Potatis-frittata parmigiano

frittats_parmesan_paprika
Gomorron härliga tisdag! 😛 Idag bjuder jag er på ett underbart recept på potatis-frittata. En väldigt matig ”omelett” med potatis och grönsaker. Den här varianten är perfekt om du har kokt potatis över i kylskåpet. Variera sen efter vilka grönsaker du har hemma och en god riven ost. Jag använder parmesan men det går naturligtvis bra med vilken annan ost också.

 

Frittata skärs i små tårtbitar och är perfekt att laga och servera till t ex brunch.

 

Det här behöver du : 
4 – 5 kokta potatisar
1 röd paprika
8 ägg
1 dl grädde
200 gram riven parmesanost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk bruschettakrydda (gourmetgruppen)
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skiva potatis och paprika och fräs på så de får lite färg. Krydda med salt, peppar och bruschettakrydda. Vispa ihop ägg med grädde, chilisås och riven parmesan. Slå över pannan. Stek på svag värme eller ställ in i ugnen tills äggblandningen stelnat. Jag steker på spisen hela tiden men använder ett lock mot slutet.

 

frittata_ingredienser

frittata_parmesan_ost

potatis_frittata

frittata_recept_potatis_parmesan

frittata_recept

frittata

 

 

Jeanettes Matmuffins
Jeanettes Matmuffins
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl, hasselnötsmjöl eller kokosmjöl. Känn dig fri att välja det du föredrar alt. mixa mjölsorterna efter eget tycke. (Jag tog hälften mandel- och hälften hasselnötsmjöl)
Ca 2-3 dl riven ost (välj den sort som du tycker om)
Valfri fyllning ex. salami, skinka, bacon, lök, stekt köttfärs, tomatpuré och pizzakrydda, oliver etc.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Rör samman ägg, mjöl, ost och den valda fyllningen till en fast smet. Klicka ut 6 högar av smeten på bakplåtspapper, om du liksom jag inte är brydd om formar, ni andra klickar ner smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Dessa matmuffins är lite mer att sätta tänderna i än flertalet av de recept för matmuffins som jag har hittat hittills, som jag upplever att de efterliknar omelett i konsistens och smak.
Perfekta till frukost, mellis, picnic eller plockmat.

Receptet går bra att dubbla.
Frittata med potatis, lök, tomat och salami

italiensk_frittata
Fritatta är ju så gudagott och enkelt att svänga ihop. Det blir en rejäl panna med mättande mat till 4 personer eller till jobb-matlådor.

Det finurliga med fritatta är att du kan ha i precis vad som helst egentligen, grönsaker, lök, kött, kyckling, potatis, skinka, salami etc. Äggen gör det hela väldigt mättande. Det blir som en paj fast utan pajskal och den kan med fördel eftergräddas i ugnen så den får en härligt krispig yta. Italiensk variant på omelett fast mer matig sådan, ungefär som bondomelett.

I den här fritattan har jag förutom ägg och grädde, skivad kokt potatis, gul lök, tomater, prästost och strimlad salami. Några stänk med D´Elidas chilisås och svartpeppar o flingsalt på toppen. Vill man kan man vända den i stekpanna och steka både under och ovansida eller så efterstekar man den i ugnen om man har en stekpanna som tål det.

Det här behöver du :
4 – 5 kokt potatisar
1 gul lök
3 tomater
100 gram prästost
150 gram salami
5 ägg
2 dl grädde
D´Elidas chilisås
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Skiva potatis och lök och fräs på i en rymlig stekpanna som kan stå i ugnen. Skiva tomater och lägg ovanpå tillsammans med strimlad salami och riven prästost. Vispa ihop äggen med grädde och slå över. Stek på medelvärme tills äggstanningen stelnat i botten. Droppa över D´Elidas chilisås. Några varv med svartpepparkvarnen och toppa med flingsalt. Efterstek i ugnen i  200 grader, ca 10 min.

frittata
Innan den åker in i ugnen så har äggstanningen precis stelnat i botten men inte på ytan.

Frittata med potatis, lök, tomat och salami

italiensk_frittata
Fritatta är ju så gudagott och enkelt att svänga ihop. Det blir en rejäl panna med mättande mat till 4 personer eller till jobb-matlådor.

Det finurliga med fritatta är att du kan ha i precis vad som helst egentligen, grönsaker, lök, kött, kyckling, potatis, skinka, salami etc. Äggen gör det hela väldigt mättande. Det blir som en paj fast utan pajskal och den kan med fördel eftergräddas i ugnen så den får en härligt krispig yta. Italiensk variant på omelett fast mer matig sådan, ungefär som bondomelett.

