Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd


Formbröd LCHF och Paleo till varma mackor

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

Matlagning ute i det fria

I våras fick jag ett mail från friluftsföretaget Eldmark i Sorsele med frågan om jag kunde ta fram en formfranska som passade till deras nytillverkade mackjärn av stål.

En spännande utmaning förstås, så jag tackade ja. Är själv väldigt förtjust i att vara ute i naturen och laga mat över öppen eld, så det passade mig riktigt bra.

Jag har ju varit på resande fot mycket den senaste tiden, så det dröjde ända till förra veckan innan jag kom mig ut i skogen till en perfekt grillplats där jag kunde testa brödet och järnet.

Mackjärn från Eldmark.se

Eleonor Jakobsson på Eldmark hade en önskan att jag skulle göra ett bröd i storleken av en formfranska typ jättestor Raskens, för deras mackjärn är anpassat efter den storleken.

Nu är min bakform lite mindre och när man bakar ett glutenfritt bröd utan jäst, så sväller ju inte degen upp på samma sätt så mina brödskivor blev ungefär hälften så stora som butikernas gigantiska skivor.

Det blev ännu bättre för den typ av singelsmörgåsjärn jag fick prova, för nu fick jag plats med två smörgåsar bredvid varann, så vi kunde äta våra varma mackor samtidigt.

Varm macka i mackjärn från Eldmark

Mitt bröd av typen LCHF/Paleo blev dessutom så späckat med näring, så en smörgås av större format skulle vi helt enkelt inte orkat med.

Järnet är mycket lätt eftersom det är tillverkat i stål, så det var också enkelt att ta med i ryggsäcken. De järn i aluminium jag testat förr väger betydligt mer.

Fyllningen hölls kvar mycket bra i brödet, jag serverade mackorna i varsitt melittafilter så det blev riktigt enkelt och kladdfritt att äta de varma smörgåsarna.

Varm macka

Brödet fungerar också mycket bra att rosta eller att steka i smör. Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga, men det här håller ihop väldigt bra.

Mitt recept är helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot grädde eller cashewnötsmjölk.

Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak till lowcarb-bröd och här neutraliserar det samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd.

Mackorna fylldes med tunnskivat, varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, Skärvångens Chèvre och lite senap.

Bröden las ihop och jag bredde lite smör på utsidan, så fastnar de inte i järnet.

Jag grillade dem ca 10 minuter över den falnande elden, vände järnet ofta under tiden.

Mackorna smakade himmelskt gott denna regnmulna dag.

Så passa på att baka ett riktigt gott bröd att ta med på höstens utflykter i skog och mark, jag lovar att du får ordentligt med energi att orka med både bärplockning, jakt och fiske :)

Formbröd LCHF/Paleo

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfröm

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Glutenfritt formbröd

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Det blev lite efterrätt också därute i skogen. Nyplockade blåbär och rädisor från Ås Trädgård.

Blåbär

Ekologisk rädisa från Ås Trädgård


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF


Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting

cupcakes_vit_choklad_cream_cheese_frosting
Här kommer stjärnsmällarna vi hade på nyåret. :-P Jolines stjärn-cupcakes med cream cheese frosting och vita choklad-stjärnor! Grymt goda, söta och charmiga på samma gång!

12-14 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Grädda i pappersformar i ugn ca 15 min 175 grader, eller i muffinsmaskin.
Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 – 4 dl florsocker
några droppar citronsaft
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker till en ganska fast konsistens, men som ändå går att spritsa. här är mängden florsocker helt beroende på hur du vill ha konsistensen. Ställer man frostingen i kylskåpet ett tag innan man spritsar så blir det mer ”hård” än när man precis rört ihop den.

vit_choklad_stjärnor_cupcakes
Dekorationen består av vanlig smält vit choklad (ca 100 gram) som breds ut på bakplåtspapper, sen på med strössel och svalna i kylskåp. Figurer kan man sen ta ut med pepparkaksmått som här stjärnor. Doppa måttet i hett vatten först så går det enklare att få hela fina stjärnor.

cupcakes_cream_cheese_frosting
Söta stjärn-cupcakes till nyåret som Joline bakat! :-P

The post Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting appeared first on Kryddburken.se.