Drottningens äppelkaka

Drottningens äppelkaka – recept på Drottningens äppelkaka – ett smarrigt recept på äppelkaka. Ingredienser (10-12 bitar) Pajdeg 2 dl vetemjöl 80 g smör 1 äggula + ev. lite kallt vatten 2 msk strösocker 1 krm salt rivet skal av ½ citron Pajfyllning 150 g smör 1 dl strösocker 300 g mandelmassa 3 ägg rivet skal … Continue reading Drottningens äppelkaka

Inlägget Drottningens äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Stevia och Erythritol och färdiga blandningar av dessa

Nu kommer det många frågor igen om Stevia och Erythritolen och hur ska man  tänka.

Erythritolen är ju lika söt som socker, man brukar säga att man ska ta lika mycket av erythritolen i ett recept som socker, dvs 1-3 dl.För många av oss kanske såpass många som 80% märker av erythritolens bismak, den smakar metalliskt eller ger sveda i halsen. Precis det gör ju socker också om man får något väldigt väldigt sött.
Jag doserar erythritolen i matskedar, ofta 3 msk och  fyller upp sötman med stevia.

Stevian är ju supersöt  och ju högre sötma ju lägre dos. Den brukar finnas i styrkor från 250 och uppåt till ca max 500 gånger sötare än socker. Stevias bismak är lite åt lakritshållet.
jag föredrar en stevia som är så lite söt som möjligt men ändå inte så låg att det är tillsatt “mös och bös” sådant vi inte vill ha. Så jag landar ofta i en stevia som 250-300 gånger sötare och då blandar jag den med erythritolen i delarna 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia = Marianns blandning. Det brukar vara lagom sött och inga bismaker av någon sötning kan upplevas.

Nu kommer det många sådana här färdiga blandningar på marknaden och här är det återigen samma regel som gäller se till att få en blanding som är så lite söt som möjligt men ändå lite sötare än socker. Vad gäller alla dessa färdiga blandningar är nog så att alla får själva prova och komma fram till vilken dosering som passar var och en. Eller så fortsätter man bara blanda min lilla blandning…

ICA stevia strö- verkar vara för lite stevia i, då den ska doseras som lika som socker torde det vara “ett enda korn” stevia i varje påse. Där får man  bara ta 3 msk ( om man vill slippa bismaken av erythritolen) och då blir kakan osöt. Då får man ändå tillsätta 1/4 krm stevia själv för att få upp sötman lite. Behandla ICA stevia strö som ren erythritol.

Stevia Vital  Steviasocker är 5 gånger sötare än socker och här kan man om man doserar i mina mått 3 msk uppleva en stark smak av stevia och har man denna påse får man ta 0,25 msk – max 0,5 msk och själv fylla upp med mer erythritol ca 2-3 msk. Annars blir kakan osöt med bara 0,25 msk.

Rebiana Steviasocker är två gånger sötare än socker och borde vara närmare min sötningsblandning. Dock blir det för mycket att ta 0,5 dl exemplevis, då går stevian igenom ändå. Jag skulle nog ta 0,5-1 msk och fylla upp med 2 msk extra erythritol. Detta får jag återkomma till då jag snart får hem denna produkt.

Sukrin+  är också två gånger sötare än socker och borde också ligga nära min blandning. Denna har jag inte fått prova. Jag tror att den fungerar som Rebiana Steviasocker och måste tas mindre av ändå och fyllas upp med lite erythritol för att helt undvika stevians bismak. Ca 0,5-1 msk skulle jag tro blir lagom här och fylla upp med 2 msk extra eryhtritol blir min kvalificerade gissning.

Swetex Är också dubbelt så söt som socker och bör då behandlas  som Rebianas Steviasocker. Troligtvis ta ca 1 msk av Swetex och fylla upp med 2 msk erythritol. Då jag inte fått prova den så är detta lite osäkert, utan endast även här min kvalificerade gissning.

Vill du veta hur tillverkningen går till av dessa båda sötningar Stevia och Erythritol så läs här.

