2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Vetebröd av alla de slag är ett måste till sommaren så fyll frysen och bunkra upp. Vi har inte så stort utrymme i vår frys här hemma så jag brukar inte baka så stora mängder på en och samma gång. Att baka på en halv liter degvätska är perfekt och det tar inte hela dan heller… Dom godaste enligt mig är inte bullar med kanel utan massor med vanilj och bakade på riktigt smör. Jag minns att jag fick det hos min faster Maritha när jag var liten. Hon hade dagbarn hemma och bakade ofta bullar så man blev alltid bjuden på färska, saftiga vaniljbullar.
Det fina brödfatet har Joline gjort i slöjden och passar perfekt att fylla upp med bullar!
ca 25 st
Det här behöver du :
150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 1½ l vetemjöl
Vaniljfyllning :
100 – 150 gram smör
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt sockret, saltet och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Knåda degen smidig för hand eller med krokarna. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 2 bitar och kavla ut, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar. Fyll bullformar och ställ på plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk! Servera med ett stort glas mjölk!
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen.
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.
6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.
Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott!
6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.
Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost
Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.
Det behövdes en ”makeover” verkligen.
Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris.
Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!”
Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.
Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.
Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås.
PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥
6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.
Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.
Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.
Wooooilaaaa!!
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.
Häromdan på kontoret när hungern föll på gjorde vi en liten skåpsrensning och hittade diverse smått och gott fast inga fabulösa ingredienser att få ihop till en middag men som tur är har jag bara 1 km hem så jag åkte hem o hämtade champinjoner, lite grönsaker, buljong och pasta så vi fick ihop en riktig höjdarmiddag av allt småplock ändå.
Det som fanns var 2 skivor lövbiff i frysen, lök och vitlök och D´Elidas chilisås. Resten plockade jag hemifrån och det blev vansinnigt gott! Vi hade dessutom en liten buse på besök, (snart 3 år) som glufsade i sig så det rök ur öronen så betyget blev godkänt av både stora och små får man nog säga.
4 – 6 port
Det här behöver du :
2 skivor lövbiff (gärna fler om man vill ha grytan lite ”köttigare”)
1 gul lök
2 morötter
3 msk tomatpuré
3 msk oxfond
2 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 liter vatten
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Haricot verts (ett par nävar)
Gröna ärtor (ett par nävar)
Kokt pasta till 4 port
GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen tunt. Bryn på i het stekpanna med smör. Finhacka lök och skär morötterna i stavar. Låt fräsa med köttet tillsammans med tomatpuré nån minut innan du slår på vätskan.
Tillsätt fond, D´Elidas och vatten och låt grytan småputtra på låg värme ca 30 min. Skär champinjonerna i kvartar och lägg i. Koka pastan.
På slutet, rör ner haricot verts, gröna ärter och nykokt pasta – servera!
Är det nånting som är gott till plockmat är krustader. Små tunna, frasiga skal som går att fylla med i princip vad som helst. Man kan äta dom direkt som dom är eller gratinera med fyllning i ugnen. Här har jag gjort två varianter. Skalen finns dessutom i två storlekar. Till de små använde jag brieost och hjortronsylt och de större med fyllning av en champinjonstuvning, toppad med västerbottensost. Perfekt till buffe, plockmat eller lite lyxigare drinktilltugg.
6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du :
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost
GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.
Sen skjuts in i ugnen ca 10-15 min på 200 grader.
Servera på buffé, plocktallrik, till ostbricka eller som drinktilltugg.