Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.
De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.
Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?
Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.
Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.
Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?
Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.
Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st
5 torkade aprikoser
25 g smör eller kokosolja
1 ägg
½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl mandelmjöl
1 ½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
ca ½–1 krm salt
Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.
Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.
Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.
1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.
Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.
Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.
Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.
Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.
Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.
Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.
På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.
Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.
Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.
Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.
Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.
Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.
Ät, njut och må gott!
Gröna bönmuffins ca 12 st
2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney
2 dl kokosmjölk
2 ägg
50 g späd spenat eller mangold
2 msk finhackad rosmarin
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hampafrön
1 msk bakpulver
Ca½-1 tsk salt
2 msk smält smör eller kokosolja till formen
Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.
Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.
Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.
Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen.
Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank.
Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, här tar man helt enkelt det man tycker om och har hemma.
Efter receptet ser du några exempel på mina bilder från bakboken, den är just nu med på Adlibris rea och kostar bara 159 kr i länken ovan.
Blåbärsbollar ca 15 st
2 dl blåbär
2 dl valnötter
50 g smör eller kokosolja
4 katrinplommon
Rivet skal och 2 msk saft av ekologisk citron eller lime
Att rulla i:
½ dl bärpulver eller kokosflingor
Koka upp blåbären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär plommonen i mindre bitar, mixa dem med blåbärsröran, valnötter och citrusskal och saft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i bärpulvret eller kokosflingor så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.
Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.
Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.
Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro
Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.
Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.
I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.
Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.
Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.
Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.
Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.
Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.
Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.
Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:
”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning. Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!
Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker. Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.
En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”
Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.
Ditt stöd betyder mycket för mig
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Tips Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm smörgås.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.
Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.
Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.
Idag får du ett recept på det i mitt tycke allra godaste brödet till julmaten, gott som skinkmacka med rödbetssallad och senap, som grund till sillsmörgås eller bara med smör och ost.
Baka gärna redan nu och stoppa i frysen, så undviker du att det blir så stressigt innan jul.
Brödet är även ett bra julklappstips, svep in det i en vacker kökshandduk och bind om med ett snöre, så har du en gåva med mycket kärlek och omtanke bakom.
Jag har använt ett av mina allra populäraste brödrecept som grund, ett valnötsbröd som jag skapade till kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.
Den är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.
I år kom min sjunde kokbok som blev en bakbok, du hittar ”Baka med frukt & grönt” här på Adlibris och Bokus, den finns även i vanliga bokhandlar.
Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på kokbokstävlingen Gourmand Awards nu i veckan, hoppas många vill ta del av mina glutenfria och sockerfria recept nu till jul
Vörtlimpa
6 ägg
250 g kesella eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet
Tankar om havre
Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.
Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.
Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.
Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka
För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.
Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.
Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.
Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.
Bovetegröt
2 dl krossat bovete
2 dl kokande vatten
3 dl mjölk/kokosmjölk
1 dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör/kokosolja
2 msk sesamfrön
ca 1 tsk salt
ev 1 tsk valfri sötning
1 kanelstång
Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.
Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.
Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.
Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.
En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.
Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.
Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.
Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det
Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.
Havrekakor med kolasmak
Mandelkakor med kokos och aprikoser
Smörgåstårta
Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.
Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept