Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke


Ramslökssoppa
Ramslökssoppa
Källa: Karin Franssons Ramslökssoppa
Portioner: 4

Ingredienser:
3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg.
Häll i hönsbuljongen och grädden. Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan. Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.
Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven, mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. lite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.
Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.
Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till. Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.
Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.
Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!
Tacopaj
Tacopaj
Källa: Imelda
Portioner: 4-5

Ingredienser:
Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
2 tsk kallt vatten
1 ägg

Tacoköttfärs
Lite rapsolja och smör
2 små skivade gula lökar
Ca 400-450 g köttfärs
1 liten hackad solovitlök (kinesisk vitlök)
1 dl krossade tomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Tacokrydda efter smak (köper du färdig så följ anvisningarna på paketet)

Topping
2 dl crème fraiche
120 g riven västerbottenost
6-7 halverade körsbärstomater

Gör så här:
Pajskal
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, kokosnötsmjöl och pofiber i en mixer. Kör mixern en minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel.
Låt stå i kylen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 8-9 minuter tills den börjar få färg.
Låt svalna lite och fyll sedan med valfri fyllning eller med fyllningen nedan.

Köttfärs
Stek lök. Tillsätt köttfärs och vitlök och stek färdigt köttfärsen. Tillsätt tomat, persilja och tacokryddan och låt allt puttra en stund.

Topping
Blanda crème fraiche med ost och fördela över pajen som du fyllt med köttfärs. Tryck ner tomathalvorna och grädda pajen ca 20-25 minuter.

Servera gärna en god sallad till!
Vinnaren av Le creuset grytan i soppduellen :


Drygt 80 recept på olika soppor har ni lyckats tipsa om till denna tävling. Jag önskar jag hade tid att publicera samtliga era bidrag, men istället länkar jag till dom här >>

Vinnaren till denna stora Le creuset gryta är med följande recept  :

Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

”För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommit fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas”

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 msk neutral rapsolja
3 dl frysta majskorn
5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
1 dl grädde
salt och peppar
1 dl lättmjölk
färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

4 tortillabröd
2 msk smör
2,5 dl riven lagrad ost
1/2 paket bacon
1/4 purjolök
Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Fröken Dill – Grattis!!
Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer en finfin gryta till dig på posten.


Utlottning i samarbete med Knorr

 

Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär

Receptinspiration

De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv.

Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns.

Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande.

Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris.

Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd.

Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då.

Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord.

Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten.

Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök.

Åse på 56kilo.se har riktigt god LCHF-mat inne på sin populära blogg.

Där hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst istället.

Vi skriver, förutom våra bloggar, inne på Kostrådgivarna också.

Till hösten ska jag få träffa hela detta härliga gäng av Kostrådgivare en helg nere i Skåne, det ser jag verkligen fram emot.

Kalkonen i dagens inlägg åt jag och min goda Vän, Kocken G, till middag en kväll och vi tyckte båda att den var riktigt god.

Jag gjorde den lite mer vuxen i smaken med extra Chiliflingor och riven Ädelost över gratängen.

Åse hade sin kyckling inne i ugnen i 1½ timme på 175°, men jag drog ner tiden till 45 minuter och det blev väldigt bra ändå.

Som tillbehör till kalkonen gjorde jag en fräsch sallad, med smak av vår.

Hittade en ny salladssort jag inte sett förr, Cosmopolitan. Fast, krispig och mycket god.

Hittar Du inte den så fungerar det bra med Romansallad eller Salladskål också.

Vårsallad för 2

10 små buketter Romanesco

1/4 Ekologisk Paprika

½ dl Ekologiska Cashewnötter

4 blad Cosmopolitan-sallad

2 msk Avocadoolja med Citron

Flingsalt

Förväll de små buketterna några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola i kallt vatten några minuter så kokningen avstannar.

Strimla salladen, spara topparna till att lägga som garnering runt skålen.

Strimla paprikan fint och hacka nötterna grovt. Blanda med den strimlade salladen i en skål.

Ringla över oljan och strö lite flingsalt över.

Har Du inte avocadoolja, så går det bra med kallpressad Olivolja och lite pressad Citron istället.