Nu kommer en gissning till från mig och det bästa verkar då vara om man kan få till en färdig blandning som bara max är en (1) gånger sötare än socker i stället för två (2) gånger, då vore en sådan färdig blandning helt 100% hemma…  i min skalle bör tilläggas…

 

OBS: Vad gäller Hermestas och Canderels Steviasötningar så bör vi alla avtå dem då de innehåller maltodextrin.

 

 

 

 

Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm
Källa: Therése
Portioner: 12

Ingredienser:
Mandelbottnar
150 g Mandelmjöl
0,75 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
5 st Äggvitor

Smörkräm
5 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl Steviasocker (3 ggr sötare än socker)
175 g Smör

Garnering
50 g Mandelspån
Gör så här:
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter.
Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min.
Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.

Rosta mandelspånen gyllenbruna i torr stekpanna eller på torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med mandelspånen.

Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt. Kan frysas.

Smörkrämen blir fint gul i färgen och passar därför riktigt bra som påsktårta!

För variation kan smörkrämen smaksättas med rivet apelsin-, citron- eller limeskal. Eller varför inte vaniljpulver eller kakao. Smaksätter man med kakao kan man med fördel även ha i en nypa salt för att lyfta chokladsmaken!

Lycka till!
Undersökningen i Västerbotten

I Rapport i går rapporterades det att det pågår ett projekt sedan 1985 ( Västerbotten nytt) att  varje år erbjuda alla länets 40-, 50- och 60-åringar till en hälsoundersökning. Undersökningen, som består av en medicinsk del med provtagning av blodtryck, blodfetter och sockerbelastning. Vikt och längd för bestämning av BMI – Body Mass Index. Dessutom ingår en enkät som handlar om livssituation, social situation, familje- och arbetsförhållanden, mat- och alkoholvanor, fysisk aktivitet, tobak och snus.

I rapport uttalade sig en läkare från Umeå att nu så stiger kolesterolet hos Västerbottningarna och man är orolig för att hjärthälsan nu då ska försämrats.

Dock har man inte sett att den gjort det ännu…

Då har bör man alltså heller inte sett någon förbättring av hjärthälsan under dessa 25 år heller trots mindre fettätning?
Bara det att kolesterolet nu ökar hos folk, vilket vi inte behöver bry oss om alls. Den som känner sig orolig över kolesterolet kan med fördel läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten och kanske börja först med denna artikel?

Ät dig till hälsa och ät riktig mat!

Bloggar etiketter: ,

Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Godaste chokladbollarna
Godaste chokladbollarna
Källa: Helena
Portioner:

Ingredienser:
100 gram smör
100 gram kokos + ev. garnering
1-2 matskedar sötningsmedel, t.ex. sukrin
2-3 matskedar kakao
2 matskedar kallt kaffe
1 tesked vaniljpulver



Gör så här:
Låt smöret stå framme i rumstemperatur så att det blir mjukt. Blanda allt till en smet. Sötningsmedel tillsätts efter smak, och man kan använda valfritt sötningsmedel som t.ex. sukrin, stevia eller vad man har hemma. Tänk på att stevia är mycket sött varför det måste doseras annorlunda - tag mycket mindre än i receptet och smaka av.

Vaniljpulver är ett kolhydratfritt alternativ till vaniljsocker som man kan hitta bland bakartiklarna i affären.

Forma till ca 20 bollar och rulla i kokosflingor. Chokladbollarna kan varieras genom att rulla dem i hackad mandel eller hackade jordnötter istället.

Fantastiskt fin och klok recension av min bakbok på Diabetes.ifokus

Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin  och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!

“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori 

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”

 

Bloggar etiketter: , ,

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Rutig tårta….





Receptet hittade jag här: http://sockerrus.se/2011/06/16/en-annorlunda-tarta/ på både bottnar och frosting, enda skillnaden är att jag gjorde tre lager bottnar istället för att få en rutig tårta inuti. Sen lite bär ovanpå.
Canderel och Hermesetas Stevia

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan “mös och bös” eller “bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Bloggar etiketter: , ,