Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.
Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.
Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.
Fiskgratäng 2 port
200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra
Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.
De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.
Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.
För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.
Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.
Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.
Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.
Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.
Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.
Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.
Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.
Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse,pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.
Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.
Valnötsmuffins ca 14 mindre
3 ägg
1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön
1 msk valfri sötning
1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver
Skal och saft av ½ ekologisk lime
2 msk pofiber
Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.
Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.
Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.
Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.
Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.
Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.
Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.
På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller andra bär
Citronmeliss
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.
På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.
Sistaminutentips
Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.
De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.
Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.
Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.
Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.
Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.
När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.
Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.
Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.
När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.
Müsli ca 20 port
2,5 dl mandelmjöl
2 dl kokosnötsmjöl
2 dl pumpafrön
1 dl paranötter
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl rostade kokosflagor
2 msk torkade gojibär/havtornsbär
1,5 msk kanel/kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Ev lite smulat flingsalt
2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning
Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.
Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.
Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.
Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.
Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.
Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.
Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.
Frasig rabarberpaj i glas 4 port
4 dl skivad rabarber
4 dl rivet äpple
1 dl vatten
1 msk pressad citron
Havrefras:
3 dl glutenfria havregryn
50 g smör eller kokosolja
8 torkade aprikoser
1 tsk kanel
Ca 1–2 krm salt
Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.
Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.
Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.
Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.
Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.
Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.
Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.
Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.
Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.
För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.
April har varit bland de kallaste i mannaminne, nu kan det bara bli bättre så det känns extra fint att hälsa sköna Maj välkommen.
Idag bjuder jag på en riktigt god pannacotta som passar fint till kvällens middag.
I södra delen av Sverige har rabarbern lyckats ta sig upp i trädgårdslandet, ett säkert vårtecken.
Har den inte kommit upp hos dig än, rabarbern i frysen sen i fjol redan är uppäten eller butiken sålt slut på färsk rabarber, ja då kan du använda bär till pannacottan istället.
Pannacotta med rabarber 6 port
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl finstrimlad rabarber
2 tsk pressad citron eller lime
1-2 tsk valfri sötning
3 gelatinblad
1 vaniljstång
Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.
Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden
Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.
Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.
Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.
Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.
För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.
Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.
Reklam för mina kokböcker
Här nedan ser du några rabarberrecept från tre av mina kokböcker.
Beställ gärna en eller ett par till dig själv eller som gåbortspresent till vårens och sommarens fester.