Blåbärspannacotta

2 dl Blåbär

1 msk pressad Citron

3 dl Grädde

2 blad Gelatin

2 msk Honung eller Sukrin

1 knivsudd Äkta Vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver. Smaka av om Du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen. Garnera med vispad Grädde, Blåbär och Citronmeliss.


Kokos-chokladbollar
Kokos-chokladbollar
Källa: Helena
Portioner: 8 små

Ingredienser:
0,5 dl kokosflingor
1-2 msk kokosmjölk (gärna som stelnat)
1-2 msk smör eller phildelfia (beroende på om du vill ha fluffiga/hårda bollar)
1 msk kakao (eller efter smak)
En nypa salt
valfri sötning
Gör så här:
Släng ner alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smet. Om det är för mjkt, ha i mer kakao/kokosflingor. Är det för torrt, ha i mer kokosmjölk/smör. Forma till små bollar och förvara i kyl. Njut!


Dessa bollar slängde jag ihop som mellis i eftermiddag, så därför är mängderna inte så noggranna. Har hittat andra recept tidigare, men jag var inte riktigt nöjd. Dessa blev jättegoda och något som passar kokosälskaren! Kokosmjölken jag använde hade stelnat i kylen, och hade en ganska hårt konsistens som passade super. Jag hade i 9 droppar flytande stevia som sötning. Mycket kokos och chokladsmak. Tar max 3 minuter! Testa och rapportera vad ni tyckte :)
Vaniljmilkshake på bästa snabbmatsstället!


När jag ändå håller på med snabbmats-recepten på chili cheese och jalapeno poppers så kan jag väl få läska med en milkshake till? Skillnanden är att du slipper stå och titta på stressad personal inne på ett snabbmatsställe med stekos och lukten av frityrolja. Här bjuder jag istället på solnedgång, sprakande eld, sittplats på ekbänk med renskinn och en fantastiskt drömmande utsikt över kohagen! De e väl grejer de?

En vaniljshake svänger du ihop med stavmixerna i ett nafs, det går så snabbt så du hinner knappt blinka! ;-) Sen är det bara att sätta sig och njuta framför muurikkan i väntan på de godaste pannkakorna ever! Det går liksom inte att jämföra med Mc Donalds, Max, eller Burger king… Det är bara sååå mycket bättre! :-P

Det här behöver du : 
4 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker eller ännu hellre fröna från 1 vaniljstång
1 msk florsocker
250 gram gammaldaga vaniljglass

GÖR SÅHÄR : 
Ner med alla ingredienser i en hög bunke, mixa med stavmixer. Häll upp i två glas. Servera genast!


Muurikka-pannkakorna som blev kvar när vi ätit oss mätta. Recept hittar ni här >>

Nu ska jag försöka kurera min hals, håller på bli förkyld en sån där långdragen, envis historia då jag alltid luckas tappa rösten fullständigt. Joline är redan hemma med ont i halsen o feber och jag tror att kära maken blir hemma imorgon också. Han har fått vårens första pollenallergi och förkylning därtill… :( Pannkakor är förresten de som alltid är och har varit en stående ”vab-dags-lunch” när barnen är sjuka. Å frisk luft på köpet skadar ju knappast!

 

God bär-smothie
Källa: Olivia Niesel
Portioner: 2

Ingredienser:
2 dl mjölk
1/2 dl grädde+ till ganering
1 dl mild naturell yoghurt
1 1/2 dl frusna hallon
1 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
1. Tina hallonen lite i mikron, så att de blir halvtinade.
2. Lägg hallonen i en mixer, och blanda i resten av ingredienserna.
3. Mixa allting, så att det inte finns några klumpar.
4. Häll upp i glas och hägg på lite vispad grädde. ( ev. ett halvtinat hallon.)
5. Stick ner ett sugrör. Drick och njut.
”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Våfflor
Våfflor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8

Ingredienser:
4 ägg
2,5 dl grädde
0,5 dl vatten
50 g smält smör + smör att steka i
0,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiber husk
1 tsk bakpulver
Vaniljpulver efter smak


Gör så här:
Vispa ägg, grädde, vatten och smör. Lägg sedan i mandelmjöl, fiber husk, bakpulver och vaniljpulver och mixa med mixerstav.

Grädda sen i våffeljärn. Muuums!!!!!