Kryddburken är nominerad!

matbloggspriset_logo_text_004
Jag börjar med att säga stort, varmt tack till alla er som nominerat Kryddburken i ”Folkets val”. 

Nu är jag en av de 10 finalisterna man kan rösta på och i år tycker jag personligen att hela upplägget med matbloggspriset fått ett rejält godhjärtat lyft då röstningen även bidrar till att hjälpa människor i nöd.

Varje sms som kostar 10kr går till Stockholms stadsmission vilket jag tycker är är en riktigt bra anledning att lägga sin röst och skicka iväg ett sms på den blogg man gillar bäst. 

Jag har sagt det förr och säger det igen. Det arbete och det engagemang som ligger bakom Matbloggspriset är värd en stor hyllning och arbetet blir bara finare och mer utvecklat från år till år. Stort tack till er som står bakom arrangemanget.

Rösta på din favorit!

Skicka ett SMS till 72980. Skriv MAT1 för att rösta på blogg nr 1, MAT2 för att rösta på blogg nr 2 osv. Varje SMS kostar 10 kronor (+ ev. operatörsavgift) och går till Stockholms Stadsmission. Det går att rösta flera gånger. Omröstningen stängs kl 00.00 den 3:e november 2013. Den blogg som fått in flest röster, och därmed dragit in mest pengar till Stadsmissionen står då som vinnare.

De 10 finalisterna i Folkets val 2013 har nominerats av er matbloggläsare. Vi har fått in över 700st nomineringar, och de 10 finalister som gått till final har tagits ut av juryn samt kategorisponsorn Findus.

Här följer de 10 stycken bloggar som gått till final.

Om Stockholms Stadsmission och Matbloggspriset
Pengarna som samlas in under omröstningen i Matbloggspriset går till Stockholms Stadsmission och arbetet för barnfamiljer i svåra ekonomiska situationer. Tidigare sökte många familjer stöd till barnens fritidsaktiviteter, nya glasögon, vinterkläder osv. Nu söker de flesta för de nödvändigaste utgifterna – mat, hyra, el. Julhelgen är för många av de här familjerna väldigt tuff då de inte ens får vardagen att gå ihop. Därför delar Stockholms Stadsmission varje år ut presentkort på mat, så att familjerna kan klara sig över julhelgen och kanske unna sig något extra. Presentkorten är på 250 eller 500 kronor beroende på familjens storlek och på hur länge de ska klara sig innan nästa möjlighet till matinköp.

Pengarna från omröstningen kommer att gå till just detta – mat. Tack för ditt bidrag, det ger en godare jul!

För att ge SMS-gåvor behöver du vara ansluten till WyWallet. Det blir du automatiskt om du har ett privat mobilabonnemang. Om du har kontaktkort eller företagsabonnemang behöver du i de flesta fall registrera dig först på wywallet.se.

Har du frågor om Stockholms Stadsmission eller om din gåva? Kontakta Sofia Lemnert på 08-68 42 3063 eller sofia.lemnert@stadsmissionen.se.

Vill du ge en större gåva? Gör det här: http://stadsmissionen.se/gava eller SMS:a HEM100 till 72980 så ger du 100 kronor.

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto, och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, vilket ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2012 gick 90 % av Stockholms Stadsmissions intäkter till ändamålet.
(Text från www.matbloggspriset.se)

Gästbloggare Sara Gröndahl

sara-vardagnu
Hallå ja! Sara här från bloggen Vardag.nu

En lantis som flyttat till stora stan (nej, inte Stockholm – Växjö är stort nog för mig) och bosatt mig i en liten 50-talsetta med min fästman och mitt ständigt överfulla skafferi. Jag är ett planeringsfreak tillika matfreak ut i fingertopparna som drömmer mat, tänker mat, planerar mat och förstås äter en himla massa mat. 

