LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Proteinrika pannkakor
Proteinrika pannkakor
Källa: Johanna hellman
Portioner: 3

Ingredienser:
5 ägg
1 dl keso eller kesella
0,5 dl mandelmjöl
5 msk bake pro går att utesluta (ta mer mandelmjöl då)
0,5 dl vatten/mjölk/grädde
lite bakpulver
eventuell smaksättning som vanilj, kanel eller blåbär

+ smör eller kokosolja till stekning





Gör så här:
Detta recept på pannkakor är så vansinnigt enkelt och blir riktigt goda. En sats räcker till 8 små pannkakor.

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör den tills smeten inte är klumpig. Låt smeten svälla tills pannan blir tillräckligt varm. Grädda pannkakorna och servera med tillbehör som du tycker om.

Förslag: Grädde, mixade bär med lite steviasötning, bacon, kanel, turkisk yogurt - valet är ditt.
Miracle Risifrutti – Miracle Noodles Ris

Här har jag använt den proteinrika Kesellan med 10 g fett och 10 g protein tillsammans med Ris Miracle Noodles.
Traditionellt inom LCHF så har Keso använts som “ris” i desserter. Keso innehåller också mycket protein (12 g) men desto mindre fett (4g). Här på bloggen finns både Keso a´la Malta och Risifrutti med Keso.
Så tänk på när du vill få upp proteininnehållet och behålla fettnivån använd Kesella 10%.
OBS: Kesellan får heller aldrig koka.

Miracle Risifrutti

ca 4 portioner
1 påse Miracle Noodles risnudlar
250 gram Kesella 10% ( för att öka proteinhalten i risifruttin)
2 dl grädde
1 urgröpt vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
4 gelatinblad

Gör så här:
Skölj riset väl i kallt vatten flera minuter och låt de rinna av helt pressa gärna lite lätt ur resterande vatten..
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädden i en kastrull lägg i vaniljfrön från vaniljstången + stången och riset. Låt det sjuda/småkoka ett par minute, ta från plattan och sedan få stå och dra i  5 min.  Fiska upp stången och blanda sedan ner gelatinbladen. Låt svalna till rumstemp, vispa/rör sedan ner kesellan och ställ kallt i 3 timmar, gärna över natt.

Vispa sedan kraftigt Miracle Risifruttin fluffigt och servera med bär, varför inte lite lätt smälta bär/sylt, och varför inte 1 dl hallon med 0,5 dl blåbär?
Super att ta med på picknick!
Häll upp på burk istället med tättslutande lock och bären i en annan, bara å packa med sig.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Rabarbersmoothie

I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!

Blir  två – tre glas

3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning

1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med  kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.

Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot  jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.

Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.

Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Pones i muffinsplåt
Pones i muffinsplåt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
1/2 ask kesella orginal, ca 125 g
2 msk grädde

3 dl Pofiber
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 tsk malda brödkryddor
Gör så här:
Vispa ihop ägg, kesella och grädde.

Blanda övriga ingredienser i en skål först, och sedan blanda ner i äggsmeten.

Klicka ut i en muffinsplåt för sex stora.

Grädda i 200 grader varm ugn, ca 10-12 min.
Äppelpaj med kesella
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor: 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg: 1 dl filmjölk 1 ägg Fyllning: 1 burk (250 g) kesella 1 dl socker 1 ägg [...]
Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg … Continue reading Äppelpaj med kesella

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Tysk ostkaka utan botten
Tysk ostkaka utan botten
Källa: Sophie
Portioner: 8 bitars tårta

Ingredienser:
1 kg kesella
6 ägg
3 msk kokosnötmjöl
stevia och/eller erythritol (sötin) efter smak och tycke
1 matsked mandelspån (om man gillar)
några droppar citronarom om man gillar
eventuellt en skvätt grädde

Gör så här:
Blanda allting i en skål och häll i en spring form (form med löstagbar kant).

Grädda ca 1 timma vid ca 175 grader.

Kakan kommer att resa sig mycket och sjunker ihop snabbt när man tagit ut den ur ugnen. låt svalna och ställ gärna kallt i kylskåpet. äts (till skillnad från svensk ostkaka) som en vanlig kaka, gärna med vispgrädde på.

PS: Det är en riktig "proteinbomb". Riktigt mättande och bra också för de som tränar kraftsporter.

Innehåll:
ca 4 gram kolhydrater per 100 gram.
ca 18 gram protein/100 gram
ca 16 gram fett/100 gram om man inte har grädde i. Lite mer protein och fett/100 gram om man har grädde i.
Mandel- och valnötsbröd med frön

Källa: Erika - LCHF till vardag och fest
Portioner: 1 bröd

Ingredienser:
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Om man vill kan man lägga på aluminiumfolie efter 30-40 minuter. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.


Det här är det godaste LCHF-brödet jag ätit och det går att variera efter egen smak. Här kommer några tips:

- Tål du mandel men inte valnötter, byt då ut valnötterna mot mandel.

- Byt ut valnötterna till dina egna favotirnötter för att få en annan smak på brödet.

- Man kan använda färdigt mandelmjöl istället för hela mandrar om man vill. Köpt mandelmjöl innehåller ofta färre kolhydrater än köpta mandlarna.

- Smaksätt med annan krydda än brödkrydda.