Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4
Ingredienser:
Steksky av tex fläskfile, oxfile, fläskkarre
Grädde
Soya
Gör så här:
Stek kött i smör med salt och peppar. Lyft ur köttet när det är klart.
Häll på grädde och nån enstaka droppe soya.
Det är tyvärr alltför sällan som det serveras lever i mitt kök, men här kommer ett mycket lättlagat och gott recept.
Våra förfäder åt mycket inälvsmat, men idag är det många som glömt bort denna både billiga och nyttiga mat.
Lever innehåller mycket D-vitamin, något som är viktigt att få i sig nu under de solfattiga vintermånaderna.
I somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och chili.
Använde samma marinad till den här rätten som sen fick puttra en stund i grädde.
För Dig som har lite svårt för leversmak är det här något att testa, kryddningen ger verkligen sting åt levern.
Här hittar Du mitt recept på Kycklingleverpaté som är ett bra hemlagat alternativ till leverpastej.
400 gr Kycklinglever
½ pressad Citron
1 msk Oregano
1 tsk Chiliflingor
Havssalt
2 msk Smör
1 dl tärnad Zucchini
½ röd Paprika
4 Cocktailtomater
2 dl Grädde
½ tsk Balsamvinäger
Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.
Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.
Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.
Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.
Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och balsamvinäger och koka upp. Låt puttra några minuter på svag värme.
Servera med Rucola, Bladpersilja och Gurka.
Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:
Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning
lchf-kaka:
4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)
Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:
Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett och 1,20 gram kolhydrater, kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.
Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett
Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.
Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.
Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.
Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).
Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf
KUL!
ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.
Jamen hej!! Ska vi prata lite pannacotta igen då!?? Eller snarare pannacottaFORMAR och hur man får ur pannacotta ur formar!!?
Ja, det gör vi tycker jag!! Nu är jag så uppretad och irriterad så jag fullständigt kokar inombords! Tack för era tips, men det hjälper inte…
Jag använde nu mina större ”jelly-formar” i hårdplast, dom rymmer ca 1½ dl var. Dom är ju så vansinnigt söta och jag verkligen älskar färgen och formen på dom så jag gjorde ett nytt försök igår/idag. Smorde formarna lätt med lite olja. Hällde i pannacottan, in i kylen och lät stelna.
Idag (dagen efter) så sitter dom GIVETVIS som berg!! Jag spolar och doppar i hett vatten och petar med sticka i kanterna men NEJ dom är kvar och jag slår dom hårt mot tallriken så tallriken nästan går sönder…. Och jag slog dom på ”sniskan” i handflatan så den gröna formen sprack… Ingen pannacotta som tänkte lossna inte! Pausade ett par timmar i ren ilska och valde form med omsorg, färgen; BLÅ – Nu jävlar måtte de gå vägen då?!
NEJ!!!
Den blå formen fick verkligen veta av mitt humör när saker och ting inte går som jag vill så den ligger nu i två delar i soppåsen…
Sen fick jag ytterliggare ett tips om att skölja formarna i VATTEN och alltså inte smörja med olja innan pannacottan hälls i! Å det retar ju gallfeber på mig att jag inte har provat detta så än en gång en pannacotta i kastrull på spisen som hälls ner i det två resterande formarna som är HELA!
Hur gick det då???
Tänker inte gå in på nån närmare beskrivning, men det hjälper tydligen med VATTEN i formarna innan pannacottan hälls i! Bildbevis längst ner…
Nu e jag så less på detta så det lär dröja bra länge innan jag gör pannacotta igen. Och så ska jag sörja mina två fina formar som ”gått” sönder… *muttrar*
Ja, men nu vet ni hur man gör då, och hur man INTE gör! Å jag också…
När du vänt upp&ner på formen och lossat pannacottan kan du värma den aningens pyttelite, bara några sekunder i micron för att ”släta ut” ytan!
Visst blev det fint, gott och så, men vilken huvudbry jag haft!! Huvudbry serverad med varm hallonsås!
4 port
Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl gelésocker
1 vaniljstång
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, gelésocker och vaniljstång i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, allt ska med i kastrullen. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacotta i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.
från icke LCHF varor.
Om detta skriver Expressen idag och de har fått hjälp av Anna Hallén.
Vilket är tur…
Jag skulle bara vilja lägga till stevia vid sukrinet. Så man verkligen kan dra ner på sötningen ordentligt
Bilden visar mitt kylskåp.Som vi säger i familjen -
Utan ägg försmäktar vi på denna Ö…
ps. man kan gott lägga till smör också…ds.