Herrejisses vad spännande det är att få gästblogga här hos Linda! Det känns lite som när man såg sig själv i tidningen när man var liten…

Jag har följt Linda på Kryddburken sedan… Ja, sedan jag började laga mat! Jag minns ett av de första recepten jag testade härifrån, det var äggrullen med ost- och bacon, som är precis lika god som den ser ut att vara. Linda var faktiskt en av de främsta anledningarna till att jag en gång för snart 3 år sen bestämde mig för att råda bot på min skrivarklåda genom att börja matblogga. Sedan dess har jag hunnit byta bloggadress och inriktning tills jag till slut hittade det jag trivs bäst med – att skriva om vardagsmaten! På Vardag.nu bjuder jag på inspirerande vardagsmat och enkla middagstips för alla trötta måndagar, stressiga tisdagar och en och annan lillördag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska vara ett nöje att äta! 

Jag har bloggat ett bra tag nu men är fortfarande bara en rookie jämfört med Linda. Tänk hur många recept som varsamt nedtecknats och bloggats om här, på alla dessa år. Kryddburken är som den där tjocka favoritkokboken man har hemma. Med matstänk på vareviga sida och sprickor i ryggen efter flitigt bläddrande. Ja, det är en gedigen och ständigt växande kokbok vi har här, det är en sak som är säker. Så nu när jag skulle gästblogga, var det inte utan att jag fick lite huvudbry – vad tusan skulle jag kunna bidra med?!

Efter lite efterforskning i kryddburksarkivet kom jag fram till att köttfärssoppa – det äts det inte ofta i det Nilssonska hemmet! Med hösten på intåg och massor av lockande rotfrukter i affären så det vad ju givet att jag skulle bjuda på en riktigt mustig köttfärssoppa! Inga konstigheter utan bara en hederlig köttfärssoppa med klassiska smaker. Det är ju faktiskt godast i längden, eller hur? 

kottfarssoppa-rotfrukter
Här har vi snabb och enkel vardagsmat! Köttfärssoppa behöver inte puttra länge på spisen för att få god smak, tack vare att köttet är malet. Nötfärs är godast i soppa eftersom den ger en så god buljong. Rotfrukter, lök och tomatpuré likaså. Eftersom jag gillar en matig soppa med mycket i, har jag mycket rotfrukter i min köttfärssoppa. Minska mängden litegrann om du vill ha mer buljong!

Det här behöver du till 4 port :
400 g blandade rotfrukter (t.ex. kålrot, rotselleri och morot)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
300 gram nötfärs
2 msk tomatpuré
2 msk senap (svensk, mild)
2 tsk torkad persilja
(1 lagerblad)
1 l köttbuljong (vatten + tärning/fond)
1 msk kinesisk soja
Salt, vitpeppar
(Färsk persilja till servering)

GÖR SÅHÄR : 
Riv rotfrukterna grovt. Finhacka löken. Hetta upp smör eller olja i en stor kastrull och bryn färsen. Tillsätt löken och rotfrukterna och låt den mjukna innan du tillsätter tomatpuré, senap, torkad persilja och eventuellt lagerblad. Häll på buljongen och låt puttra i åtminstone 15 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Blanda eventuellt ner lite hackad, färsk persilja innan servering.

Njut köttfärssoppan rykande het tillsammans med en god ostmacka. 

ingredienser-kottfarssoppa
Fram med ingredienserna till köttfärssoppan! Sen är det bara att riva, riva, riva…

kottfars-rotfrukter-soppa
Fräs köttfärsen och rotfrukterna först för att få ut mest smak. I med buljongen sen! 

kottfarssoppa-vitpeppar
Köttfärssoppa är en av ytterst få rätter som jag använder vitpeppar till. Här passar den lite mustigare vitpepparn faktiskt bäst! 

enkel-kottfarssoppa-rotfrukter
Lite färsk persilja att gott att ha i köttfärssoppan precis innan servering.

vardagsmat-kottfarssoppa
Köttfärssoppa med rotfrukter är inte fy skam en småkylig höstdag nu framöver!

och nu mot Stockholm…

Panorama of Stockholm, SwedenHinner inte mer än hem från Norge så vänder man näsan mot Sthlm…
Jag har blivit inbjuden till Bonniers årliga Vårfest i kväll! Spännande!

