LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.


Vinnarna av 5-års jubileets stora utlottning!

Det var sannerligen ett tufft jobb att dra vinnarna till denna utlottning. Vilken otrolig uppslutning ni gjort med hela 629 kommentarer! Som jag nämnt tidigare så hade jag velat ge er varsin vinst för jag tycker ju om er alla precis lika mycket, därför är det extra svårt att ”bara” välja ut 35st…!! :-P

Som ni ser nedan så har jag presenteras vinsterna först och under respektive vinst ”grattis till vinnaren”. Varje vinnare kommer också att meddelas per epost så fort inlägget är publicerat så ni vet om att det är just erat namn som vunnit!

Och till er som inte finns med på listan denna gång, det blir snart nya chanser till fina vinster så häng inte läpp för de! Jag har verkligen läst varenda en av kommentarerna två, tre gånger om och är otroligt imponerad, stolt och glad och en smula rörd över era fina ord och beröm. Jag tar åt mig och sänder över en massa kramar till er allihopa! Ha en fin helg. 

 

VINSTLISTAN : 

Kokboken ”Mera halv åtta hos mig” 
- Grattis Cecilia!

D´Elidas chilisås
- Grattis Maj Svensson!
- Grattis Lotta S!
- Grattis Anette Th!
- Grattis Christina Hofsten!
- Grattis Jessica G!
- Grattis Mia Sm!

3 designade disktrasor
- Grattis Beatrice!

Fontana matkorg
- Grattis Polly Svensson!
- Grattis Julias pyssligheter!
- Grattis Mårtenssons kök!

Fredrikssons mathantverk
1:a paketet till utlottning :
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
- Grattis Eva Rutström!

2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
- Grattis Frida L!
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados
- Grattis Vanja!
Kung markatta Frukt & nötbars i fem smaker
- Grattis Margitha!
- Grattis Johanna W!
Mittbrodt´s IB Laursen vispskål + bullformar fr. Kalasform
- Grattis Liane W!
Muurikka stekhäll 48cm
- Grattis Erica Iseby!
Ninasmat silikonformar
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
- Grattis Linnea!

2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
- Grattis Johanna!
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
- Grattis Weronica!
Sparkling design plåtvykort
- Grattis Jenny Holm!
- Grattis Frida!
- Grattis Hannah!
- Grattis Rikke Nilsson!
Toja import, kryddor och strössel
1:a paketet till utlottning : 

1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Linda Söderström!
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Anders!
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Cissy!
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Erika, tomtens dotter!
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
- Grattis Linda Johansson!
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess
- Grattis Anna, mittimaten!
Svenska bönchips AB, öländska bönchips i fyra smaker
- Grattis Linda, yramammans!
- Grattis Lena, frallorna!
- Grattis Anna fborg!
- Grattis Hanna W!
Stort tack till samtliga sponsorer och till er läsare här på Kryddburken!

 

Semlor
Semlor
Källa: Bakglädje till vardags och fest : baka med LCHF utan socker och mjöl
Portioner: 6

Ingredienser:
3 ägg
1 dl sukrin melis
0,5 dl vispgrädde eller mjölk
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,25 dl BAKEPRO
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa
4 dl mandelmjöl
1 dl sukrin melis
2 msk vatten
2 - 3 dl vispgrädde till garnering
Sukrin melis för att pudra semlorna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sukrin melis fluffigt.
3. Tillsätt grädden och rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en tjock smet. Låt smeten svälla ett tag.
5. Klicka ut smeten på pappersklädd bakplåt. Om smeten flyter ut så har den inte hunnit svälla tillräckligt.
6. Forma smeten till 6 runda bullar (fukta gärna ett finger så blir det lättare att forma smeten).
7. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
8. Blanda mandelmjöl och sukrin melis. Tillsätt vatten och rör samman till en massa.
9. När semlorna har kallnat så dela dem och gröp ur lite av inkråmet.
10. Smula sönder lite av inkråmet och rör ner i mandelmassan. Tillsätt ovispad grädde och rör samman till en lös massa.
11. Fyll semlorna med mandelmassan.
12. Vispa grädde med lite sukrin melis och garnera semlorna. Sikta sukrin melis över semlorna strax innan servering.
Libanesiska färsbiffar med kardemumma
5-års jubileum med stor utlottning & massor av fina vinster!
Det är med stor tacksamhet jag kan presentera detta utbud
av vinster sponsrat av otroligt, härliga samarbetspartner som generöst
vill delta i Kryddburkens 5-års jubileum! Tusen tack!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnarna presenteras på fredag 16 mars.
Och till er läsare där ute, för denna utlottning är just till ER som följer kryddburken. Med din kommentar är du med i utlottningen som sker slumpmässigt. Berätta gärna hur du hittade hit och varför du läser just Kryddburken och om du är intresserad av någon speciell vinst! Tävlingen pågår tom. söndag. Vinnarna presenteras på fredag nästa vecka, så håll utkik då. (Glöm ej uppge en giltig epost)
Ja, lycka till då alla mina fantastiska läsare! Ni är guld värda… :-P

