Utflyktsbröd
Just nu är jag i slutfasen av förberedelserna inför min nya kokbok, fotograf Micke kommer hit till Östersund på söndag.
Det ska bli så kul att jobba med honom igen, det är fyra år sen vi gjorde Långkok för LCHF och Paleo tillsammans.
Idag får du ett av de bröd som jag tog fram till min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Jag brukar baka de här muffinsen när det är picknickdags, perfekt både för en dag på stranden eller till en långresa.
Om du inte hann med att köpa nån av de två böckerna innan de tog slut för några år sen, så har du chansen nu.
Förra veckan kom nytrycket, nu med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.
Här en bild från Ecocaféet i Östersund nu i helgen, då jag signerade kokboken.
Ostmuffins
2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten
2 ägg
1 dl crème fraiche
25 gr smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk fiberhusk
1 tsk stött brödkummin
½ tsk havssalt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.
Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in muffinsen och ta fram eftersom.
Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.
Matmuffins
Att baka glutenfritt är väldigt populärt idag, mina bakrecept här på bloggen är mycket välbesökta.
Att byta ut glutenhaltigt vetemjöl mot ris/majsmjöl är inte något som fungerar så bra om man vill dra ner på kolhydraterna, på grund av deras höga halt av stärkelse.
De gånger jag bakar bröd idag så blir det oftast formbröd eller muffins med innehåll av ägg, mandelmjöl, nötmjöl och ibland lite kokosmjöl.
Det ger riktigt saftiga och goda bröd, som dessutom mättar väldigt bra.
Nu i vår kom min första bakbok, recepten är förutom att vara glutenfria även utan socker och sötningsmedel.
Här kan du läsa mer och beställa Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Scones utan mjölk och gluten ca 8 st
5 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl kokosolja
Att strö över:
2 msk melonkärnor, pumpakärnor eller sesamfrön
Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.
Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl.
Låt smeten svälla i ett par minuter.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över fröna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt svalna på galler, frys in de som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.
Här nedan ser du sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt.
Vintervackert
Den gångna veckan har jag varit hemma i Östersund, även kallad Vinterstaden.
De senaste månaderna har snön och kylan lyst med sin frånvaro i Jämtland, men lagom till sportlovet kom den riktiga vintern på besök.
Idag tog jag en kylig men väldigt vacker promenad till Jamtli, ett friluftsmuseum med många välbevarade, gamla hus.
Jag trivs väldigt bra i gammaldags miljö, en fin kontrast till det storstadsliv jag vanligen lever idag, i Stockholm och Alanya.
Eftersom det är sportlov nu i södra Norrland, så bjuder jag på några tips på god och mättande utflyktsmat till skidturerna.
Klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Först ut är kolbulle, förstås glutenfri i min tappning.
Bilden är från Gregoriemarknaden, årets upplaga går av stapeln nu på torsdag.
Vintervackert
Den gångna veckan har jag varit hemma i Östersund, även kallad Vinterstaden.
De senaste månaderna har snön och kylan lyst med sin frånvaro i Jämtland, men lagom till sportlovet kom den riktiga vintern på besök.
Idag tog jag en kylig men väldigt vacker promenad till Jamtli, ett friluftsmuseum med många välbevarade, gamla hus.
Jag trivs väldigt bra i gammaldags miljö, en fin kontrast till det storstadsliv jag vanligen lever idag, i Stockholm och Alanya.
Eftersom det är sportlov nu i södra Norrland, så bjuder jag på några tips på god och mättande utflyktsmat till skidturerna.
Klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Först ut är kolbulle, förstås glutenfri i min tappning.
Bilden är från Gregoriemarknaden, årets upplaga går av stapeln nu på torsdag.
Grönsaksmuffins 6 st
3 dl små blomkålsbuketter
3 dl tärnad pumpa
3 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
5 breda blad purjolök, ca 10 cm
½ msk äppelcidervinäger
½ msk torkad dragon
ca 1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.
Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.
Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.
Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.
Smörj en muffinsform med för små muffins väl.
Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.
Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.
Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.
Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.
Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.
Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.
Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.
Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.
Grönsaksmuffins 6 st
3 dl små blomkålsbuketter
3 dl tärnad pumpa
3 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
5 breda blad purjolök, ca 10 cm
½ msk äppelcidervinäger
½ msk torkad dragon
ca 1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.
Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.
Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.
Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.
Smörj en muffinsform med för små muffins väl.
Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.
Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.
Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.
Det här är lite finlir och överkurs som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsakssmeten direkt i formarna.
Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.
Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.
Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.
Servera som de är tillsammans med en god sås eller som tillbehör till fisk eller kyckling.
Muffins med Västerbottensost och kummin ca 12 st
2 ägg
1 dl crème fraiche
25 g smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 dl riven Västerbottensost
2 msk fiberhusk
1 tsk stött kummin
½ tsk salt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar.
Rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg smeten i bullformar med hjälp av två skedar.
Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in och ta fram eftersom.
Värm dem då en stund i ugnen, så blir muffinsen som nybakta.