Man får ju passa på medans man får sådana inbjudningar…
det varar ju inte för evigt detta ;)

Tåget upp strax och sedan väntar ett trevligt hotell med specialfrukost, dvs en lchf-frukost önskad av mig som de har tillmötesgått, detta kommer alltså serveras mig i morgon :D
Ser ut att bli 18 grader varmt… en äkta vårfest då alltså!

Så ikväll ska jag umgås med Bonniers personal och andra inbjudna författare, spännande att se vilka som tackat ja och kommer.

Önskar också alla en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg!

 

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Green Yellow – Dricka sötad med stevia!

Vi har fått hem lite prover på denna nya närproducerade dricka, den kommer i tre smaker COLA, GRAPE och CITRON/LIME
Den tillverkas i Stockholm! Jag gillar alltid när saker inte behöver färdas vida runt överallt.
Nu kan vi bara hoppas att den når hela landet och vi alla får börja efterfråga drycken även utanför Sthlm.
Detta är helt klart något jag kan tänka mig att bjuda på vid kalas och andra högtider eller ta som dricka en varm sommardag. Man kallar det vuxendricka, därför den inte är så söt, perfekt tycker vi här, den är helt klart söt tillräckligt ändå.
Denna önskar jag alla kunde dricka istället för de sockersöta läskeblaskorna.

Ni som bor runt Sthlm kan hitta den i alla ICA-affärer i innerstan och den börjar också leta sig ut i restauranger och caféer. Även förorterna dyker den upp i. Fråga efter den! Det är så vi får ut de bra varorna i affärerna!

Green Yellow

Vi som bor utanför och vill se den i vårt ICA sortement får börja efterfråga den även här och använda oss av hemsidan för att ge affären en länk.

Finns det någon läsare här som provat dem?
I våra munnar smakar Colan som Igloo-glassen!
Citron/lime passar fint till mat. Grapen är också en fin matdryck.
De är inte så söta och detta uppskattade vi mycket.

 

Bloggar etiketter: ,

Till Uppsala och bakkursen!

Nu snart åker jag mot Uppsala och bakkursen som ska hållas i morgon eftermiddag.
En bunta baksugna människor väntar mig där, KUL!
Ska bli väldigt roligt att träffa Lars och Lisa från restaurang Primaten, där kursen också ska hållas. Jag har bett dem hålla undan någon gott för mig att köpa och äta när jag kommer fram, spännande!

När jag ändå är i faggorna så ska jag inom förlaget Bonnier Fakta i Stockholm och träffa min förläggare Lisa och redaktören Annika under tisdagen. De ska bjuda mig på lunch!
Ska bli spännande att träffa dem och höra lite nyheter och annat spännande som kan vara på gång.
Vem vet, kanske har något att berätta på onsdag, vore ju kul iaf om så var fallet.
Helt klart kommer det ett inlägg om bakkursen i alla fall.

Så nu vet ni varför bloggen blir tyst under måndag och tisdag. ;)

Ha det så gott så länge!

 

Nu är vi hemma o här ska lagas mat!

Ja nu äntligen har vi landat, både på Arlanda och här hemma! Resväskorna är uppackade och tvättmaskinen snurrar för fullt! :-P

Alltså det här med Arlanda?? Hur svårt är det egentligen?? Vi hittade ingenstans och vi gick o gick o gick… Och hittade inte bagageutlämningen hur mycket vi än försökte och de vi frågade ur personalen var inte ett dugg hjälpsamma så de tog en BRA stund innan vi kom ut till transferbussen för att ta oss till parkeringen där vi hade mercan stod och ja en sisådär runt halv åtta igårkväll körde vi från Stockholm…

Man har ju inte lite ont i fötterna och känner sig allmänt off efter en trång flygtur med skrikande o bråkiga barn. Dom minsta små bebisarna var ju hur snälla som helst på planet och tog flygresan med ro men jag måste då säga att jag är mäkta förvånad över vilken uppfostran vissa har på sina barn, eller inte…

Ungar (ja, inte alla) som hängde över stolryggarna och viftade med leksaker, kepsar och spottade, kastade saker, viftade och slog ut dricka o mat man försökte hålla kvar på det utfällbara bordet och levde runt?? Å där sitter föräldrar bredvid o bryr sig inte ett skit?? Då började mitt tålamod ta slut och när vi sen inte hittade nånstans på Arlanda och allt tar en evinnerlig tid och man bara vill UT och få luft och komma sig hem… ;-) Åhhhh!!!

