Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.
Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.
Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.
För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.
Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.
Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.
Kokbokstips
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.
Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.
Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.
Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.
Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.
Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.
Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.
Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.
Bärfromage 6-8port
4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär
4 dl grädde/kokosgrädde
4 ägg
ev 1-2 msk valfri sötning
4 gelatinblad
2 tsk pressad citron
Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.
Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.
Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.
På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.
Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:
Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt från det grekiska köket, vi är nog många som har riktigt goda minnen från måltider med souvlaki och tzatziki.
Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis när jag jobbade några månader som kock på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.
Tzatzikin är inspirerad av den jag blivit serverad på mina många resor till Makrigialos på Kreta, den ska vara riktigt krämig, då är den som godast.
Här serverar jag smörstekt aubergine och en örtig tomatröra till, det passar väldigt bra till souvlakin.
Souvlaki 2 port
300 g fläskfilé
½ pressad citron
2 msk olivolja
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.
Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.
Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.
Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.
Tzatziki 2-3 port
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk havssalt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
½ tsk pressad citron
Peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.
Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.
Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.
Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.
Cocktailtomater i rosmarinbalsamico
15 cocktailtomater
3 msk smör
2 msk färska rosmarinbarr
1 tsk balsamvinäger
Havssalt
Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull.
Rör i vinäger, finstrimlad rosmarin och salt, ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.
Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller ett par av kokböckerna nedan, till dig själv eller som gåbortspresent.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.