Julens godaste frukost 2 port
4-5 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
25 g skållade mandlar
1 juläpple
50 g smör
Salt
Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.
Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.
Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.
Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.
Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.
Smaka av om äggröran är lagom salt.
Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost.
God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.
Äggsmör 1 port
1 mjukkokt ägg
25 g mjukt smör
2 msk hackad gräslök
1-2 frökex
Flingsalt
Tomat, rädisa och citronmeliss
Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.
Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.
Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet.
Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd.
Morgonnjutning för 1 eller 2
Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.
Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.
Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.
Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.
Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.
Morgonnjutning för 1 eller 2
Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag.
Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig.
Klipp i rejält med gräslök innan serveringen.
Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri.
Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.
Omega-3-fylld brunch
Snabbt, lätt och enkelt lagar en riktigt god frukost på fisk om du tröttnat på bacon.
Om du inte har tillgång till fiskfilé så kan du äta äggröran tillsammans med till exempel makrill i tomatsås, rökta musslor, kräftstjärtar, räkor, sardiner, tonfisk eller något annat gott från hav och sjö.
Smörstekt fisk 1 port
1 fiskfilé à 150-200 g, jag hade röding
2 msk smör
Salt
Örtig äggröra 1 port
2-3 ägg
1 dl hackade örter, jag hade gräslök, citronmeliss och citrontimjan
2 msk smör/kokosolja
Salt och grovmald svartpeppar
Vispa ihop äggen och häll ner i det lätt brynta stekfettet i en kastrull.
Fräs ett par minuter, rör hela tiden mot botten. Salta och peppra efter smak.
Dra kastrullen från värmen medan du steker fisken.
Bryn stekfett väl i en panna och lägg ner fisken med köttsidan ner.
Det går snabbt att steka fiskfilé, räcker med bara 1 minut på var sida.
Salta fisken, jag hoppade över peppar här när jag äter den till frukost.
Är fisken lite tjockare så låt stå och dra på eftervärme en minut till.
Rör ner de hackade örterna i äggröran och servera till fisken med lite grönt.
kan tyckas enkelt men ofta gör man (jag) felet att steka den på för hög värme och då blir den torr och grynig och med ”strängar och trådar” och den vasslar sig också.
Så här gör man äggröra för bästa resultat.
En portion är 2 ägg och till den tar man 2-4 msk vätska, grädde eller vatten, lite salt och peppar.
Man vispar inte upp äggen utan gör några slag med en gaffel.
Smält smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och värm upp på mellan-värme, rör hela tiden med en träslev mot botten tills äggröran blir jämn och slät och har en tjock krämliknande konsistens.
Krämiga röror att fylla till exempel baguetter med är ju himla gott och kan varieras som tillbehör till det mesta. Just den här röran passar utmärkt som pålägg till olika smörgåsar, till bakad potatis, till kokt pasta som sås och jag har faktiskt använt den i smörgåstårta också.
Många som inte gillar just tonfisk brukar bli förvånade hur gott det ändå är så prova om du är skeptisk, jag lovar det är vansinnigt gott bara provsmaka en liten knivsudd på rostat bröd…
Här har jag fyllt crepes med röran och ett salladsblad, rullat till små strutar och ätit kalla till förrätt, eller kvällstilltugg, och de passar också utmärkt att göra många och servera på buffé.
Har du nån riktigt god favoritröra att dela med dig av?
Det här behöver du :
4 kokta ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
Citronpeppar, mycket… Smaka av!
GÖR SÅHÄR :
Koka äggen medium/hårdkokta. Skala och finhacka. Finhacka rödlöken och blanda med resten av ingredienser i en skål, smaka av med citronpeppar. Fyll crepes med salladsblad, tonfiskröra och rulla ihop till strutar.
Jag är visserligen inte storkonsument av tonfisk men föredrar tonfisk i vatten före den i olja, och sen tittar jag alltid på burken där det ska finns märkt att fisket inte skadar delfinbeståndet.
Super, super, supergott!! Prova!
The post Crêpes med ägg och tonfiskröra appeared first on Kryddburken.se.