Javisst ja, vi ÄR hemma nu! Grekland är underbart men inte flygplatser och flygplan, de är vi väldigt eniga om här hemma nu.

Duktiga, älskade mannen körde hela vägen hem och vi passerade många olyckor längs vägen i det hala väglaget men Nicke är bara bäst, så e de ju!! ;-)

Och hur skönt var det inte att komma in genom ytterdörren och känna doften av ”hemma”, gosa in sig med en varm katt, gå runt i huset och känslan då huset visst redan var städat tipp topp innan man reste och nu kan man bara koncentrera sig på att packa upp, piffa ned allt nytt och njuta och tänka tillbaka och vara både nöjd över allt man upplevt men också att vara hemma igen! Helt underbart ljuvligt!

Just nu håller jag på med kvällsmiddag efter att varit i affären och fyllt på en tom ekande kyl! :-P

JA?? Vad ska vi äta??

 

The post Nu är vi hemma o här ska lagas mat! appeared first on Kryddburken.se.

Del 7, Vitamin D3

Den lag som ska skydda skadar – på grund av ignorans

Den här veckan har det fullkomligt vimlat av vitamin D3-artiklar. Dels om en spansk studie på gravida, där man efter födseln sett på barnens intelligens, hjärnans utveckling, och precis som förväntat, så konstaterar man att ju högre D3-koncentration hos kvinnan, desto bättre utveckling blir det av hjärnan hos barnen. Sedan kan man också läsa om en tragedi som beror på vitamin D3-brist. Det handlar om ytterligare ett fall av medfödd rakit.

 

Den spanska studien är ju intressant, för den bekräftar vad många redan tycker att vi vet. Det är farligt för fostrets utveckling generellt om modern har vitamin D3-brist. Alla känner säkert till att D3-vitaminförespråkarna anser att det finns ett samband med grav vitamin D3-brist hos den gravida och autism hos barnen. Det är faktiskt i Sverige, i Stockholm som man sett att fler barn än förväntat föds med autism i den somaliska gruppen. Det har varit skriverier i tidningarna, men ingen verkar vilja läsa in sig på den senaste forskningen. Möjligen pågår en svensk studie som aldrig borde fått godkänt av Etikprövningsnämnden. Själva interventionstiden är så kort = tre månader att det inte är lönt. Det tar nämligen cirka två månader innan man får upp en koncentration av 25(OH)D. Doserna av förhoppningsvis vitamin D-TRE och inte D2 är så låga att man inte kan förvänta sig något speciellt i effekt. Som vanligt så jämför man närmast nolldoser med nolldoser. Man verkar helt enkelt inte vilja veta om man kan göra något för gruppen somaliska kvinnor och deras överrepresentation i födandet av autistiska barn … Det är inget enbart svenskt fenomen med ökad andel autistiska barn bland somalierna, den höga förekomsten ses även i samma grupp i Kanada.

 

Man planerar alltså att dela in 150 somaliska kvinnor som bott i Sverige i två år, i grupper, där 90 kommer att lottas till noll = placebo, 800 enheter och 1600 enheter i D-droppar. 60 kvinnor kommer att få ljusbehandling, varav 40 kommer att få äkta UVB och 20 låtsasljus.

Blodanalyser av betydelse för D-vitamin och skelettomsättningen kommer att tas vid 5 tillfällen: före, efter 6 veckor och efter avslutad behandling (12 veckor) samt under uppföljning 18 och 24 veckor efter behandlings start. Bentäthetsmätning ska också göras.

