Chokladkaka med kaffeglasyr

5 ägg
150 gram smält osaltat smör
2 dl grädde eller CF
5 rutor 90% mörk choklad Lindt
1 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Glasyren:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
100-150 gram cream cheese
2 tsk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

dek: kakonibs eller riven choklad

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt bortemot 5 minuter. Smält smöret emd chokladen och ta sedan i grädden. Häll chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan ner dem i smeten, se till att den är väl blandad.
Kläm fast ett bakplåtspapper  över botten på en springform ca 21 cm, smöra kanten och pofibra. Häll smeten i formen och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda alla ingredienser väl till glasyren.
Bred glasyren över kakan  och strö över lite kakonibs eller riven choklad.

 

Bloggar etiketter: ,

Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär

Receptinspiration

De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv.

Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns.

Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande.

Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris.

Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd.

Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då.

Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord.

Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten.

Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök.

Åse på 56kilo.se har riktigt god LCHF-mat inne på sin populära blogg.

Där hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst istället.

Vi skriver, förutom våra bloggar, inne på Kostrådgivarna också.

Till hösten ska jag få träffa hela detta härliga gäng av Kostrådgivare en helg nere i Skåne, det ser jag verkligen fram emot.

Kalkonen i dagens inlägg åt jag och min goda Vän, Kocken G, till middag en kväll och vi tyckte båda att den var riktigt god.

Jag gjorde den lite mer vuxen i smaken med extra Chiliflingor och riven Ädelost över gratängen.

Åse hade sin kyckling inne i ugnen i 1½ timme på 175°, men jag drog ner tiden till 45 minuter och det blev väldigt bra ändå.

Som tillbehör till kalkonen gjorde jag en fräsch sallad, med smak av vår.

Hittade en ny salladssort jag inte sett förr, Cosmopolitan. Fast, krispig och mycket god.

Hittar Du inte den så fungerar det bra med Romansallad eller Salladskål också.

Vårsallad för 2

10 små buketter Romanesco

1/4 Ekologisk Paprika

½ dl Ekologiska Cashewnötter

4 blad Cosmopolitan-sallad

2 msk Avocadoolja med Citron

Flingsalt

Förväll de små buketterna några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola i kallt vatten några minuter så kokningen avstannar.

Strimla salladen, spara topparna till att lägga som garnering runt skålen.

Strimla paprikan fint och hacka nötterna grovt. Blanda med den strimlade salladen i en skål.

Ringla över oljan och strö lite flingsalt över.

Har Du inte avocadoolja, så går det bra med kallpressad Olivolja och lite pressad Citron istället.

Blåbärspannacotta

2 dl Blåbär

1 msk pressad Citron

3 dl Grädde

2 blad Gelatin

2 msk Honung eller Sukrin

1 knivsudd Äkta Vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver. Smaka av om Du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen. Garnera med vispad Grädde, Blåbär och Citronmeliss.


LCHF-våfflor
LCHF-våfflor
Källa: Annika Rogneby - Bakglädje med LCHF
Portioner: 12 - 14 st

Ingredienser:
125 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl/fiber (gärna AmanPrana)
1 msk fiberhusk
1 msk sukrin+ eller swetex
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl grädde
4 ägg (gärna ekologiska)
2 dl iskallt vatten (ta gärna lite mineralvatten och vanligt vatten)

Jag hade inget vaniljpulver hemma men jag hade annars tillsatt 0,5 tsk vaniljpulver (så prova det)

Gör så här:
1. Smält smöret och låt det kallna.
2. Blanda alla torra ingredienser. Rör samman de med mjölken och grädden.
3. Vänd ner äggen och vispa samman.
4. Tillsätt sedan vattnet och smöret. Låt smeten svälla en stund och under tiden hettas våffeljärnet upp.
5. Grädda våfflorna (ca 0,5 dl smet blir en våffla - beroende på storlek på våffeljärnet). Om smeten blir för tjock (sväller för mycket) så späd ut med mjölk eller grädde.
6. Servera våfflorna med mosade hallon el valfria bär, lite sukrin/sukrin+/swetex och vispad grädde
Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Källa: Ann Elving
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Smeten
4 stora ekologiska ägg
5 dl mandelmjöl (ca 200 g hel sötmandel, gärna ekologisk)
1 mald (riven) bittermandel
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
ca 25 gram smält (extrasaltat) smör
1 tsk havssalt
3 dl vispgrädde

Tillbehör
Grädde/Grekisk (17%) youghurt
Keso
Bär efter säsong
Agavesirap (ev)

Övrigt
Smör (extrasaltat) till våffeljärnet

Gör så här:
Vispa äggen fluffiga. Blanda ner mandelmjölet, den rivna bittermandeln, bakpulvret, saltet och det smälta smöret. Vispa grädden till smeten i egen bunke. Vänd försiktigt ner vispgrädden i äggsmeten.

Grädda som vanligt i våffeljärn, smörj med smör och se till att järnet är riktigt varmt när smeten läggs i.
Ät med vispad grädde/youghurt blandad med keso och bär som kan mixas med lite agavesirap.

Näringsvärde per våffla serverat med 20 g keso + 20 g vispgrädde + 25 g hallon (enligt minmat.net):

340 kcal, 10 g protein, 5 g kolhydrater, 31 g fett
214 A-vit, 30 B9, 6 C-vit, 5 E-vit, 186 Fosfor, 104 Kalcium
60 Magnesium, 7 Selen, 256 Kalium, 1,6 Järn, 124 Natrium, 1 Zink
Hur ofta äta lchf-bakverk?

Den frågan dyker upp titt som tätt.

