Prinsesstårta – Prinstårta
Prinsesstårta - Prinstårta
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 14-16

Ingredienser:
Ingredienser tårtbotten
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2
4 dl grädde
4 gelantinblad
6 äggulor
4 msk erythritol och 3/4 krm stevia
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
4 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller egen vald sötning
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med erythritol flor
Gör så här:
Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta.

Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

Glasskrämen
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelantinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 2 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här
Vispa 3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och bred resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck . Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad.
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade.
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och grädden, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen, grädden och smöret, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.