Ett recept kommer postat

 

Lite tidigt men om man ska hinna göra något kul så kanske det är dags…
Här kommer ett tips om annorlunda julkort!

Julen handlar ju om att sprida glädje. Finns det något bättre sätt att sprida glädje än genom god mat? Ibland är det kul att hitta nya spännande recept men vid vissa tillfällen är det de traditionella recepten som alltid vinner och julen är en sådan tid där vi har mycket “måsten” som ska finnas på bordet.

 

Saffran tillhör en av julens alla kryddor. Den för tankarna till julbak och främst lussekatter men det finns andra varianter så som saffranskaka och saffransbullar. Kryddan är världens dyraste men det krävs ingen stor mängd för att den härliga smaken ska komma fram. Med sin gula färg i maträtter och bakverk är saffran även en fröjd för ögat. Doften i köket efter ett saffransbak är obetalbar…

 

På bloggen har jag delat med mig av recept där saffran är huvudingrediensen och i år funderar jag på att återanvända dem men på ett lite annorlunda vis. Att skicka och få julkort  hör ju julen till. Med en matig hälsning innehållandes bild av bakverket på framsidan och inuti tillhörande recept får mottagaren ett kort som sticker ut bland alla tomtar och julgranskulor mm. Lägg till en personlig hälsning och varför inte ett medskick av en saffranspåse så blir det säkert ett  uppskattat julkort. Kunde se ut så här i mitt fall:

 

Bloggar etiketter: ,

Vill du köpa kokosnötsmjölet billigt?

Just nu säljer LCHF-butiken Aman Pranas kokosmjöl för 149 kr för 1 kg och 85 kr för 500 gram.
Kanske läga att bunkra lite inför julbaket ;)
Inte fel med lite lussebullar och katter här framöver…

 

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Just nu Baka med LCHF till extra billigt pris!

Både BOKUS och ADLIBRIS säljer nu boken till priset av 138 respektive 139 kr.
Detta är mest troligt helt tillfälligt!
Kanske bra julklapp till någon behövande? Om man nu orkar, vill och kan tänka så låååångt bort…

Bloggar etiketter:

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,

Dags att rösta på årets finaste midsommartårta!


(Förra årets vinnare; Lina Hoff)

Nu är det dags för fler tårtor igen!!

Rösta på årets finaste midsommartårta! 

En röst per person, och du kan rösta tom. tisdag 17 juli.
Röstning sker endast här på kryddburken.se inte på facebook.
Lämna din röst i kommentarsfältet på den siffra på tårta du tycker är finast!

Flest röster får en hemlig paket hemskickat…

LYCKA TILL alla duktiga tårtbakare! :-P


1


2


3


4


5


6


7


8


9


1
0


1
1


1
2


1
3


1
4


1
5


1
6


1
7


1
8


1
9


2
0


2
1


2
2


2
3


2
4


2
5


2
6


2
7


2
8


2
9

 

Sommarfudge
Fudge kan man göra året runt och inte bara till julgodis. Här har jag hällt i lite torkade hallon, jordgubbar och björnbär och mini marshmallows:)

Vit sommarfudge
225 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon och jordgubbar
Mini marsmallows
Jag delade på burken kondenserad mjölk och gjorde med mjölkchoklad också,
225-250 gr mjölkchoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon, jordgubbar och björnbär
Mini marshmallows
Smält kondenserad mjölk och vit choklad i en kastrull. Rör om tills allt är slät och chokladen smält. Rör ner torkade bär och mini marshmallows och se till att bitarna blir täckta. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i, jämna till och låt stå i kyl minst 4 timmar. Skär i lagom bitar, förvara i kyl.
Torkade bär kan du bla köpa här: http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/frystorkat-bjornbarscrisp-20-gr-sk.html

Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,