Jag fick idag ett meddelande att det tyvärr blivit ett fel i ett av recepten i boken.
Tryckfelsnisse har varit framme och strukit 1 msk psylliumhusk i ingredienslistan till fröknäcket på sidan 120.
Jag och Bookmark förlag är väldigt ledsna över det, felet kommer nu att rättas till inför nästa tryckning.
Knäcket går bra att baka även utan det men det blir inte lika hårt, ett tips som kan vara bra att känna till för dig som brukar få magproblem av just psylliumhusk.
Här kan du läsa några av de recensioner som boken fått, de här har kommit in på bokens sida på Bokus.
”God mat för diabetiker
Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök.
Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
”Matnyttig kunskap
Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
Jag blir riktigt glad om du också vill skriva vad du tycker om boken därinne, dela den på Facebook eller lämna ett betyg.
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.
Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.
Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.
Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro
Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.
Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.
I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.
Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.
Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.
Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.
Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.
Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.
Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.
Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:
”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning. Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!
Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker. Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.
En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”
Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.
Ditt stöd betyder mycket för mig
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Tips Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm smörgås.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.
Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.
Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.
Då var vi framme vid den sista påskdagen för den här gången, hoppas du haft en lugn och skön helg.
Jag och Lennart har firat på tumanhand i Stockholm, ätit gott och promenerat i vårsolen som idag bytts ut mot snöstorm, typiskt aprilväder.
Vi ser båda mycket fram emot att kunna träffa nära och kära framåt sommaren, men vi har ju vanan inne sen många år utomlands på vintrarna att vara bara vi i en trång lägenhet.
Vi har ett minimalt kylskåp i det lilla pentryt här, så det blir ofta nya, enkla rätter tillagade på rester från gårdagen.
Idag får du tips på tre rätter av det som kan finnas kvar hemma i din kyl efter helgerna.
Frukosttips – Krämig fisksallad
Rör ut finhackade fiskrester från påskbordet med majonnäs, pressad citron, havssalt, chiliflingor och massor av dill.
Servera med getost och stekta ägg.
Lunchtips – Gräddig tomatsås till köttbullar 4 port
4 tomater
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl grädde eller kokosgrädde
½ dl hackad, färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Chiliflingor
Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.
Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.
Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.
Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.
Rör mot slutet ner finhackad timjan.
Servera köttbullarna med såsen och smörstekt, strimlad kål. Bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.
Middagstips – Varm lammsallad med paprika och örter 2 port
300 g fint tärnad lammstek
1 grön paprika
1 röd paprika
1 tomat
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk mynta
½ tsk chiliflingor
Salt
Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja.
Krydda med salt, chili, citron och örter.
Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter.
Smaka av om det behövs mer salt.
Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål.
Idag får du recept på en glutenfri tårta som jag skapat tillsammans med min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.
Margareta gör förutom en fantastisk kombucha (recept finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör) även olika ekologiska kryddmixer som hon säljer i sin nätbutik.
De är precis som kombuchan riktigt goda och näringsrika, perfekta att blanda i en varm dryck eller mat och som här i bakverk.
Den här tårtan har jag kryddat med Choco Latte, en blandning av raw kakao, maca, ceylonkanel, ingefära, kardemumma, carob, ashwaganda, mesquite, lakritsrot och kokosmjölkpulver.
Påsktårta ca 12 bitar
Bärmousse:
2 dl cashewnötter
5 kärnfria dadlar
1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja
5 dl bär, jag använde frysta, urkärnade körsbär
1 pressad citron
Chokladbotten:
2 dl pumpafrön
2 msk Choco Latte-mix eller kakao
Ca ½-1 krm salt
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
8 kärnfria dadlar
1 dl smält smör eller kokosolja
Garnering
Skivad frukt, bär och citronmeliss
Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraichen och tinade körsbär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.
Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.
Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.
Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.
Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.
Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.
Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.
Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.
Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.
Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.
Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.
Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.
Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.
Boktips
Tycker du om den här typen av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min alldeles nyutkomna bakbok.
Här kan du läsa recensioner av boken hos mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak och hos Tina Haldorsson på färgrika hälsobloggen Colorful Health.
De är alla tre kokboksförfattare och har så mycket gott både på bloggarna och i kokböckerna, så ta en rundtur inne hos dem för mer påskinspiration.
De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.
Glad 4e Advent
Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.
Idag tipsar jag om vännerna Jenny och Magnus Anderssons härliga bakbok Nyttigare Gott som kan passa fint nu till Fars dag eller som julklapp.
Jag har följt parets blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den verkliga världen, utanför internet.
Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, något som verkligen är uppskattat i dessa orostider.
Här en bild från ett besök under deras tak för några år sen, då de bjöd på en riktigt njutbar middag och gott fika.
Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat,
Jag fick provsmaka några rätter som de skapat till den boken under middagen, kan intyga att det var mycket gott.
Nyttigare Gott är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker.
Under mina år i olika restaurangkök, kokade jag mängder med kantarellsås.
Det var en mycket uppskattad sås, det var bara pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.
Dagens recept är ett riktigt storkok som räcker till en middag för 10-15 personer.
Nu i Coronatider är man kanske sällan så många runt middagsbordet, men det är alltid bra att koka sås i stora satser.
Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt mer buljong och mjölk, så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska, så har du en stuvning.
Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.
Krydda rejält med salt och peppar.
När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.
Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.
Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på grädden.
Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.
Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.
Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.
Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.
Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.
Grillkorv kan bli riktigt bra mat om man väljer en korv med hög kötthalt och minimalt med tillsatser, ännu bättre blir det förstås om den är lokalproducerad.
I Jämtland har vi fler mathantverkare som gör riktigt bra korv, så det här är snabbmat jag njuter av lite då och då.
Här har korven fått sällskap av en smakrik majonnäs och friterade skivor av gulbeta.
Zucchini, aubergine, rättika eller blomkål passar också bra att fritera eller grilla som tillbehör.
Grillkorv DeLuxe 2 port
2 korvar av bra kvalitet
2-3 gulbetor, rödbetor går också fint
½ dl kokosolja
Salt
Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.
Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.
Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.
Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.
I länken kan du beställa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr, här nedanför ser du några av rätterna i boken.
Bokens förord om grillandet genom tiderna och matens positiva inverkan på vår hälsa är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.
Här kan du läsa en recension av grillboken på Bokus, nedanför följer några av Mikael Eriksson foton på mina recept från boken.
”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.
Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.
Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…
Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.
Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.
Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”