.

Det smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Receptet med de somriga bilderna kommer från min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu med på Adlibris Bokrea för bara 129 kr.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Saffransäpplen, Luciafika DeLuxe

Lyxigt julfika

I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj.

Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang.

Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor med saffran, lite muscovadosocker och rostade nötter, himmelskt gott till olika ostar från Wijnjas.

Det var en så underbart god dessert att den fick mina ögon att tåras…

Igår gjorde jag en variant av den här som fika när jag kom in efter en lång skogspromenad i det underbara vinterlandskap jag nu befinner mig i, hemma i Östersund.

Här en bild på utsikten från min balkong nu på Luciamorgonen, som du ser så har vi gott om snö här i Jämtland.

Vill du baka en saftig saffranskaka till fikat idag, då hittar du mitt bästa recept här.

Saffransäpplen 1 port

10 mandlar

1/4 rött juläpple

2 msk smör

½ tsk honung eller annan valfri sötning

En knivsudd saffran

Lite flingsalt

2 skivor halloumi

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor.

Andningsteknik, kalla bad & adventsfika
God morgon på er! Här har det varit lite tystare än vanligt under en tid. Alltså på bloggen då, och inte i livet i övrigt. För stunden försöker jag minimera tiden jag spenderar med att surfa och göra ”onödiga” saker på nätet. Det är ju en sak att tex aktivt söka kunskap, kolla på videosnuttar… Fortsätt läsa Andningsteknik, kalla bad & adventsfika
2 x pumpa
Hej på er! Nu när det är pumpatider så kan det ju passa fint att göra något gott med pumpa. Nu när den absoluta pump-hetsen avtagit lite kan du säkert dessutom hitta pumpa till bra pris :) Pumpa är inte bara gott utan det är ju dessutom så himla färgglatt med något starkt gult! Passar… Fortsätt läsa 2 x pumpa
5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Hej på er! Idag får ni lite tips och inspiration på något gott till helgfikat. Alla kanske inte är strikt LCHF utan snarare paleo, men lågkolhydrat i jämförelse med vanligt fikabröd så klart :) Ser ut att bli en solig och vacker höstdag imorgon, så jag hoppas på en lång promenad och ett bad i havet :)… Fortsätt läsa 5 förslag på fika! (Lågkolhydrat/paleo)
Somrig pannacotta (mejerifri)
Hej på er! Nu när våra vinbärsbuskar dignar av fina bär blir det en hel del efterrätter och fikagrejer med vinbär som bas. Här har jag gjort en variant på pannacotta gjord på krämig kokosmjölk och puré på röda vinbär. Toppade med lite extra kokosgrädde och solvarma svarta vinbär. Grymt gott och somrigt! :) RECEPT (4 portioner)… Continue reading Somrig pannacotta (mejerifri)
Somrig mat – inspiration!
God morgon! Idag tänkte jag bjuda på lite matinspiration med tema sommarmat. Hoppas bilderna nedan får det att vattnas i munnen på er och glöm inte att spana in alla recepten som finns i min receptbank! Klicka på ”recept” uppe i menyn och välj sedan någon av alla underkategorier. Här är några av mina sommarfavoriter! […]
Svenskt fika på Nationaldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Nationaldagsfika

Våfflor med hjortron och grädde är en svensk klassiker, den hittar man på många kaféer runt landet.

På mitt sätt blir det en glutenfri variant på mandelmjöl, vill du ha den mjölkfri så byt bara ut grädden mot kokosgrädde, det blir också riktigt gott.

Våfflorna passar inte bara till fikat utan är goda som en lättare frukost eller till en kvällsrätt.

Våffelhjärtan brukar jag använda istället för bröd till en förrätt eller med pålägg till en kopp kaffe på sommarpicknicken.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

1+1 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner 1 msk av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun och servera med vispad grädde och hjortron eller andra bär.

Du kan göra våfflorna i förväg, värm dem då på 175 grader i en minut så blir de som nygräddade.

De går också bra att frysa och ta fram eftersom och värma.

Recept och bild kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.