Fransk “potatis”sallad

“potatis” använder jag  zucchini istället

Ingredienser:
1 stor  zucchini i “potatis” bitar
1 finhackad rödlök
smör

Dressing:
2 msk vinäger
3 msk olivolja
1-2 msk grovt hackad kapris
1 tsk fransk senap
salt o peppar
0,5 dl finhackad persilja

Gör så här:
Fräs zucchini och lök lätt i smör, låt kallna helt.
Blanda ihop dressingen, slå den kall över den kalla zucchiniblandningen och blanda försiktigt runt.
Servera den kall till grillat.

 

Bloggar etiketter: ,

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!


Jojomen! Jäklar i min låda va gott det blev! Är så grymt nöjd så jag saknar ord egentligen, men eftersom jag vill att ni ska veta hur mitt experiment gick med röken så ska jag försöka lugna mitt sinne en smula och få ner allt i text! (Förberedelserna hittar du här >>)

Vi börjar såhär : 

Saltet? 
Superbt!! Helt otroligt vilken klockrent fullträff det blev till just detta. Kycklinglår, kamben. 10% saltlake i 2½ dygn. 2 timmar i röken. That´s it! Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet. Bacon ska jag röka nästa gång. En fin bit sidfläsk (orimmad) som jag saltar själv och sedan röker, det ska bli intressant och sen ska jag ju få till tunna fina baconskivor också men då tror jag att jag tar med mig köttet till min lokala mataffär där dom får skiva upp det i charken på skärmaskin. Om jag ber snällt så fixar dom nog det. ;-)

Smaken, konsitensen, saftigt eller torrt? 
Smaken var som sagt salt men inte fööör salt. Lagom sälta och att kycklingen nog fick gå till ca 85 graders innertemp gjorde den bara saftigare då köttfibrerna mer eller mindre faller sönder istället för att torka ut. Saftigt? JA! Rejält saftiga bitar och där tror jag att benen i både kyckling och kamben tillför en hel del. Ingenting smakade torrt eller trist. Det var vansinnigt gott, mört, saftigt OCH kladdigt! ;-)

Kryddorna?
Grovkorniga kryddor av rub, använde jag mig a.  Jamie Olivers nya serie. Till kycklingen; BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. Till kambenen; Piri piri + lite extra honung. Jag vet jag låter jobbigt nu men det var en klockren kombinati0n till båda dera. Jag sa till mig själv som jag brukar göra i kökets stilla vrå; ”Nästa gång ska jag….” INTE ÄNDRA PÅ NÅNTING! :-P Trodde nästan att det grovkorniga i kryddorna skulle ta över lite och att jag nästa gång skulle mortla dom, men nej! Det ska jag inte.

Röktiden? 
Ja, där mistog jag mig en aning. Hade förberett allt i god tid för att inte dra ut på tiden för mycket ikväll. Hade iskallt räknat med 4-5 timmar efter vad jag läst mig till. Efter 1½ timme kollade jag till dom. Benen hade släppt på både kyckling och kamben och jag hade tålamod nog att låta dom stå kvar 30 min sen tog jag ut plåten och kollade läget med kniv och gaffel. Det var klart! Köttet släppte fint från benen, typ föll isär när man tog i det. Ingen röd, rosa eller tillstymmelse till färgad köttsagt eller ofärdiga köttbitar så jag släckte röken och där var det alltså klart! Exakt 2 timmar! Nu vet jag bättre alltså.

Tillbehör?
Ja… Här kan man ju diskutera huruvida det ska serveras. Ikväll anser vi att det är fredagkväll eftersom det är helgdag imorgon och vi alla är lediga, så det blev tunna potatischips och ett par kalla öl! (Mer kvällstilltugg än middag alltså) En vardag hade jag gärna velat ha en sallad till med lite syra, en vinegrette med dijon, kanske i en krämig dipp… Bara funderingar, men jag ska prova! Att även bena ur köttet från kycklingen skulle ge en kycklingsallad med pasta en helt annan dimension.


30 min innan jag tog ut dom.


Efter 2 timmar var dom färdiga!


Låt svalna något så ytan torkar till så blir dom härliga knapriga och skinnet på kycklingen blir som chips… :-P


Kvällens TV-snacks, bättre än så blir det inte!

Salt är livsviktigt

Överläkare Björn Hammarskjöld skriver på Kostdemokrati om att saltbrist leder till döden

Vi behöver 15-25 gram salt per dag och livsmedelsverket rekommenderar 5 gram.
De skriver också att ju mer salt i maten desto mindre mat äter man…
man kan ha upp till 100 gram salt i mat över dagen utan problem om man har tillgång till vatten.

Läs artikeln om hur folk dör på sjukhusen av saltbrist.

Vill du läsa ännu mer om salt så läs här på Stig Hastrups översatta sida.

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,

Kryddigt tomatris med korvar och rökt fläsk
Daimbulle, hiss eller diss?


Ett rött, hjärtformat paket fyllt med daimbullar anlände i fredags! Nicke & barnen provsmakade direkt och tycke ”gott”, följt av ”supergoda” och med tanke på mängden bullar som försvann så tror jag inte dom ljög… ;-)

Jag provsmakade ett litet hörn och tyckte; ”torra & trista”…

Jag är väldigt kräsen när det gäller söta bakverk då det inte finns nånting enligt mig som kan konkurrera ut hembakade kanelbullar… Allt köpt brukar dissas av mig i regel och i övrigt kan jag sällan påstå att något i sötväg lockar mer än en smörgås! Haha… :-P

Men iallafall, nu provade vi och betygen varierade. Bullarna ÄR torra och tråkiga, men allt går ju att råda bot på. Ett par sekunder i micron och det blev en helt annan bulle så tvetydigt omdöme där men man behöver ljumma dom lite för att det torra och tråkiga ska ersättas av framförallt doft av bulle överhuvudtaget och fyllningen som faktiskt är generöst tilltagen är det inget fel på men smakar inte daim utan vanlig ”bullfyllning”…

Så det blev väl både hiss och diss kan man säga!


Har ni provat??

Felix tomatketchup sötad med Stevia!

FELIX tomatketchup med stevia blir det nästa som ska hittas i affären!
KUL att det äntligen kommer bra produkter sötad med stevia.

“Ketchuptillverkarna är bekymrade över att många väljer bort ketchup på grund av den relativt höga sockerhalten. Nu har tillverkaren Procordia hittat en lösning. Deras varumärke Felix är enligt uppgift först ut med att söta ketchup med stevia, som inte har några kalorier.

– Vi ser ett stort behov av att erbjuda en ketchup som passar alla. Nya dieter och en allmän rädsla för att få i sig för mycket socker har lett oss till att utveckla en ketchup utan tillsatt socker, säger Lars-Erik Jönsson, produktchef på Procordia

– Med vår nya ketchup, som är naturligt sötad med stevia, kan föräldrar fortsätta låta sina barn äta ketchup till maten, säger Lars-Erik. Ketchupen är även ett bra alternativ för de som går på dieter eller där kolhydrat- och sockerintaget ska minskas av andra orsaker, fortsätter han.

Stevia är en stevioglykosid som utvinns ur plantan stevia rebaudiana som ursprungligen kommer från Sydamerika. Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men saknar kalorier.

Stevia har varit godkännt och använts bland annat i Japan sedan 70-talet. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har inte hittat några tecken på att stevia skulle vara en hälsorisk för människor.” Skriver foodmonitor

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hel grillad kyckling och hemmagjorda klyftpotatis


Goförmidda´på er! Idag bjuder jag på godaste grillade kycklingen vi åt igårkväll. Ni har säkert sett det innan här på kryddburken men jag slår ändå ett slag för denna fantastiska manick till att just helgrilla kyckling. Det blir så galet bra resultat. Saftigt mört kött och härligt krispigt skinn precis som det ska smaka. Infra chef är en enkel liten halogenugn som du kan steka och tillaga det mesta i. Jag använder den dock nästan enbart till kyckling just för att det blir så mycket godare än i vanlig ugn. (Netto brukar ha erbjudande på denna infra chef då och då, kostar ca 300kr) 

När jag ändå hade tänkt ha stora klyftpotatis till kycklingen så provade jag att laga även dom i infrachefen, det blev riktigt bra de också så medans kycklingen fick svalna av något lagades härligt krispiga klyftpotatis på ca 25 min.

Det här behöver du :
1 hel färsk gårdskyckling
Smör
Salt & peppar
Glaze

GÖR SÅHÄR :
Lossna skinnet på kycklingen och peta in smör under skinnet och klappa ut det jämnt. Salta och peppra kycklingen runtom.

Infra chef :
150 grader ca 1 timme, eller tills benen lossnar lätt och köttsaften är genomskinlig och inte rosa. (Vänd kyckligen en gång under tillagningen)

Vanlig ugn :
175 grader, ca 1½ timme, eller tills benen lossnar lätt och köttsaften är genomskinlig och inte rosa.


Kycklingen i infra chefen.


Kycklingen är färdig.


Klyftpotatisen gjorde jag utav stora bakpotatisar med skal som jag skrubbade och skar i båtar. Förkokade i ca 5 min i rejält saltat vatten, sen fick dom stå på en tallrik i kylen och torka till lite innan jag körde dom i infra chefen, ca 25 min på 200 grader.


Jag saltade klyftpotatisarna när det låg på gallret i infra chefen.


Härligt krispiga och salta klyftpotatis!


Smaklig måltid!

Korv & spenat i krämig omelett med zucchini och sugarsnaps


Fredagen är här! Jag har ett par sjuklingar att pyssla om här hemma och det snörvlas och hostas, både förkylning och pollen gör sitt, men jag försöker ta hand om dom på bästa sätt! Vädret är kvavt och fuktigt, regn i luften och det fullkomligt kryllar av mygg ute, redan… Tyvärr… Men en rejäl åskknall och lite regn hade inte varit så tokigt, då lägger sig allt pollen och luften blir frisk, som ett midsommarregn när det är som bäst! :-P Nu ska jag strax rota fram infra chefen och grilla en fin gårdskyckling till kvällens middag. Men först lunch; 
Omelett är ett gott och nyttigt alternativ då man vill få i sig en matig lunch som går snabbt att laga. Här har jag skurit ner både korv och skinka som fanns kvar i kylen, zucchini, sugarsnaps och spenat! En härlig panna full med smak och krispighet.

Det här behöver du :
3 korvar
100 gram rökt skinka el. bacon
½ zucchini
1 rejäl näve sugarsnaps
en stor hög spenat

4 ägg
2½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
stek korv och skinka i het stekpanna så de får fin färg. Tillsätt zucchini och sugarsnaps som du skurit i mindre bitar. Sänk värmen. Rör ner spenaten och häll på ägg ihopvispad med gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk). Salta och peppra och låt omelett få den konsistens du önskar, toppa med riven och rör ner. Servera!


Korv, skinka, zucchini, sugarsnaps och spenat är grymt gott i omelett och gör det matigt och krispigt.


Avsluta med att riva över en lagrad ost som får smälta ner. En sån här panna räcker gott till lunch för 4 personer.

 

Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.