Nettan & Johan på Borgholms bokhandel sponsrar med kokboken ”Mera halv åtta hos mig” till en vinnare. Du hittar deras facebooksida här >>

Chilisåsen D´Elidas känner ni igen vid det här laget, den har funnits i mitt kök i många år. Per-Anders bakom företaget sponsrar med 6 stycken chiliflaskor som lottas ut till 6 vinnare. D´Elidas hemsida kan du läsa mer om denna underbara sås, facebooksida hittar du här >>

Piffiga dikstrasor i köket gör det hela lite roligare. Katja sponsrar med 3 st designade disktrasor till 1 vinnare. Läs mer på hemsidan här >>

Vem älskar inte grekisk? Här sponsrar Fontana med 3 st matkorgar fyllda med produkter ur Fontanas sortiment till ett värde av 350kr. Bor du i stockholms närområde får du matkorgen hemlevererad, utanför Stockholm skickas varucheckar till samma värde. Utlottning till 3 st vinnare. Fontanas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>

Fredrikssons smakhantverk från Öland drivs av Mona & Christer. Dom arbetar i liten skala hantverksämmsigt med enbart äkta varor. Här hittar du marmelad, spännande chutneys, geléer och andra delikatesser. Att på en okonstlat sätt förädla de öländska råvarona har dom verkligen lyckats med! Mona & Christer sponsrar med tre fina paket till varsin vinnare. Deras hemsida hittar du här >>
1:a paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados


Kung markatta sponsrar med goda frukt & nötbars i fem smaker! 2 vinnare får varsin kit med de fem smakerna. Kung markattas hemsida hittar ni här >>, samt facebooksida >>
Ulrika på Mittbrodt´s i Borgholm, driver den mysigaste butik med inredning, pynt, porslin bland möbeltillverkning och ett otroligt utbud på allt man kan önska sig till bland annat köket. Ulrika sponsrar med bullformar från Kalasform tillsammans med en IB Laursen vispskål (L16cm, B11,5cm, H8cm). En vinnare får bullformar + vispskål. Mittbrodts hemsida hittar du här >>. Facebooksida är på gång, kommer inom kort.
Den kära muurikka finns såklart också för utlottning. En styck vinnare får denna muurikka stekhäll, 48cm. Muurikkas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>


David & Nina sponsrar med finfina silkonformar som är otroligt praktiska att baka med. Ninasmat hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>. Såhär ser deras vinstpaket ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
Therese som driver nätbutiken Sparkling design sponsrar med dom läckra plåtvykorten med bland annat motiv med köksnostalgi. Hemsidan hittar du här >>, samt facebooksida >>. Fyra stycken vinner 2st plåtvykort var med blandade motiv.

Tommy på Toja import sponsrar med fina paket av kryddor, strössel och cupcakes-kit! Hemsidan hittar du här >>. Shär ser vinspaketen ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess

I vår grannby Källingemöre huserar företag Svenska Bönchips AB som drivs av Maryanne och Ulf som tillverkar de öländska bönchipsen. Här sponsrar dom med 4 paket med 4 påsar i varje. De fyra smakerna är; örter, naturell, chili/dill och vårens nyhet med nypon. 4 st vinnare får 4 påsar var. Wahlquist mat´s hemsida hittar du här >>.
Nötallergi och vad gör man?