 

Varför är jag nu så kritisk över denna studie? Där målet är att jämföra effekter av respektive behandling (D-droppar via munnen och UVB-ljus) mot placebo samt att jämföra de båda behandlingarna. Jo, det är redan gjort studier med betydligt högre doser D3, tex. En ganska ny där man givit 4000 enheter dagligen. Det finns faktiskt professionella forskare som är världserkända för sina vitamin D3-kunskaper, en heter Reinhold Vieth. Han konstaterar att före 1997, så var den rekommenderade dygnsdosen D3 för nyfödda och barn 400 IU, alltså 10µg. Med andra ord en tesked D-droppar eller torsklevertran = 5mL. Jag har genom åren samlat på mig ett stort antal gamla läkarböcker och jag konstaterar, det finns ingen förklaring till denna mängd, den här teskeden, annat än att det är den mängd som förhindrade och botade engelska sjukan. Alltså en ren iakttagelse via ögonen. Sen, tror jag, via ett konsensusbeslut, det betyder ungefär handuppräcknings-röstning, så beslöt man att vuxendosen/behovet av D, det blev nog bra med halva barndosen. Väldigt ologiskt.

 

Varför är jag då upprörd? Jo, man kan lägga pengarna på relevanta studier, slippa göra samma sak som andra gjort. Man kan göra alla nya och gamla studier om vitamin D3 till obligatoriskt arbetsmaterial för alla legitimerade sjukvårdsutbildade. På så sätt skulle vi slippa att fortsatt behöva läsa om sådana tragedier, där gravida kvinnor har så låga vitamin D3-nivåer att deras nyfödda bebis är född med medfödd rakit. Barnets skelett är så skört att skelettbenen bryts under den tid det tar att föda fram barnet. Det är väl förfärligt? Tänk ett sådant lidande för den lille nyfödingen med mängder av brutna ben. Sen, sen så noterar sjukvårdspersonal dessa benbrott och med stor sannolikhet kommer då den ena eller båda föräldrarna att anklagas för barnmisshandel. Föräldrarna fråntas vårdnaden av sitt-sina barn, påfrestningen psykiskt kan bli för stor så att föräldrarna separerar, de kan hamna i fängelse, deras barn kan adopteras bort, mot de biologiska föräldrarnas vilja.

 

Kom ihåg, för att det ska gå över vitamin D3 i bröstmjölken, så måste den ammande kvinnan själv ha en D3-nivå över 125 nmol/L, minst. Det tar två månader innan man kommer upp i koncentration även om man tar en daglig hög dos. Det föds barn med engelska sjukan än idag. Även i Sverige. Det har skett en ökning av rakit med flera hundra procent i England. Ju mörkare hud, desto svårare att få upp sin D3-nivå. Ju längre norrut vi bor, desto kortare tid på året kan vi bilda vitamin D3. Vi kan inte bilda D3-vitamin genom glasfönster. Det är så gott som omöjligt att äta sig till en hög vitamin D3-nivå. Det är inte enbart skelettet som blir dåligt och felaktigt utvecklat vid D3-brist, även de inre organen tar skada, inklusive hjärnan. Det är säkert så att en hög dos D3-vitamin trivs bäst med litegranna magnesium. Magnesiumbrist är nog rätt vanligt. Jag kommer vid ett annat tillfälle att lista de vitaminer och mineraler som D3-vitaminet samarbetar med.

Lite länkar

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/pregnancy/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/abstract;jsessionid=E2958417655C01EA183C2FBD70108F6F.d01t03

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/autism/

http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-during-pregnancy-may-be-critical-for-infant-brain-development/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206333/Parents-accused-battering-newborn-win-adoption-reprieve-experts-rule-broken-bones-caused-rickets.html?ito=feeds-newsxml
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed100922
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed97208

Elisabeth Puur

 

KÖPA VITAMIN D3

 

Bloggar etiketter: ,

Liten del av en hemlighet ska jag avslöja…

Det blir en liten intensiv tid för mig här framöver då ett nytt bokprojekt är på gång.
Mycket skrivande och tillverkande…

I Stockholm pratade vi ju framtid och framtiden innebär en ny bok!
Detta glädjer mig mycket, att man tror på mig och det jag gör!

Men om jag blir lite “frånvarande” ibland så vet nu alla varför.

ÖNSKAR ALLA LÄSARE EN GLAD PÅSK! 

Ps. Recept på mina små goda påskägg (bilden) kommer i morgon ds.