Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Bestäm själv och skilj på ketos och ketoacidos

Alla bloggläsare vet att jag litar mycket på Björn Hammarskjöld idag skriver han ett mycket viktigt inlägg på Kostdemokrati om diabetes och ketoner och ketoacidos.

Hela inlägget ska läsas i sin helhet, ett mycket viktigt inlägg för oss alla oavsett att läsa och sprida.

Jag väljer här att lyfta ut några delar ur inlägget som ingen bör missa:
“Min rekommendation för de som är friska, är att äta högst 100 gram kolhydrater per dag, medan de som är sjuka kan behöva äta betydligt mindre mängd kolhydrater, en del ner mot noll gram kolhydrater per dag.

Mängden protein kan minskas ned till ungefär 0,5 g protein per kg kroppsvikt och dag, motsvarar 200 g kött eller fisk per dag per 70 kg person om man äter animaliskt protein. Men det behövs betydligt mer protein om man äter vegetabiliskt protein eftersom växterna saknar en del livsnödvändiga aminosyror (proteins byggstenar). Livsmedelsverket hyllar proteinrika bönor. Av dem behöver man äta minst 800 g per dag. Det ger också bra fart på gasproduktionen i tarmen.

Ketoner bildas vid nedbrytning av fett och kan sedan bilda AcCoA, mitokondriernas (våra cellers energifabriker) energikälla. Ketoner är ofarliga för oss (även om en av Livsmedelsverkets professorer inte visste skillnaden på ketos och ketoacidos).”

Ytterligare några vldigt viktiga rader:
Skilj på ketos och ketoacidos

Ketos får man vid nedbrytning av fett och är ett normaltillstånd i kroppen.

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd.

Ketoacidos drabbar bara diabetespatienter som står på insulin och då de äter för mycket kolhydrater och har för litet insulin. Då måste kroppen dra i nödbromsen genom att bryta ned glukos anaerobt (utan syre) till två molekyler mjölksyra som sänker pH, men gör slut på glukosen 19 gånger snabbare än aerob förbränning (med syre), till priset av ökad surhet som gör att cellerna inte överlever på grund av för lågt pH.

Ketoacidos är potentiellt dödligt utan behandling med mera insulin och vätska. Men det är att kroppen får välja mellan Scylla (akut död i glukosförgiftning) eller Karybdis (akut död i ketoacidos).”

Intressant va!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

Martin Ingvar: Du blir inte dum utan kolhydrater

Martin (professor och hjärnforskare) säger i Expressen:
“Hjärnan är trots sin lilla storlek ett energikrävande organ. En femtedel av energin i kroppen går till att försörja hjärnan. Och den behöver kontinuerlig tillförsel eftersom ingen energi kan lagras i hjärnan. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, en sockerart.

- Fast det är inte nödvändigt att äta socker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, det är grupper med bland annat kolatomer. Det kan du få från socker, men också från långsamma kolhydrater, aminosyror eller fett, säger hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap som särskilt intresserar sig för belöningssystemet i hjärnan.”

Martin säger vidare:
“Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.

- Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.”

Läs vidare i Expressen om Hur det fungerar 

Det är ju först när man provat att bli äkta och på riktigt “fettdriven” som man förstår vad det innebär och vilken kapacitet man då helt plötsligt har till förfogande…  För all del kan det ta ett tag innan kroppen fattar att nu är det fett vi bränner men när den gör det… ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Ketos – när är man i och när är man ur?

Kort och enkelt så betyder ketos att kroppen ställt in sig på att använda fett som främsta bränsle. Det gör den när man äter tillräckligt lite kolhydrater.
Ofta betyder det att de flesta är i ketos om man äter under 100 gram kolhydrater om dagen.
Gränsen för att hamna i ketos är individuell och ligger nånstans mellan 80-120g. Det går på nån dag, eller kanske ännu fortare att vara i ketos.
Så fort glukosen är slut så bränner kroppen fett och protein.

Skaldeman skriver i boken Ät dig ner i vikt att ens frizon ökar markant ju längre man lever konsekvent enligt LCHF. Om kroppen under lång tid har anpassat sig efter att använda fett (ketoner) som bränsle, är det lättare för kroppen att återhämta sig efter kortvariga slarv. Den kommer snabbt att gå tillbaka till fettet som bränsle efter att du är tillbaka på banan. Du kan alltså slarva till det ganska rejält någon dag eller två, förutsatt att du har varit noggrann och konsekvens månaderna innan.
Så när du läser  om att du inte kan äta kolhydrater i stor mängd en dag för att man då “hamnar man ur ketos i en vecka” så är det troligtvis fel, i alla fall enligt Skaldeman.
Låter också lite ologiskt i mina öron då alla är i ketos efter en natts sömn innan frukost… även de kolhydratsdrivna ;) (sägs det)
Inte för att jag uppmuntrar till överdrivet kolhydratsintag, men att det tar en vecka och komma tillbaka i fettförbränning  låter ju då helt ologiskt.
Viktigt att också veta:
Att vara i ketos betyder inte det samma som att man går ner i vikt, det betyder endast att du använder fett som bränsle.

 Länk 1

Länk 2

Bloggar etiketter: