Kycklinglever med tomat, lök och örter

Lättlagat middagstips

Nu när temperaturen gått ner och vädret blir mer och mer höstlikt, då får jag en längtan efter vällagad och god husmanskost, kanske är det lika hos dig.

Den här otroligt varma sommaren har det blivit mycket sallad, både hemma och när vi tagit med maten ut på picknick i Wonderbag.

I måndags hade vi med lite godsaker i den när vi åkte på en kryssning med Silja Line till Åbo med Baltic Princess, som avgår redan klockan sju på morgonen från Värtahamnen.

Det är så härligt att ta en liten minisemester tillsammans då och då, särskilt som jag har varit upptagen med en hel del kokbokssigneringar i sommar.

Så här vackert var det när båten kom in denna första kyliga morgon på hela sommaren.

Det kallare vädret gör att nu känns det riktigt roligt att stå hemma i vårt lilla pentry på Kungsholmen och laga mat igen.

Igår när vi kom hem så köpte jag kycklinglever, den blev tillagad ungefär på det här viset, tallriksbilden är tagen hemma i Östersund där jag alltid har mycket örter på balkongen.

Kycklinglever

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 stor gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn skivad eller hackad lök gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg. Kokt broccoli och majonnäs eller aioli är också gott till.

Nu under hösten kommer jag att dela med mig av mina husmansfavoriter, skriv gärna en kommentar om det är nåt särskilt du skulle vilja ha recept på.

Tycker du också om vår traditionella mat så ta gärna en titt här på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Skolavslutning, sommarlov och restaurangtips!

En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉

Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!

Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉

Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.

Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.

Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.

(Översta bilden)

Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊

Pistageglass till dessert.

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Ligger i en ambulans med blåljus och prio ett larm mot Sahlgrenska…


Det var nu en månad sen snart.

Kortfattat efter att ha mått dåligt både fysiskt och mentalt en längre tid på grund av sömnlösa nätter, värk i foten och på tok för mycket värktabletter rann bägaren över till slut. Åkte in akut hemifrån i ambulans till Kalmar lasarett. Vidare därifrån till Sahlgrenska i Göteborg. Dubbelsidig lunginflammation, njurar och lever som slagits ut. Att söka akut var ett faktum trots min skräck och motvilja för sjukhus och dessutom ambulanser men jag mådde inte bra… 

I Kalmar konstaterades att jag behövde intensivvård för lever o njurar av specialister så det utfärdades SOS trafikvarning på radion när vi åkte mot Sahlgrenska i Göteborg. Där låg jag i ambulansen, livrädd med feber och darrade med blåljus och sirener och allt jag såg var suddiga fartstreck genom det lilla fönstret… Det tog inte längre än 1,5 h drygt så undan gick det och för varje mindre sjukhus vi närmade oss förberedes ett eventuellt stopp för intubering om det hade behövts men vi hann till Göteborg och jag har nog aldrig hållit någon så hårt i handen som narkossköterskan som under denna resa.

Under första natten på CIVA blev jag sämre och de beslöt att söva ner mig med respirator. Några dagar senare var läget inte lika kritiskt så jag flögs i helikopter tillbaka till Kalmar där dom fortsatte vårda mig, fortfarande i respirator.

Sju dygn nedsövd totalt. Ojojoj så svamligt, vimsigt, snurrigt allt blev sen när jag väcktes. Kunde inte prata utan att sluddra, inte äta eller hålla i ett glas vatten ens. Efter några dagar med sond får jag börja äta finskuren och lättsmält mat så smått, fortfarande matandes och vatten med sugrör. Lungorna var så pass ”hängiga” att de fick klippa av sugrören till hälften för jag hade ingen kraft att suga.

Stå på benen, finmotorik, närminnet och verklighetsuppfattningen var som bortblåst. Nånting jag jobbar med dagligen. Ett par veckor på intensiven och avslutningsvis träning, provtagningar och vila på medicinavdelningen har nu passerat och igår blev jag utskriven helt. Mina njurar är helt återställda och resten av alla prover också utom levern som har en bit kvar men värdena går åt rätt håll och Löt kommer följas upp noga kommande tid. 

Jag sitter fortfarande i rullstol men gåtränar med stöd och för varje dag blir det bättre och bättre med både styrka och balans. Det är skönt att vara hemma igen men jag har mycket träning framför mig innan allt är som vanligt. Nästa mål är att kunna STÅ och klä på mig, att skära maten på tallriken och kunna sätta upp håret själv. Sen ska jag bearbeta allt mentalt också. Ja, inte bara jag utan familj och släkt också. Nicke & barnen o mamma & Sanna har varit hos mig varje dag sen jag kom till Kalmar. Dom var även med i Göteborg och det har verkligen varit en trygghet och fått timmarna om dagarna att gå. Är så tacksam att det finns en högre makt som inte valde att ta mitt liv ifrån mig. Va rädda om varann och era nära och kära det är inte alltid man får en andra chans…

Ni är många som frågat o undrat vad som hänt så därför skriver jag detta inlägg. Undanbeder mig ytterligare frågor då det är påfrestande att skriva om… 

Kramar Linda 

Kycklinglever med champinjonsås

Kycklinglever med champinjonsås

Kycklinglever och champinjonsås med dragon 2 port

300 g kycklinglever

2 dl grädde/kokosgrädde

8 champinjoner

1 gul lök

1 grön paprika

1 tsk pressad citron

½ dl kycklingfond

½ tsk torkad fransk dragon

Några droppar Worcestershiresauce

2 msk smör

Salt och peppar

Champignonsås på gång

Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor.

Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg.

Tillsätt lök och paprika, stek dem mjuka. Salta, peppra och smula ner dragonen.

Häll på Worcester och citronsaft, låt koka in.

Rör ner fond och grädde, koka upp och låt puttra 30 min, rör då och då.

Bryn smör och stek levern ca 10 min men ha inte för varmt i pannan för då sprätter det väldigt mycket.

Kycklinglever


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Kycklinglever med lök och örter

Kycklinglever med lök och örter

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 skivad, gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn löken gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg och majonnäs eller aioli.

Levern blir också god att servera ljummen som tapas.

Kycklinglever


Kycklinglever med lök och örter

Kycklinglever med lök och örter

Smakrik kycklinglever 2 port

400 g kycklinglever

6-8 cocktailtomater

1 skivad, gul lök

3-4 msk smör/kokosolja

1 tsk äppelcidervinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan

Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper.

Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida.

Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Skölj ur pannan och bryn löken gyllenbrun.

Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till.

Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter.

Ta från värmen och rör ner de hackade örterna.

Servera med ett stekt ägg och majonnäs eller aioli.

Levern blir också god att servera ljummen som tapas.

Kycklinglever