Gör ganachen:
Gör ganachen:
Det är ju särskilt kul när ett recept får pryda ett omslag på en tidning och det var just vad detta recept och bild fick göra i Expressens november nummer 2015.
Nu är det ju snart sommar och julen känns avlägsen, men goda recept passar alltid in och detta är nog ett av de godaste muffinsrecept jag gjort!
Kryddor passar in lite då och då och kanske du har ett pkt saffran som dräller omkring och gott kan användas nu och inte invänta jul
KÖR HÅRT OCH BAKA DOM, Du ångrar dig inte vågar jag lova!
Saffransmuffins med mandelmassegömma
ca 12 st
5 ekologiska ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt saffran
Fyllning:
4 dl mandelmjöl + 3-4 bittermandlar
2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
0,5 dl vatten
Gör så här:
Mandelmassa:
Blanda i matberedare mandelmjölet och de finrivna bittermandlarna med sötningen. Ta sedan i vattnet till önskad konsistens. Rulla en tjock korv och förvara kallt.
Muffinsen:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen fluffigt, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.
Fyll muffinsformar till ca 3/4 ställ gärna formarna i en muffinsplåt.
Rulla kulor med ca 1 msk mandelmassa i varje kula och tryck ner i varje muffinsform.
Grädda i 175 grader i ca 20 min.
Tips: Frys in resterande mandelmassa, tina och ta fram och fylla muffins, eller rulla kulor och doppa i choklad för ”marsipanbröd”. Eller vårt favoritrecept, en ruta Lindt 90% och en skiva mandelmassa på.
Glutenfri njutning LCHF/Paleo
Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.
Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.
Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)
Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.
Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.
Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
3 dl nötmjöl eller mandelmjöl
50 g smör/kokosolja
½ dl kokosgrädde eller grädde
½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning
2 msk psylliumhusk
1½-2 msk pepparkakskryddor
1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)
1 krm vaniljpulver
ca 1 krm salt
Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.
Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.
Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.
Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.
Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.
Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.
I november-numret så är jag med med 6 nya bakrecept.
Min favorit här är Fudgetårtan! Våga prova den den är underbar, love it!
På omslaget är det Saffransmuffins med mandelmasse kula! De är jättegoa också.
Den mjuka pepparkakan med lingon är nog en av de goaste mjuka pepparkakorna jag gjort.
Finns också ett julbröd och en liten gotta och sist men inte minst en småkaka.
Hoppas något av alla recepten faller er i smaken, vore kul å få veta isåfall.
Pumpatider
Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.
Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…
En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.
Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.
Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.
Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.
Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.
Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.
Ugnsbakad pumpa 2 port
400 g pumpa
½ dl olivolja
2 msk finhackad timjan
2 tsk chiliflingor
Havssalt
Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.
Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.
Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.
Lite tips inför lill-lördag som idag eller fredagsmys kan vara både tacos och pizza på samma gång. Dom här taco-pizza-bullarna är farligt goda med cheddardip på toppen! Jag använde en färdig pizzabotten. Sara Lee´s pizzakit tycker jag är riktigt bra om man letar efter en färdig deg och inte vill göra egen pizzadeg. Tomatsåsen som med följer tycker jag däremot är förkastlig, den smakar mest unken tomatpuré så köp nån av Muttis tomatsåser eller pizzasås.
Jag delade i alla fall pizzadegen på mitten och gjorde en vanlig pizza – hawaii av ena halvan och fyllde andra med tomatsås och tacofärs med lite övriga tacorester som skivad rödlök, paprika och riven ost. Den rullade jag sedan ihop och skar i sex bitar och satte i muffinsformar. Toppade med cheddardip.
Hawaiipizzan förgräddade jag med parmesanost och lite tomatsås på först. Sen tog jag ut den och la på skinka, ananas och mer parmesan. Sen in med både pizzan och taco-pizza-bullarna i ugnen.
Taco-pizza-bullarna blev till då vi fick lite rester över från förra tacomiddagen. Blanda ner överbliven, lök, salsa, grönsaker och mer som kan tänkas blivit över, i färsen och använd till just taco-bullarna. Har du inte användning av den de närmsta dagarna så frys in och ta upp vid ett senare tillfälle.
Efter du rullat ihop och skurit i sex delar. Ställ i muffinsform.
Toppa med cheddardip och lite riven parmesan.
Fick varuprover på några så ofantliga goda ostar både i lösvikt och som här i burk som små tårtbitar. Parmigiano reggiano. Fullkomligt galet gott att riva över pizza. Från Trentin (Gourmetgruppen)
Skjuts in i ugnen. Pizzabottnen hawaii är dock förgräddad med riven parmesan och tomatsås nån minut.
Lill-lördag, fredagsmys eller bara för att… Hoppas det smakar!
Kräfttid
Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.
Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.
Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.
Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.
En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.
Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.
Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.
Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.
En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.
Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.
Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.
I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.
Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.
Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.
Västerbottensmuffins med kummin
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
Hemlagad majonnäs
2 äggulor
1½ tsk osötad senap
½-1 krm salt
Lite vitpeppar
1 tsk vit balsamvinäger
Några droppar Worcestershiresauce
2 dl neutral rapsolja
Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)
Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.
Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök
2 tomater
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk finhackad rosmarin
1 tsk balsamvinäger
½ dl vatten
1 dl majonnäs
ev ½ dl grekisk yoghurt
Salt och peppar
Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.
Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.
Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.
Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.
Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.
Aioli på macadamiaolja
2 äggulor
2 dl macadamiaolja
1 stor klyfta vitlök
½ pressad citron
ca 1 tsk flingsalt
Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Rhode Islandsås 4-6 port
3 dl majonnäs
1 dl chilisås
½ pressad citron
ev 1 msk whisky
Salt
Cayennepeppar
Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.
Kräfttid
Senaste veckan har jag tillbringat i vackra Sörmland, i Lennarts hyrda stuga på Klämmingsbergsbadets Camping utanför Gnesta.
Vi har verkligen haft tur med vädret den här veckan, det blev inte långa stunder vi var inne i stugan på dagarna.
Det finns många fina ställen att besöka på nära håll. Förutom lite fina picknickar ute i naturen så har det blivit bilturer till Mariefred, Malmköping och Trosa.
Malmköping var det första gången vi besökte, det blir absolut fler kommande somrar.
En riktigt fin köping, med mängder av gamla hus och en lång historia som militärstad.
Där blev det en mycket god vaniljglass från den lokala tillverkaren Grinda Gårds-glass, intagen till en kopp kaffe på Fållökna hembageri som är beläget i Stadshuset vid det lilla torget.
Som tur var fick vi en plats i skuggan under ett parasoll, det har verkligen varit högsommarvärme den här veckan.
Ett besök på favoritrestaurangen Gnesta Strand blev det på fredagen, där serverades bräckt oxbringa med senapscrème och pepparrot.
En fräsch salladsbuffé hör till, bra alternativ för den som inte vill ha potatis till varmrätten.
Vi satt länge och njöt av den goda maten i skuggan av ett äppelträd på uteserveringen alldeles vid Frösjön.
Det blev också kräftpremiär, här en bild på de nyfångade läckerheter vi fick förra sommaren av våra vänner Robban och Caroline som driver campingen, fiskade i sjön Klämmingen.
I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna. Här nedan följer först länkar till de glutenfria brödsorter jag tycker passar bäst till kräftorna.
Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Grillmat LCHF, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.
Just nu kan du köpa boken via Smarta Diabetiker för bara 129 kr, du hittar erbjudandet här.
Västerbottensmuffins med kummin
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
Hemlagad majonnäs
2 äggulor
1½ tsk osötad senap
½-1 krm salt
Lite vitpeppar
1 tsk vit balsamvinäger
Några droppar Worcestershiresauce
2 dl neutral rapsolja
Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning :)
Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.
Majonnäs med tomat, rosmarin och vitlök
2 tomater
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk finhackad rosmarin
1 tsk balsamvinäger
½ dl vatten
1 dl majonnäs
ev ½ dl grekisk yoghurt
Salt och peppar
Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket.
Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.
Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.
Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt.
Ställ kallt någon timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.
Aioli på macadamiaolja
2 äggulor
2 dl macadamiaolja
1 stor klyfta vitlök
½ pressad citron
ca 1 tsk flingsalt
Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Rhode Islandsås 4-6 port
3 dl majonnäs
1 dl chilisås
½ pressad citron
ev 1 msk whisky
Salt
Cayennepeppar
Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.
Källa:
Portioner: 2-3
Ingredienser:
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl, hasselnötsmjöl eller kokosmjöl. Känn dig fri att välja det du föredrar alt. mixa mjölsorterna efter eget tycke. (Jag tog hälften mandel- och hälften hasselnötsmjöl)
Ca 2-3 dl riven ost (välj den sort som du tycker om)
Valfri fyllning ex. salami, skinka, bacon, lök, stekt köttfärs, tomatpuré och pizzakrydda, oliver etc.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör samman ägg, mjöl, ost och den valda fyllningen till en fast smet. Klicka ut 6 högar av smeten på bakplåtspapper, om du liksom jag inte är brydd om formar, ni andra klickar ner smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Dessa matmuffins är lite mer att sätta tänderna i än flertalet av de recept för matmuffins som jag har hittat hittills, som jag upplever att de efterliknar omelett i konsistens och smak.
Perfekta till frukost, mellis, picnic eller plockmat.
Receptet går bra att dubbla.
Gomorron! Sitter här vid datorn och jobbar lite före jag åker till andra jobbet. Har ju totalt missat att ge er receptet på Nickes senaste favoritpizza, en sån där ”hotting” ni vet. Stark som sjutton men riktigt, riktigt god! Det var ett par veckor sen vi gjorde ett gäng pizzor då vi hade norrlandsfrämmande på middag och den här gick verkligen hem!
Pizzadeg och tomatsås gör jag som alltid, receptet ser ni nedan. För att få bästa resultat med pizza i vanlig ugn så värm den riktigt het och även plåten innan du lägger på pizzan. Vill du ha en tunn botten så på med tomatsås och riven ost. Sen resten av fyllningen och sist mer riven ost på toppen. För en tjockare botten brukar jag förgrädda den med bara tomatsås och ost ca 3-4 min, sen tar jag ut den och lägger på resten. *tips-tips* Det blir otroligt gott och bottnen precis så krispig som den ska vara. Nä, nu rusar klockan och jag måste åka – jobbet kallar! Ha en fin dag allihopa och följ mig på instagram under dagen.
PUSS! ♥
2 stora runda, eller 1 plåt
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck eller kavla ut till två rektanglar. Lägg på valfri fyllning och rulla ihop. (tomatsås, ost, skinka, oregano) Skär ca 2-3 cm tjocka snurror och lägg på plåt eller i muffinsformar. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 min.
Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går också utmärkt att frysa in.
Fyllning :
Tomatsås
Västerbottensost
Pepperonisalami
Rökt skinka
Finhackad grön jalapeno
Skivad rödlök
Champinjoner
Västerbottensost