Lördagsnjutning
Förr så var varma mackor på skivad formfranska en vanligt förekommande middag hemma hos mig på lördagarna.
Istället för att köpa dyr pizza så brukade jag göra en plåt med varma smörgåsar, det slank ner både 4 och 5 såna på kvällarna.
Inte bra för varken det inre av min mage, eftersom jag senare förstod att jag varit känslig mot gluten i hela mitt liv, och inte heller det yttre, midjemåttet.
Nu sen 10 år gör jag dem på betydligt bättre och mer mättande bröd, med den här fyllningen blir det väldigt goda mackor.
Pizzasalladen till håller sig bra i kylen, så gör gärna en stor sats så du har flera dagar.
Vill du hellre göra en pizza, så hittar du min populära halloumipizza här plus två andra, glutenfria varianter.
Varm smörgås 2 port
3 st Västerbottensmuffins
2 dl svamp
1 dl strimlat varmrökt sidfläsk eller korv med hög kötthalt
2 msk smör
2 dl crème fraiche
2 msk hackad gräslök
1 tsk pressad citron
Salt och grovmald svartpeppar
1 dl riven ost
Bryn fläsket i smöret tills det fått lite färg. Tillsätt svampen och låt den brynas en stund.
Krydda med salt, peppar och citron. Rör ner crème fraiche och gräslök.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Dela ostmuffinsen, ta 1½ per person.
Smöra brödet och lägg i en ugnsform. Fördela svampstuvningen över och lägg några cocktailtomater bredvid.
Täck med riven ost och gratinera på 250° i 8-10 minuter.
Njut mackorna med en pizzasallad. Strimla vitkål fint, knåda i bunken så blir den saftigare.
Blanda med strimlad paprika, olivolja och äppelcidervinäger.
Krydda med salt och peppar och låt stå och dra i kylen en stund.
Pizzasallad 2 port
3 dl strimlad vitkål
1 strimlad paprika
3 msk olivolja
2 msk pumpakärnor
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.
Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.
Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.
Baktips till jul
Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.
Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.
Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.
Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.
Julbröd 1 formbröd
4 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6-8 osvavlade aprikoser eller plommon
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Boktips till julklappssäcken
På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.
Från bokens sötare del:
Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.
Från den salta och matigare delen:
Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.
Energirika muffins
Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.
Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.
Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.
Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.
Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.
Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.
Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.
Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.
Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.
Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.
Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.
Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjölk
1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g
1 dl kikärtsmjöl
1 dl krossade chiafrön
2 msk kokosolja
2 msk tahini
1 msk bakpulver
ca ½-1 tsk salt
Till garnering:
2 msk svarta sesamfrön
Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.
Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.
Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.
Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.
Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.
Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.
Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.