Fransk ekologisk stevia – 100% rebaudiosid A

Denna trevliga stevia som jag fått prova tillverkas/extraheras i Europa ( lite lätt närproducerad) och är ekologisk.
Stevian odlas i Syd Amerika.
Den är 300 gånger sötare än socker och  det är 100% Rebaudiosid A.
Ju högre andel rebaudiosid i en stevia desto bättre sötma och ingen beska/bismak.

Jag har provat den i semmelbullen, i en kladdkaka och i en mandelpuddingen. Den fungerar superfint och har ingen bismak av stevia alls. Jag tar max 1 krm  och det räcker för en hel kaka, blir en perfekt sötma och det utan att fylla upp med erythritol. Vilket kan vara en fördel.

Man kan återfinna denna Stevia i affärer som specialiserat sig på ekologiska produkter.
I Göteborg är det FRAM 
I Stockholm är det Cajsa Warg och Lemuria, Nybrogatan 26.

Vi har också blivit utlovade ett specialpris för bloggläsarna här så fort stevian är inne igen i deras webshop. Den har tydligen en strykande åtgång! Återkommer när vi har detta specialavtal i hamn!

Besök EkoBioLogisk hemsida där finner du också en lista över andra återförsäljare i Sverige. Man kan säkert annars tipsa affärer om att de kan börja köpa in denna fina Stevia.

Vill du kontakta dem för fler frågor så svara de snabbt och bra här: kontakt@ekobiologisk.com 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Yvonnes Ananaspaj

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

Bloggar etiketter: ,

Stevia och Erythritol och färdiga blandningar av dessa

Nu kommer det många frågor igen om Stevia och Erythritolen och hur ska man  tänka.

Erythritolen är ju lika söt som socker, man brukar säga att man ska ta lika mycket av erythritolen i ett recept som socker, dvs 1-3 dl.För många av oss kanske såpass många som 80% märker av erythritolens bismak, den smakar metalliskt eller ger sveda i halsen. Precis det gör ju socker också om man får något väldigt väldigt sött.
Jag doserar erythritolen i matskedar, ofta 3 msk och  fyller upp sötman med stevia.

Stevian är ju supersöt  och ju högre sötma ju lägre dos. Den brukar finnas i styrkor från 250 och uppåt till ca max 500 gånger sötare än socker. Stevias bismak är lite åt lakritshållet.
jag föredrar en stevia som är så lite söt som möjligt men ändå inte så låg att det är tillsatt “mös och bös” sådant vi inte vill ha. Så jag landar ofta i en stevia som 250-300 gånger sötare och då blandar jag den med erythritolen i delarna 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia = Marianns blandning. Det brukar vara lagom sött och inga bismaker av någon sötning kan upplevas.

Nu kommer det många sådana här färdiga blandningar på marknaden och här är det återigen samma regel som gäller se till att få en blanding som är så lite söt som möjligt men ändå lite sötare än socker. Vad gäller alla dessa färdiga blandningar är nog så att alla får själva prova och komma fram till vilken dosering som passar var och en. Eller så fortsätter man bara blanda min lilla blandning…

ICA stevia strö- verkar vara för lite stevia i, då den ska doseras som lika som socker torde det vara “ett enda korn” stevia i varje påse. Där får man  bara ta 3 msk ( om man vill slippa bismaken av erythritolen) och då blir kakan osöt. Då får man ändå tillsätta 1/4 krm stevia själv för att få upp sötman lite. Behandla ICA stevia strö som ren erythritol.

Stevia Vital  Steviasocker är 5 gånger sötare än socker och här kan man om man doserar i mina mått 3 msk uppleva en stark smak av stevia och har man denna påse får man ta 0,25 msk – max 0,5 msk och själv fylla upp med mer erythritol ca 2-3 msk. Annars blir kakan osöt med bara 0,25 msk.

Rebiana Steviasocker är två gånger sötare än socker och borde vara närmare min sötningsblandning. Dock blir det för mycket att ta 0,5 dl exemplevis, då går stevian igenom ändå. Jag skulle nog ta 0,5-1 msk och fylla upp med 2 msk extra erythritol. Detta får jag återkomma till då jag snart får hem denna produkt.

Sukrin+  är också två gånger sötare än socker och borde också ligga nära min blandning. Denna har jag inte fått prova. Jag tror att den fungerar som Rebiana Steviasocker och måste tas mindre av ändå och fyllas upp med lite erythritol för att helt undvika stevians bismak. Ca 0,5-1 msk skulle jag tro blir lagom här och fylla upp med 2 msk extra eryhtritol blir min kvalificerade gissning.

Swetex Är också dubbelt så söt som socker och bör då behandlas  som Rebianas Steviasocker. Troligtvis ta ca 1 msk av Swetex och fylla upp med 2 msk erythritol. Då jag inte fått prova den så är detta lite osäkert, utan endast även här min kvalificerade gissning.

Vill du veta hur tillverkningen går till av dessa båda sötningar Stevia och Erythritol så läs här.