Många lever ju kvar i det gamla tänket om att när man fikar och äter bakverk då syndar man och äter något väldigt onyttigt, och det får man göra sparsamt, helst inte alls ;)

Numera när det går att baka fina “nyttigapåriktigt” bakverk med kokosnötsmjöl och mandelmjöl har ju bakverk i många fall blivit mat.
I ett tidigare inlägg här på bloggen jämförde jag omelett med en kaka och i vissa  fall blir det mer kolhydrater i en omelett jämfört med många lchf-bakverk.

Men hur ofta tycker jag man då kan äta lchf-bakverk?

Varje dag skulle man kunna säga, men inte alla måltider varje dag.

Jag tänker så här, äter man omelett eller ägg varje dag i en måltid så spelar det ju mindre roll om du ibland hällt kokosnötsmjöl o kakao i eller om du hivar purjolök o paprika (kolhydratsmässigt). Givetvis innehåller paprika och purjo andra saker än kolhydrater. Vilket kakao och kokos också gör.

Viktigt är variationen över dagen och veckan, att äta varierat av ägg, fisk, kött, fågel, skaldjur, smör och grönsaker över dagen.

Men om du ex alltid äter en omelett till lunch, kan väl den lika gärna bytas ut till en lchf-kaka ibland? Dock skulle jag tröttna på att äta en mat-kaka varje dag ändå.

Andra tycker man bara ska äta lchf-bakverk till lyx och högtider. Man gör som man vill…

Men det som är den stora poängen här är ju att vi numera alla kan släppa på denna “onyttighetsångest” som var förknippat med tidigare kakätande och numera glädjas åt att vi kan baka mat och nyttiga bakverk på riktigt!

Att vi kan bjuda på mat-bakverk till alla och ingen behöver få ångest över att man frossar eller tar en eller två bitar till!

Så ÄT BARA! 

 

Bloggar etiketter:

Falsk morotskaka
Falsk morotskaka
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 8-10

Ingredienser:
3 stora ägg (tar du mindre ägg kan du öka grädden till 1dl)
1dl sukrin mellis
0.5krm stevia eller 1tsk flytande hermasetas
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
1msk kanel
0,75 dl grädde
75g smält smör

Frosting
60g mjukt smör
100g cream cheese
0,5dl sukrin melis
1/4krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas
Några droppar citronsaft

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötningsmedel med handvisp. Lägg sedan i alla ingredienser och rör om. Häll i smeten i en rund form (diameter 22cm) med avtagningsbara kanter. Grädda i 18-20min och låt sen svalna.

Ta alla ingredienserna till frostingen och vispa med elvisp tills den blir slät. Bred sedan över frosting på kakan och låt stå i kyl i ca 20min sen är det bara att njuuta!!

Frallor
Frallor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 9 st

Ingredienser:
3 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl krossat linfrö
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 krm brödkrydda

Kan toppas med sesamfrön
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg fluffigt.
3. Tillsätt vispgrädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en smet/deg.
5. Låt smeten stå några minuter för att svälla.
6. Klicka med hjälp av en sked ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter.
Semlor
Semlor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 6

Ingredienser:
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,25 dl BAKEPRO
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
2 msk vatten
2 - 3 dl vispgrädde till garnering
Sukrin melis för att pudra semlorna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sukrin melis fluffigt.
3. Tillsätt grädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en tjock smet. Låt smeten svälla ett tag.
5. Klicka ut smeten på pappersklädd bakplåt. Om smeten flyter ut så har den inte hunnit svälla tillräckligt.
6. Forma smeten till 6 runda bullar (fukta gärna ett finger så blir det lättare att forma smeten).
7. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
8. Blanda mandelmjöl och sukrin melis. Tillsätt vatten och rör samman till en massa.
9. När semlorna har kallnat så dela dem och gröp ur lite av inkråmet.
10. Smula sönder lite av inkråmet och rör ner i mandelmassan. Tillsätt ovispad grädde och rör samman till en lös massa.
11. Fyll semlorna med mandelmassan.
12. Vispa grädde med lite sukrin melis och garnera semlorna. Sikta sukrin melis över semlorna strax innan servering.
Vaniljkladdkaka med hallongrädde

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
1-1,5 krm fransk stevia  (se nedre bild) eller 3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 färsk vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljpulver)

Servering:

2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon

Gör så här

1. Koka upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång, låt också stången få sjuda med under någon minut, låt det dra i minst 5 minuter, gärna länge. Fiska sedan upp stången. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.

Spritsa hallongrädden på vaniljkladdkakan.

Här fick kakan gå lite för länge och blev mindre kladdig än önskvärt.

Bloggar etiketter: ,

Brownies – från boken Bakglädje till vardags och fest
Brownies - från boken Bakglädje till vardags och fest
Källa: Annika Rogneby (Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl)
Portioner: 20 bitar

Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl sukrin
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
0,25 dl BAKEPRO
0,25 dl fiberhusk
1,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter/mandel/pecannötter
75 g mörk choklad

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad (70 - 85 %)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret.
3. Rör ägg och sukrin fluffigt.
4. Tillsätt mjölken i smöret och blanda vätskan tillsammans med äggblandningen.
5. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
6. Grovhacka nötterna och chokladen. Vänd ner i smeten och rör om.
7. Klipp ett bakplåtspapper till samma storlek som botten på långpannan (20×26 cm) och smöra fast pappret. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter.
8. Låt kakan svalna.
9. Häll grädden i en kastrull och bryt ner chokladen. Värm grädde och choklad på mycket låg värme. Rör hela tiden.
10. När all choklad smält, dra då kastrullen åt sidan och låt svalna. Glasyren blir då något trögflytande.
11. Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar. Garnera eventuellt med nötter.