Dubbeplanerad fisk
Dubbeplanerad fisk
Källa: My
Portioner: 4

Ingredienser:
4 stycken fiskfiléer, av exempelvis torsk eller alaska pollock

3 stycken stora uppvispade ägg

Panering
2-2,5 dl pofiber
2 dl riven parmesanost
salt och peppar efter behag


Gör så här:
Ta fram fisken. Är filéerna väldigt stora kan dessa med fördel delas för lättare hantering.

Lägg filéerna i de uppvispade äggen och se till att de täcks av ägg. Flytta sedan över dem till ett fat bestående av en blandning av pofiber, parmesanost, salt och peppar. Vänd runt fisken i panaden så den täcks.

Lägg sedan tillbaka fisken i de uppvispade äggen innan de täcks av ytterligare ett lager av panad.

Stek sedan fisken på medelhög värme i mycket smör tills den fått fin färg. Servera den varm med en god kall sås och en citronklyfta.
Enkla laxen
Enkla laxen
Källa: Ett Liv i balans Ellinor
Portioner: 4

Ingredienser:
Laxen
500g laxfilé
En klick smör
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde
Svartpeppar
Salt

Pastan
2 ägg
65 g cream cheese
1/4 dl fiberhusk
salt
Gör så här:
Börja med pastan
Vispa äggen och cream cheese med elvisp och lägg sedan i och fiber husk. Häll ut smeten snabbt innan den hinner stelna på ett bakplåtspapper. När den stelnat något så lägg över ett till ark bakplåtspapper så du kan kavla ut degen till en tunn platta. Grädda på 150grader i 10min med båda bakplåtspapprerna på. Sen tar du ut pastan, tar bort bakplåtspapper och strimlar till pasta.

Tärna laxen i bitar och stek upp i panna med smör. Hacka både gul och vit lök och lägg i pannan. Lägg i den strimlade pastan och krydda. Häll sedan i grädden och låt gotta till sig.

Riv sedan över parmesan och njut!
Low Carbonara
Low Carbonara
Källa: lchfwilliam.blogspot.com
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Låtsas-pasta
1 zucchini
Curry
olivolja

Carbonaran
2 ägg
50 g smör
>200 g parmesan
25 dL grädde
1 vitlöksklyfta
200 g lax eller bacon
Matsked Persilja, salt, peppar och vitt vin om det så skulle passa, efter behag
Gör så här:
Smält smöret och i med hackad vitlök i pannan. Blanda grädde, parmesan, persilja och äggen i en skål ordentligt. Lägg i detta i pannan med smör&vitlök. Blanda om på låg värme. Hacka laxen (eller bacon) och släng in. Nu är ett bra läge att krydda och slänga i lite vin.

Pastan görs genom att hacka av toppen och botten av zucchinin. Sedan rivs den med ett Julienne-rivjärn för snabbast möjlig pasta. Alternativt med osthyvel eller hackas i långa stavar med kniv, men det tar ohyggligt längre tid än med ett Julienne-rivjärn (googla det). Stek sedan zucchinistavarna i olivolja, krydda med curry och häll av vätskan i botten av stekpannan.

Blanda pastan och carbonaran och servera med crème fraiche och gräslök. Mer behövs inte!

Instruktionsvideo på engelska
Plankstek med ryggbiff & fläskfilé


Lördag och helg och humöret är på topp! Solen skiner och här hemma vankas det tjejdisco med övernattning  för Joline och hennes kompisar! Guuud va vi ska dansa och slå klackarna i taket!! Eller ABSOLUT inte!! Vi är strängt portade från Jolines rum och får inte vara pinsamma föräldrar ikväll! Hehe… ;-)

Självklart ska ni få lite festliga recept från discot, bland annat ”regnbågs-is-monster-glass” och hallonswiss! Varmkorv med bröd och tillbehör blir det också sen ska dom ju orka dansa med så det blir nog alldeles tillräckligt! Melodifestivalen är det ju ikväll med, tror jag måste kika lite grann i alla fall, nu när jag ändå såg första delfinalen!

Igårkväll däremot åt vi plankstek! Tänk att man så lätt glömmer bort dom där plankorna underskuffade i nåt skafferi! Det är ju så enkelt och extra festligt till fredagsmys eller helg! Vilken planka gillar ni bäst?? Det går ju liksom att variera med precis vad som helst egentligen, fisk, kyckling och kött osv… Allra godast tycker jag nog att köttplankan är med ryggbiff och fläskfilé!

4 planstek
Det här behöver du :
4-6 portioner potatismos
2 stora tomater + riven parmesan
2 knippe grön sparris
120 gram bacon
4 skivor ryggbiff
6-8 skivor fläskfilé
Bearnaisesås
Bladpersilja

GÖR SÅHÄR : 
Bränn in plankorna före användning om dom är nya. Jag köpte mig två nya igår så vi skulle ha 4st, dom förra jag hade är nog i ask tror jag, de nya jag köpte blev i ek. Otroligt vilken skillnad på färg de blir på dom plankorna, mycket mörkare och djupare färg! Jag brukar smörja in dom rejält med vanlig rapsolja och sen in i ugnen på 200 grader tills dom är ”torra”, ca 30 min, och sen låta dom stå kvar och svalna när jag stängt av ugnen. Torkar dom snabbt kan du behöva ta ut dom och olja in mer en gång eller två. Sen är dom redo!

Duchessmoset gör jag av vanligt potatismos men tillsätter två extra äggulor och ingen mjölk! Smör, salt, vitpeppar och lite muskot! Jag ser till att göra moset nån timme i förväg så det hinner svalna av innan jag spritsar ut det. Sen kör jag plankorna med _bara_ moset ca 10 min innan jag lägger på resten, just för att jag få rejält med färg på topparna, sen vill jag inte ha plankorna inne mer än köttet kräver.

Baconlindad sparris, inga konstigheter. Förkoka dom nån minut i saltat vatten och sen linda om bacon ett par varv.

Tomaterna skär jag ut som ”stjärnor” och river över parmesanost.

Ryggbiff och fläskfilé bryner jag lätt i stekpannan, saltar och pepprar sen får dom gå färdigt i ugnen på plankorna.

Bearnaisesåsen är Lohmanders, (orkade inte göra hemmagjord) tycker den är god till plankstek, kall och krämig till den heta plankan!

En liten kvist bladpersilja som garnityr! That´s it! ;-) Festligt och så vansinnigt gott!!

Förgräddat mos, sen på med tomat, kött, sparris!


Ryggbiff och fläskfilé, sååå gott på planka med olika kött!


Sådär, då var dom klara!



Brukar ni göra plankstek? Har ni nåt ”favorit-pålägg”??

Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)

Ugnsbakad lax med cream cheese-topping
Källa: Vanilj
Portioner: 2 (Det här receptet går naturligtvis utmärkt att göra fler portioner av!)

Ingredienser:
2 bitar lax (t.ex filébitar som man kan köpa frusna)
Olivolja
Salt
Peppar
(Timjan)
½ burk Cream Cheese gräslök
Skal & saft av ½ Citron
½ dl riven Parmesan

Gör så här:
Slängde ihop denna topping lite på måfå häromdagen när jag blev sugen på lax & det blev oväntat smarrigt!

Tina laxen innan tillagning.
Smörj in laxbitarna noga med olivolja, salt & peppar & ev. timjan.

Rör ihop Cream Cheese, skalet & saften av drygt halva citronen & parmesan. Toppingen ska inte vara rinnig, den måste vara så fast att den inte rinner av laxen. (Lägg till mer parmesan om toppingen är för rinnig).

Smörj in ovansidan av laxen med Cream Cheese-röran.
Lägg laxen i en smörad ugnssäker form.


Grädda i ugn på 200 grader tills laxen är klar. Vakta så att inte toppingen blir bränd innan laxen är färdigbakad, du kan ev. sänka ugnstemperaturen under tillagningen.

Servera med valfritt tillbehör! Jag lade mycket smör i botten på ugnsformen och hällde i delar av en halv röd lök, sparris & några tomater tillsammans med laxen så att allt blir färdigt samtidigt.


Lycka till & smaklig måltid!
Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis
Moussaka med köttfärs och broccoli

Källa: Dzena
Portioner: 4

Ingredienser:
600 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk vegeta
cayenne peppar
röd granulerad paprika
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
500 gr broccoli

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken.
Bryn löken och köttfärsen.
Tillsätt krossade tomater, kryddor och vatten.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Förkoka broccoli ca 5 min.
Varva köttfärsröran och broccoli i en ugnssäker form.
Häll över grädden och den rivna osten.
Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Servera med en god sallad tex skivade tomater och gurka.
Minipajer med spenat, pinjenötter och parmesan


Minipajerna serverade jag på den italienska buffén och här kommer receptet. Dom gick åt i ett nafs och blev mångas favorit! :-P Jag använde mig utan färdigkavlad smördeg och gjorde 20 stycken. Självklart kan du halvera eller dubblera receptet efter behov. Pajerna går bra att förbereda så långt att du fyllt dom, ställ bara in dom i kylen och grädda strax före servering. Variera även osten efter tycke och smak. En grönmögelost, västerbottensost eller grevé passar bra!

Det här behöver du : 
2 förp färdigkavlad smördeg
2 dl pinjenötter/cashewnötter
4 dl grädde
Trocomare örtsalt
1 påse 400 gram färsk babyspenat
2 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Hacka nötterna fint. Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna lätt. Slå på grädde och vispa ihop. Salta & smaka av. Tillsätt spenaten och låt den sjunka ner och koka in nån minut. Riv ner osten och dra av från plattan. Låt svalna något. Lägg ut smördegen på en skärbräda och ta ut runda mått lite större än mazarinformar. Använd ett upp & nedvänt glas. Du får ut 10st bottnar av varje smördeg. Tryck ut rundlarna i mazarinformarna och fyll med spenatröran. Grädda i 200 grader ca 20 min eller tills pajerna fått fin färg. Kan ätas både varma, lätt ljumna och kalla.