Nu kommer en gissning till från mig och det bästa verkar då vara om man kan få till en färdig blandning som bara max är en (1) gånger sötare än socker i stället för två (2) gånger, då vore en sådan färdig blandning helt 100% hemma…  i min skalle bör tilläggas…

 

OBS: Vad gäller Hermestas och Canderels Steviasötningar så bör vi alla avtå dem då de innehåller maltodextrin.

 

 

 

 

Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm
Källa: Therése
Portioner: 12

Ingredienser:
Mandelbottnar
150 g Mandelmjöl
0,75 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
5 st Äggvitor

Smörkräm
5 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
175 g Smör

Garnering
50 g Mandelspån
Gör så här:
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter.
Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.

Rosta mandelspånen gyllenbruna i torr stekpanna eller på torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med mandelspånen.

Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt. Kan frysas.

Smörkrämen blir fint gul i färgen och passar därför riktigt bra som påsktårta!

För variation kan smörkrämen smaksättas med rivet apelsin-, citron- eller limeskal. Eller varför inte vaniljpulver eller kakao. Smaksätter man med kakao kan man med fördel även ha i en nypa salt för att lyfta chokladsmaken!

Lycka till!
Tårtbotten
Tårtbotten
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8-10

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,5 dl bake pro
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 msk sukrin melis
1/2 krm stevia
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraiche



Gör så här:
Jag använde ett form med 19cm diameter.
Sätt ugnen på 175grader. Blanda dem torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll sedan i äggsemeten med dem torra ingredienserna och rör om till en smet. Lägg bakplåtspapper i en liten form med avtagbara kanter och häll i smeten. Grädda i ca 20min. Låt svalna och skär sedan upp den till två tårtbottnar.
Minisemlor
Minisemlor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 10st

Ingredienser:
4 ägg
4 msk sukrin melis (går att utesluta om du ej använder sötning)
0,5 krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas (går att utesluta om du ej använder sötning)
1 dl grädde (kan nog med fördel bytas ut mot grekisk yoghurt)
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk Fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Mandelmassefyllning
(använder du inte sötning blir det nog bäst att bara ha bulle med grädde)
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
1/4 krm stevia eller 0,5 tsk flytande hermasetas

Topping
Vispad grädde


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 5min och sen rullar du till 10st bollar och lägger på plåt med bakplåtspapper. Mina vägde 43g/st
Grädda i 18min och ta sedan ut dom och låt svalna helt.

Skär av lock på semlorna och gröp ur rejält med inkråm. Blanda sen ihop fyllningen och lägg i semlebullen. Mina barn ääälskar mandelmassefyllning så därför har jag massor av det i detta recept. Spritsa på rejält med vispad grädde och lägg på locket. Sen kan du sila sukrin mellis över semlorna.

Muuuuuums!!!!!!
Tysk ostkaka utan botten
Tysk ostkaka utan botten
Källa: Sophie
Portioner: 8 bitars tårta

Ingredienser:
1 kg kesella
6 ägg
3 msk kokosnötmjöl
stevia och/eller erythritol (sötin) efter smak och tycke
1 matsked mandelspån (om man gillar)
några droppar citronarom om man gillar
eventuellt en skvätt grädde

Gör så här:
Blanda allting i en skål och häll i en spring form (form med löstagbar kant).

Grädda ca 1 timma vid ca 175 grader.

Kakan kommer att resa sig mycket och sjunker ihop snabbt när man tagit ut den ur ugnen. låt svalna och ställ gärna kallt i kylskåpet. äts (till skillnad från svensk ostkaka) som en vanlig kaka, gärna med vispgrädde på.

PS: Det är en riktig "proteinbomb". Riktigt mättande och bra också för de som tränar kraftsporter.

Innehåll:
ca 4 gram kolhydrater per 100 gram.
ca 18 gram protein/100 gram
ca 16 gram fett/100 gram om man inte har grädde i. Lite mer protein och fett/100 gram om man har grädde i.
Godaste chokladbollarna
Godaste chokladbollarna
Källa: Helena
Portioner:

Ingredienser:
100 gram smör
100 gram kokos + ev. garnering
1-2 matskedar sötningsmedel, t.ex. sukrin
2-3 matskedar kakao
2 matskedar kallt kaffe
1 tesked vaniljpulver



Gör så här:
Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att det blir mjukt. Blanda allt till en smet. Sötningsmedel tillsätts efter smak, och man kan använda valfritt sötningsmedel som t.ex. sukrin, stevia eller vad man har hemma. Tänk på att stevia är mycket sött varför det måste doseras annorlunda - tag mycket mindre än i receptet och smaka av.

Vaniljpulver är ett kolhydratfritt alternativ till vaniljsocker som man kan hitta bland bakartiklarna i affären.

Forma till ca 20 bollar och rulla i kokosflingor. Chokladbollarna kan varieras genom att rulla dem i hackad mandel eller hackade jordnötter istället.

ICA´s stevia är med erythritol

Fel av mig, men det är ju inte utan att man bör vara misstänsam.

Men som en uppmärksam bloggläsare berättade så är ICA´s stevia med utfyllnad av Erythritol och därmed fritt fram att använda!

Bloggar etiketter: ,

Canderel och Hermesetas Stevia

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan “mös och bös” eller “bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Bloggar etiketter: , ,