Det kommer ofta frågor om vad kan jag ta i stället för nötter och mandlar om man är allergisk mot nötter?

Detta är ju inte lätt, för om man vill baka en Mjuk Nötkaka så går ju det inte att baka en nötkaka för en nötallergiker, man blir ju  tvungen att välja ex en annan mjuk kaka helt utan nötter, och då är det ju inte längre en nötkaka .

Vill man göra mandelpudding så går inte det heller, man får då kanske välja att göra med kokosflingor men då är det ju inte mandelpudding längre utan en kokospudding.

Man kan inte byta  ut en ingrediens som är den viktigaste ingrediensen/smaksättaren för kakan, för då blir det en helt annan kaka.

Det bästa nötallergiker kan göra är att inte söka smaken av nöt då det ju ändå inte går, utan söka andra kakor med smak av annat då ju det är det som fungerar.

Däremot kan man om det  är ett recept där en del av innehållet är mandlar, låt säga Kanel och kardemummakakan i bakboken, då kan man ju utesluta mandeln och ta mer av de andra mjölerna eller fylla upp med annat ok mjöl. Kakan är fortfarande en kanel och kardemummakaka, då det inte är nötter eller mandlar som är smaken i kakan.

Men så fort en kaka heter “mandel…”  eller “nöt…”, går det ju givetvis inte att ta  ”något annat” utan att kakan då också blir “något annat”…

Nötallergiker får tyvärr helt enkelt lära sig leva med denna begränsning… Jag har ingen annan lösning, har ni?

 

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Semlor

2,4 g kolhydrater per semla. De är sjukt goda! ( OBS! Man kan ta bara mandelmjöl om man vill, och strunta i kokosnötsmjölet).

LCHF Semlor
Portioner: 6 st

Ingredienser
4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
Sukrin
Grädde

Gör så här
Vispa äggen fluffigt, ner med mjölen och sockra upp efter behov. Ha i kardemumma. Gör runda bollar och skjuss in i ugnen längst ner på 175 grader i ca 15 minuter.
Mandelmassan; 1 dl mandelmjöl en skvätt grädde och lite sukrin. Blanda upp till rätt konstistens.

Vispa grädden och ha ev ner lite vaniljpulver. Montera ihop semlorna, och NJUT!

Minisemlor
Minisemlor
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 10st

Ingredienser:
4 ägg
4 msk sukrin melis (går att utesluta om du ej använder sötning)
0,5 krm stevia eller 0,5tsk flytande hermasetas (går att utesluta om du ej använder sötning)
1 dl grädde (kan nog med fördel bytas ut mot grekisk yoghurt)
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 msk Fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma

Mandelmassefyllning
(använder du inte sötning blir det nog bäst att bara ha bulle med grädde)
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
1/4 krm stevia eller 0,5 tsk flytande hermasetas

Topping
Vispad grädde


Gör så här:
Sätt på ugnen på 175grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 5min och sen rullar du till 10st bollar och lägger på plåt med bakplåtspapper. Mina vägde 43g/st
Grädda i 18min och ta sedan ut dom och låt svalna helt.

Skär av lock på semlorna och gröp ur rejält med inkråm. Blanda sen ihop fyllningen och lägg i semlebullen. Mina barn ääälskar mandelmassefyllning så därför har jag massor av det i detta recept. Spritsa på rejält med vispad grädde och lägg på locket. Sen kan du sila sukrin mellis över semlorna.

Muuuuuums!!!!!!
Semelbakelser
Semelbakelser
Källa: Sarah
Portioner: 9

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 msk sukrin
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1,5 krm kardemumma
4 st ägg
50 gr smält smör
1 dl grädde

Mandelmassa
4 msk mandelmjöl
2 msk sukrin
1,5 msk grädde
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna, knäck i äggen, häll ner grädde och smör. Grädda i stora bullformar i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Låt de sedan svalna, undertiden gör du mandelmassan och vispar grädde. Toppa med en ordentlig klick mandelmassa och grädde på det.
Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.