Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.
Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.
Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.
Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.
Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.
Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.
Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.
I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.
Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.
Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.
Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.
Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.
Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port
4 dl strimlad vitkål
100 g varmrökt sidfläsk
1 grön paprika
25 g smör
1 dl grädde/kokosgrädde
1 tsk tomatpuré
½ tsk äppelcidervinäger
½ tsk paprikapulver
½ tsk timjan
Salt och peppar
Till gratinering
1 tomat
1 dl riven, lagrad ost
Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.
Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.
Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.
Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.
Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.
Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.
De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.
På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.
Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.
Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.
Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.
Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.
Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.
Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.
Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.
Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.
Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.
En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.
Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse
Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.
Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??
Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.
Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.
Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?
Häromdagen delade jag ett recept på mina syrliga energibollar som tips på ett nyttigare lördagsgodis på Facebook.
Det blev en mycket strid ström av besökare till det inlägget, så roligt att så många är intresserade av att dra ner på det söta och välja näringsrika alternativ som smakar naturligt och riktigt gott.
Jag är väldigt glad att mina föräldrar och många med dem gav oss barn lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.
Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.
Här kommer recept på ett betydligt hälsosammare och mindre sött godis än de flesta äter idag, smaka dig fram så du får den sötma du föredrar.
Det ger ordentligt med energi så du kan med fördel ta med några på promenaden eller träningen så får du extra ork.
Bountybollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
ev lite valfri sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.
Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Tyckte du det här var ett bra godisrecept så klicka på bilden längst ner, då kommer du till mitt populära recept på geléhallon.
Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.
Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Bladh by Bladh förlag där bakboken är utgiven har tyvärr lagt ner sin verksamhet, men jag jobbar på att få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.
Du hittar liknande recept på smårätter och bakverk som passar fint till sommarens alla utflykter i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som även den snart är slutsåld och utgiven på samma förlag.
Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.
Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.
Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.
Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.
Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.
Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.
Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan
Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?
Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.
Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.
Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.
Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.
Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.
Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.
Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.
Bärfromage 6-8port
4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär
4 dl grädde/kokosgrädde
4 ägg
ev 1-2 msk valfri sötning
4 gelatinblad
2 tsk pressad citron
Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.
Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här: