Fläskfilé med bearnaisesås

fläskfile_bearnaisessås
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag? :-P  

4-6 port
Det här behöver du : 
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.

Hasselbackspotatis : 
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.

Sås :
1 sats bearnaisesås

½ pressad citron

rapsgris_fläskfile
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.

göra_bearnaisesås
B
earnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, ;-) Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra. ;-)

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Lunch en söndag i Borgholm…


Söndag i sakta mak… Visst är det skönt att sätta sig på ett lunchhak och bara njuta av att bli lite uppassad en stund! ;-) Vi åkte efter en tur till sportaffär och badhus vidare till Sörens i Borgholm och avnjöt deras a la carte meny. Vansinnigt gott som vanligt. Jag har lovordat dom tidigare här på bloggen men det tål att upprepas för er som tänker ta en tripp till ön i sommar!

Mamma och jag valde fläsknoisiette B/W. Grymt god rödvinssås, mört fint kött, bearnaisesåsen, krämig & god men min kära mamma kunde inte låta bli att även beställa in en vitlökssås vid sidan om! :-P Stora, friterade klyftpotatis med skal och en het bönsalsa med tzatziki till det. Mätta som små pingviner så orkade ingen av oss dessert förutom mamma då som beställde in kaffe och en glass med halloncoulis & mandelbiskvier. Återigen en god lunch på ett av stans bästa, lunchställen även en söndag! Fräscht ställe, fin service och bra musik i högtalarna… ;-)