I den här fritattan har jag förutom ägg och grädde, skivad kokt potatis, gul lök, tomater, prästost och strimlad salami. Några stänk med D´Elidas chilisås och svartpeppar o flingsalt på toppen. Vill man kan man vända den i stekpanna och steka både under och ovansida eller så efterstekar man den i ugnen om man har en stekpanna som tål det.

Det här behöver du :
4 – 5 kokt potatisar
1 gul lök
3 tomater
100 gram prästost
150 gram salami
5 ägg
2 dl grädde
D´Elidas chilisås
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Skiva potatis och lök och fräs på i en rymlig stekpanna som kan stå i ugnen. Skiva tomater och lägg ovanpå tillsammans med strimlad salami och riven prästost. Vispa ihop äggen med grädde och slå över. Stek på medelvärme tills äggstanningen stelnat i botten. Droppa över D´Elidas chilisås. Några varv med svartpepparkvarnen och toppa med flingsalt. Efterstek i ugnen i  200 grader, ca 10 min.

frittata
Innan den åker in i ugnen så har äggstanningen precis stelnat i botten men inte på ytan.

Storkok av köttfärs – grundrecept till både köttfärssås och soppa

färsröra_färssoppa_köttfärssås_köttfärs
Sommarvärme till trots så tycker jag att man behöver några storkok och inte bara grillat! 😉

Det här är ett utmärkt grundrecept som jag brukar frysa in i påsar och sedan ta fram vid behov. Den kan användas som den är som en köttfärssås till spagetti, eller om man vill späda ut den med lite vatten så har du en riktigt god och mustig soppa. Du kan krydda upp den i efterhand med chilisås, vitlök, kanske en skvätt grädde eller till och med mixa den slät som soppa eller pastasås.

Den funkar också perfekt att användas i lasagne, fyllda frallor som gratineras i ugn. Till en enkel bondomelett eller i pitabröd med en kall sås till. Ett måste tycker jag när det finns dagar då solen lockar och man inte har tid att stå i köket. Och när man inte alltid är sugen på grillat… 😉

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
1 purjolök
3 morötter
2 palsternacka
1 rotselleri
2 burkar finkrossade tomater
8 dl vatten
3 msk oxfond
2 lagerblad
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och tärna rotfrukter och lök. Bryn tillsammans med färsen i en rymlig gryta. Slå på tomaterna, vatten, fond och lagerblad. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

rotfrukter_köttfärs_färs_köttfärsröra_köttfärssås

köttfärs_röra_rotfrukter_storkok_långkok

Storkok av köttfärs – grundrecept till både köttfärssås och soppa

färsröra_färssoppa_köttfärssås_köttfärs
Sommarvärme till trots så tycker jag att man behöver några storkok och inte bara grillat! 😉

Det här är ett utmärkt grundrecept som jag brukar frysa in i påsar och sedan ta fram vid behov. Den kan användas som den är som en köttfärssås till spagetti, eller om man vill späda ut den med lite vatten så har du en riktigt god och mustig soppa. Du kan krydda upp den i efterhand med chilisås, vitlök, kanske en skvätt grädde eller till och med mixa den slät som soppa eller pastasås.

Den funkar också perfekt att användas i lasagne, fyllda frallor som gratineras i ugn. Till en enkel bondomelett eller i pitabröd med en kall sås till. Ett måste tycker jag när det finns dagar då solen lockar och man inte har tid att stå i köket. Och när man inte alltid är sugen på grillat… 😉

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
1 purjolök
3 morötter
2 palsternacka
1 rotselleri
2 burkar finkrossade tomater
8 dl vatten
3 msk oxfond
2 lagerblad
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och tärna rotfrukter och lök. Bryn tillsammans med färsen i en rymlig gryta. Slå på tomaterna, vatten, fond och lagerblad. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

rotfrukter_köttfärs_färs_köttfärsröra_köttfärssås

köttfärs_röra_rotfrukter_storkok_långkok

Påsktips del 3 – Gröna rätter

Gröna rätter till påskbuffén

När jag jobbade på restaurang så hade jag ofta bufféer av alla möjliga slag.

Jag gjorde alltid en hel del goda, gröna rätter som tillbehör till allt kött och fisk, det var mycket uppskattat av gästerna.

Idag får du tips på några rätter som passar fint på påskbordet, de tillför massor av härliga färger och smaker till all den goda påskmaten.

Getostsallad med jordgubbar

Sallad med getost och jordgubbar 4 port

½ huvud romansallad

8 jordgubbar

100 g getost

1 dl cashewnötter

1 msk finhackad rosmarin

Strimlat skal av 1 ekologisk citron

Generöst med kallpressad olivolja och lite balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken. Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över salladen. Avsluta med att ringla över olivolja och vinäger.

