Hemlagad Makrill i Tomat

Makrill i Tomat utan burksmak

En av de fina fiskar jag brukar köpa i Saluhallen här i Alanya är färsk makrill.

Med sitt höga innehåll av Omega-3, är det här en fisk vi bör äta ofta av.

Hemma äts den ju oftast rökt eller i burk, men här hittar Du ett gott recept på färsk Makrill med Citronmarinerad  Zucchinisallad.

En av mina frukostfavoriter på sommaren brukar vara en burk Abba’s Mästarmakrill.

Så nu när vi går mot varmare tider här nere, experimenterade jag fram ett liknande recept.

Eftersom vi nu har ugn i vår lägenhet, blev fisken snabbt och enkelt tillagad utan os.

Med en tomatsås kokt på finaste cocktailtomater och kallpressad olivolja blev den förstås ännu godare än burkvarianten.

Makrill i Tomatsås

2 st färsk Makrill

250 gr Cocktailtomater

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 msk Smör

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

3 msk Kallpressad Olivolja

1 msk Balsamvinäger

Filéa makrillen och skär bort benen. Dela i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester. Rör ner vinäger och olja. Fördela blandningen över fisken.

Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta Ägg, Avocado och en hemgjord Majonnäs.

Jag fick nöja mig med Heinz medan jag är i Turkiet, men i alla fall gjord på ägg från frigående höns.

Nedan lite bilder från en vacker vårvinterdag i hamnen i Alanya.

Njut av dem tillsammans med musik från den Turkiska popkanalen KRAL TV.

Det är många riktigt bra låtar i toppen på listan just nu, som vi ofta lyssnar på.

Det är nästan alltid en vacker livshistoria i musikvideorna här, rätt stor skillnad mot våra Västerländska popstjärnors.


Pannbiff med Stekt Lök och Sås

Källa: Enelya
Portioner: 4

Ingredienser:
Pannbiffarna
500 gram Blandfärs
1 st Ägg
0,5 dl Grädde
0,5 dl Pofiber
Valfria kryddor
Smör till stekning

1 Gul Lök

Sås
3 dl Grädde
1 tsk Soja
Salt och Vitpeppar
Ev lite Fond


Gör så här:
Pannbiffarna
Blanda ägg, grädde, pofiber och valfria kryddorna i en skål. Lägg ner färsen och blanda väl. Forma till 4 stycken biffar. Stek i smör på medelhög värme.

Ta upp biffarna ur pannan och låt dom hålla värmen i ugnen (ca 200 grader) medan resten förbereds. (Jag hade ugnsrostade grönsaker till så ugnen var redan igång)

Stek löken i lite smör i samma stekpanna som pannbiffarna nyss stekts i. Ta upp löken när den är klar.

Sås
Vispa ur stekpannan med grädde och soja. Smaksätt med salt, vitpeppar och eventuellt lite fond.

Smaklig måltid!



Bästa pannkakorna

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

Fler varianter av pannkakor och plättar hittar ni här.
Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.


Krämig köttfärs- och blomkålsgratäng

4-5 pers

ca 1 kg gräsbetes köttfärs
1-2 hackade gula lökar
1  blomkålshuvud
3-4 dl grädde
0,5 dl tomatpuré
1-2 dl riven god fet ost
salt och peppar

Gör så här:
Fräs färsen i rikligt med smör ( salt o peppar) och lägg den hackade löken att fräs med mot slutet.
Lägg upp ganska tunnt skivade blomkål i botten i en ugnsfast form lägg lite smörklickar.
Bred sedan färsfräset över blomkålsskivorna.

Koka upp grädden med tomatpuren, salta och peppra lite. Lägg sedan i osten att smälta ner.

Häll ostsåsen över blomkål och färsen. Ställ in i ugnen i ca 25-30 min till den fått lagom färg och blomkålen är något mjuka.

 

Bloggar etiketter: ,

Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P

 

Laxfjäril med Paprikagräddsås på Alla Hjärtans Dag

Trevlig Alla Hjärtans Dag

Idag bjuder jag på en lättgjord, men festlig laxanrättning för att fira Alla Hjärtans Dag.

Hjärtlig ska man ju helst vara året runt, men just en sån här dag passar det extra bra att bjuda sin själs älskade på något riktigt gott.

Här i Turkiet har seden att fira Valentindagen också slagit igenom, det säljs rosor och chokladaskar i stora mängder.

Rosor är införskaffade, men chokladaskarna står jag mer än gärna över.

Mörk choklad har blivit mer populär också här  i Turkiet på senare år, i takt med att många börjar få upp ögonen för det skadliga i att äta allt för mycket sötsaker.

Det trevligaste sättet att avnjuta mörk choklad är att göra en kopp Varm Choklad av den, gärna med ett tjock lager vispad grädde över.

Kanske något att avsluta dagen med, uppkrupen i soffan med en filt, tända ljus och en älskad medmänniska.

Paprikagräddsås med Dill

1 röd Paprika

1 Tomat

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 dl finhackad Dill

2 msk Hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Rör till sist ner den hackade dillen.

Servera till stekta Laxfjärilar och Broccoli. Här kan Du läsa hur laxen lagas till.

Istället för en Ros får Du här en bild på en av årets första Tulpaner, minst lika vacker den.


Solrosbröd LCHF

Källa: www.lchfgourmet.se
Portioner: En brödlimpa

Ingredienser:
12 stora ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl fibrex flingor
1 dl solroskärnor
1 msk hel fänkål
Gör så här:
Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Stöt fänkålen i en mortel och blanda de torra ingredienserna, blanda sedan väl i smeten. Lägg degen svälla ca 10 min.
Stjälp upp degen på bakbord, se till att fukta underlaget med vatten. Blöt händerna riktigt med vatten och forma degen till ett bröd.
Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och strö över solroskärnor.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Råstekt rättika

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Rättika
Rapsolja el smör
Vitlök
Salt
Peppar

Gör så här:
Skala och skiva rättika tunnt. Stek i rejält med rapolja/smör tills den får lite färg. Lägg i hackad vitlök och fräs ytterligare en stund. Salta och peppra

Rättika ser ut så här!













Oxfilé med rödvinsås

Rödvinsås:
2  charlottenlök hackad
1 dl vatten
2 dl röttvin
2 tsk grönsaksbuljong (biofood)
1 msk tomatpuré
lite salt och 8-10 vitpepparkorn
(1 krm redix)
50 gram smör

Gör så här:
Koka upp vin, vatten, lök , tomatpuré och lite salt och vitpepparn, låt den sjuda/småkoka i 5 minuter och sila av  löken och pepparn.
Ev Vispa i lite redix. Hit kan såsen förberedas.  Fixa köttet som ska vara till.
Hetta sedan upp såsen och rör ner 50 gram smör. Serveras.

Stek gräsbetes Oxfilén:
När du steker i en stekpanna, använd gott om smör att steka köttet i. Lägg ner 1-3 bitar som håller rumstemperatur i en het panna, och dra ner temperaturen från 6 till 4 på plattan. Låt biten steka efter tiden du räknat ut på varje sida (3 min för en bit som är 3 cm tjock exempelvis, totalt 6 minuter). Medan du steker biten på sista sidan, skopa upp smöret från stekpannan och häll över biten för att få en fin yta på den under tiden och krydda köttet. Låt gärna köttet vila nån minut innan du serverar.

Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna – är det mjukt och lämnar fingeravtryck är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den fast så är den genomstekt. En bra tumregel att komma ihåg är;
*Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig
*Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium
*Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt

Hur man steker oxfilé och annat fint kött är texten hämtad här.

 

Bloggar etiketter: ,