Den nya månadstidningen om LCHF som from den 24/4 säljs på marknaden,
går också att prenumerera på följ länken MAT & HÄLSA och fyll i dina uppgifter.
Nu får man 4 nummer för 98 kr, PASSA PÅ!
Den nya månadstidningen om LCHF som from den 24/4 säljs på marknaden,
går också att prenumerera på följ länken MAT & HÄLSA och fyll i dina uppgifter.
Nu får man 4 nummer för 98 kr, PASSA PÅ!
och det är tidningen MAT & HÄLSA
man skriver på facebook
“SJU DAGAR kvar! Premiärnumret av Mat & Hälsa kommer ut den 24 april. Så håll utkik! Sveriges enda tidning om mat och hälsa finns snart i en butik nära dig!
Mat & Hälsa är en mattidning och en hälsotidning i ett. Vi skriver om den hälsosamma lågkolhydratkosten (LCHF), kryddat med initierade hälsoreportage och inspirerande matrecept. Vår hjärtefråga är den sunda balanserade livsstilen.
Några av våra medarbetare är Åse Falkman Fredrikson, kostrådgivare och fembarnsmamma med bloggen 56kilo.se, Anna Hallén, författare och kostrådgivare, samt Jonas Bergqvist, personlig tränare som nyligen kommit ut med boken LCHF & träning – Bättre resultat med lågkolhydratkost.
Mat & Hälsa vänder sig till dig som är genuint intresserad av mat och av hälsa och vill veta mer om sambandet mellan de två. För hälsan börjar med maten!”
och det är tidningen MAT & HÄLSA
man skriver på facebook
“SJU DAGAR kvar! Premiärnumret av Mat & Hälsa kommer ut den 24 april. Så håll utkik! Sveriges enda tidning om mat och hälsa finns snart i en butik nära dig!
Mat & Hälsa är en mattidning och en hälsotidning i ett. Vi skriver om den hälsosamma lågkolhydratkosten (LCHF), kryddat med initierade hälsoreportage och inspirerande matrecept. Vår hjärtefråga är den sunda balanserade livsstilen.
Några av våra medarbetare är Åse Falkman Fredrikson, kostrådgivare och fembarnsmamma med bloggen 56kilo.se, Anna Hallén, författare och kostrådgivare, samt Jonas Bergqvist, personlig tränare som nyligen kommit ut med boken LCHF & träning – Bättre resultat med lågkolhydratkost.
Mat & Hälsa vänder sig till dig som är genuint intresserad av mat och av hälsa och vill veta mer om sambandet mellan de två. För hälsan börjar med maten!”
Detta har ju sagts inom LCHF så länge jag har läst på lågkolhydrats sidor i snart 4 år.
har ofta läst detta inne hos Annika Dahlqvist och på Kolhydrater i fokus.
Nu säger man på Vetenskapens värld att socker får cancerceller att växa!
Nu tar vetenskapens värld upp detta och man säger att IGF-1 får cancerceller att växa när de väl bildats. Nu jobbar läkemedelsindustrin på ett botemedel (givetvis gör de det). Varför inte bara äta rätt?
Som Annika Dahlqvist uttrycker det
så kan de som vill fortsätta äta kolhydrater i stor mängd kan hoppas på att läkemedelsindustrin hittar en medicin mot detta (och utan biverkningar).
Vi andra kan fortsätta minimera våra kolhydrater (LCHF) och minska risken för cancer.
I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.
Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.
En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.
Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.
Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.
Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.
Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.
Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.
Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.
Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.
Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.
De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.
Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.
Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.
Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.
Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.
En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.
Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.
Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.
Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.
Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.
2 dl riven Halloumi
1 Ekologiskt Ägg
½ dl Grädde
2 msk Pofiber
Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
2 dl mild Ajvar Relish
2 msk Tomatpuré
2 msk Kallpressad Olivolja
2 hackade Vitlöksklyftor
1 msk Oregano
1 msk Balsamvinäger
½ tsk Worcestersauce
Havssalt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.
Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.
I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.
Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.
En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.
Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.
Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.
Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.
Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.
Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.
Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.
Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.
Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.
De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.
Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.
Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.
Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.
Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.
En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.
Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.
Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.
Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.
Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.
2 dl riven Halloumi
1 Ekologiskt Ägg
½ dl Grädde
2 msk Pofiber
Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
2 dl mild Ajvar Relish
2 msk Tomatpuré
2 msk Kallpressad Olivolja
2 hackade Vitlöksklyftor
1 msk Oregano
1 msk Balsamvinäger
½ tsk Worcestersauce
Havssalt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.
Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.
Efter 150 år av ständigt återkommande popularitet så börjar lågkolhydratkost få den vetenskapliga tyngd som behövs för att tas på allvar. Därför kommer LCHF inte vara en modefluga som försvinner…
Dr Andreas Eenfeldt har intervjuat Läkaren Eric C Westman
Andreas skriver:
“Läkaren Eric C. Westman är nyvald president för American Society of Bariatric Physicians (fetmaläkare). Han har 15 års erfarenhet av att hjälpa patienter gå ner i vikt och förbättra sin hälsa med lågkolhydratkost. Han har också medverkat till flera högklassiga studier på lågkolhydratkost.”
Man säger också i intervjun att “ät inte lowcarb and low fat”… ät inte enligt Paulun med andra ord…
Man pratar om stor förbättring av kärlhälsan visats i studie.
Fetlever kommer från kolhydraterna.
40% av de barnlösa blir gravida.
Lyssna på intervjun!
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.