Omelettrullar

Omelettrullar 4-6 port

3 äggvitor

1 helt ägg

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning:

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk fransk senap

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med grädde, frön och salt i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten stekpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick till 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt eller lägg upp ett fat med skivor att servera på påskbordet.

Stek rivna Morötter mjuka i Smör till Turkisk Morotsröra

Turkisk morotsröra

4 morötter

100 g smör

1 dl turkisk yoghurt

½ dl grädde

Salt och peppar

Riv morötterna grovt, stek dem riktigt mjuka i smöret. Salta och peppra.

Blanda ner yoghurt och grädde och låt puttra en liten stund på svag värme.

Smaka av om det behövs mer salt. Mixa röran lätt med stavmixer.

Morotsröran är god att servera både varm och kall.

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson


Thaimat från min artikel i Expressens Allt om LCHF

Fried Rice Cauliflower

Tidningsrecept

Förra månaden skrev jag min första artikel om mat och resor i Expressens Allt om LCHF.

Igår fick jag se resultatet för första gången, mamma hade köpt tidningen när jag var i Turkiet.

Jag delade med mig av mina bästa tips på mat att ha med på resande fot, något jag fått stor erfarenhet av på många utlandsresor sen jag gick över till LCHF.

Det kan vara besvärligt när man äter lågkolhydratkost att hitta något som passar på flygplatser, likaså på flygplan, båtar och tåg.

Där är ofta utbudet av väldigt snabba kolhydrater desto större…

Riktigt roligt att få vara med i så stora sammanhang med mina recept, hoppas att tipsen kan underlätta för många av läsarna på resor framöver.

Sen 4½ år skriver jag om mat varje månad i 100% Östersund och nu det senaste året har jag också medverkat i LCHF Deutschlands månadstidning.

Tidigare skrev jag i Hello Alanya Magazine som då kom ut på engelska och holländska.

Mina recept är alltså redan rätt välkända utomlands i tidningsformat, det blir förstås extra kul när kokböckerna kommer ut på engelska nu till sommaren.

Utländska rätter handlade det om i den här artikeln, jag delade med mig av recept från Thailand, Turkiet och Spanien.

Fried rice är en populär rätt i Thailand, ungefär som vår svenska pytt i panna.

Här har jag gjort om den till en mer LCHF/Paleo-anpassad rätt med grovriven blomkål istället för ris.

Efter receptet kommer bilder på artikeln, klicka på dem för att förstora så de blir lättare att läsa om du missade tidningen.

Fried Rice LCHF/Paleo

Fried Rice på mitt sätt 2 port

150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst

150 g skalade räkor

3 dl grovriven blomkål

1 morot i smala stavar

1 dl strimlad salladslök

½ dl finstrimlad ingefära

2 strimlade vitlöksklyftor

1 röd chili peppar

3 msk kokosolja

2 msk glutenfri tamarisoja

1 pressad lime

Ca ½ tsk salt

Omelett:

2 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Kärna ur och strimla chilipepparen fint. Vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.

Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter. Krydda med salt.

Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.

Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök. Krydda med salt, limesaft och soja.

Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.

Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.

Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.

En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.

 Birgitta Höglund i Expressens Allt om LCHF

Birgitta Höglunds recept i Allt om LCHF


Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Tips på nystart med 10 äggrätter

Ägg

Nytt år med nyttigare mat

För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.

Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 12 år, så det blir inga större snedsteg över jul och nyår.

Jag vet att jag mår bäst både i kroppen och själen om jag håller mig till min vanliga mat.

Så att överäta godis eller kakor, dricka för mycket alkohol eller äta mat med mycket kolhydrater är inte längre något jag trillar dit på.

Jag njuter då och då av ett glas vin, något glutenfritt bakverk eller en bit mörk choklad.

Men jag har sån tur att jag inte har några större problem med beroende, så jag kan nöja mig med just ett glas, en bit eller en kaka.

För många är det svårare så därför dela jag idag med mig av min Topp 10 på riktigt goda äggrätter som mättar ordentligt och ger mycket näring.

Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.

Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till de recept jag tycker bäst om när jag äter ägg.

Pizzamuffins

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Mandelvåfflor med äggsmör och chaffles

Äggbrunch med bönsallad

Krispig ostomelett

Krispig ostomelett

Brunch med ägg och sardiner

Blomkålsgratäng med ägg och varmrökt fläsk

Pytt i panna med halloumi

Bacon och ägg med örtsallad

Räkor på sötpotatistoast med vaktelägg

Vill du hellre ta del av mina recept i bokform så hittar du dem här:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Baka med frukt & grönt (utkommer mars 21)

Birgitta Höglund i LT Foto Jan Andersson

Jag och några av mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT