Nyheter och Pausfågel

Foto Monica Höglund-Jonsson

Spännande tider

Nu var det ett tag sen jag skrev härinne, den senaste veckan har varit fylld av nya spännande saker och intryck.

Så att sätta mig ner och ägna de timmar det tar att skriva ett blogginlägg har helt enkelt fått prioriteras bort.

Tisdag till fredag förra veckan ägnade jag mig åt något helt nytt, nämligen att vara med på Sveriges största restaurangmässa, Gastro Nord.

En fantastisk upplevelse, jag är väldigt tacksam över att jag blev inbjuden att delta på mässan av Pelle Agorelius.

Pelle är en man med många järn i mat-elden både i Sverige och internationellt, bland annat genom sitt representantskap för kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Legendariske kocken Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nords Producentscen

Jag berättar om Wonderbag

Jag representerade mitt förlag Bladh by Bladh och vi delade vår monter med Öländska bönchips och Wonderbag Sweden.

Många positiva mässbesökare hittade till montern och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och lät sig väl smaka.

Vår monter

Bönchipsen, Wonderbag och bönkokboken var väldigt populära, det märktes, så här mycket har jag nog aldrig pratat under 4 dagar i hela mitt liv.

Jag var till och med uppe på scenen och pratade samtidigt som jag serverade några bönrätter från boken, något jag knappast trott att jag skulle våga mig på.

Jag och förläggare Annika Bladh blev också intervjuade om vår bönbok tidigare den dagen av Pelle.

Förutom några fjärilar i magen strax innan så gick det väldigt bra, det var inte alls en så skrämmande upplevelse som jag tidigare inbillat mig, en känsla som dröjt sig kvar ända sen skoltidens svåra mobbing.

Men nu har jag alltså kommit över det gamla hjärnspöket, så nu blir det till att åka runt och berätta mer om min hälsoresa framöver.

Vill du att jag ska komma till din hemort så hör gärna av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Glödande grillkol Foto Mikael Eriksson

Jag har mycket roliga saker framför mig nu i maj, har just gjort klart justeringarna i manuset till nyutgåvan av min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Boken har ett nytt förord av Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak och jag har ändrat om recepten så att de allra flesta går att laga till helt mjölkfritt för den som vill.

Bönkokboken är just nu på gång att översättas till norska Forlaget Lille Måne, det ska bli så roligt att få ge ut min första kokbok där.

Bedre med bønner – Kokeboken for hele familien

Det som väntar närmast är att på fredag den 4/5 kan du träffa mig på nya hälsobutiken Happy Food Store på Sveavägen 11.

Klockan 12-16 finns jag på plats, signerar bönkokboken och bjuder på en indisk kikärtsgryta från boken.

Vill du hålla koll på vad jag håller på med så får du gärna följa mig här på Facebook och här på Instagram, eftersom jag inte kommer att ha så mycket tid över till bloggandet just nu.

Green Food försåg mig med god sallad och bönor till lunch varje dag på mässan

Jag fick många nya, trevliga kontakter bland både besökare och en del producenter på Gastro Nord, som hade råvaror som passar in i min matfilosofi och som jag tyckte om.

Klicka på länkarna och bilderna så kommer du till deras hemsidor.

Här kan du läsa om företaget Nordisk Råvara, som arbetar med att ta fram våra traditionellt odlade baljväxter på nytt.

Det finns faktiskt en hel del sorter som under de senaste decennierna fallit i glömska, men nu börjat odlas igen.

Jag fick en påse av deras Delikatesslins som odlas i Skåne, till den bönbjudning jag hade när jag var uppe på scenen.

Gunnar Backman från Nordisk Råvara

Jag gjorde en linssalsa från kokboken, den blev väldigt god med den nötsmakande linsen, stor skillnad mot de importerade påsar vi är vana vid.

De finns än så länge att köpa hos restauranggrossisterna och i några butiker, bland annat Urban Deli i Stockholm, fler ställen hittar du här.

Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening

Jag fick mycket bra tips och hjälp med att lägga upp maten jag bjöd på av Eugen Stolin från Vegetariska Kockars Förening.

Här kan du läsa mer om den tävling de arrangerar i höst i Grythyttan för att kora den som lagar bäst växtbaserad mat här i landet, anmäl dig gärna om du gillar att tävla i mat.

Några fler riktigt goda saker jag smakade var wasabi odlad på Island, Nordic Wasabi smakar som ett mellanting mellan pepparrot och wasabi.

Den passar mycket bra till en lite modernare variant av vår gamla klassiker kokt torsk med skirat smör.

Nordic Wasabi

Ingrid Münch från Allt Gott och Herbaria hade pepparprovning

Jag träffade också på en vän sen många år i blogg- och matsammanhang, Ingrid Münch som har riktigt fina ekologiska kryddor och torkade bär på Allt Gott.

Älvdalslax i mina hemtrakter i Dalarna har en både god och vacker rom från regnbågslax, här fint upplagd i Smakrikets monter.

Marit och Anders Beronius på Älvdalslax

Grönsöö Sparkling med Älvdalsrom

Jag smakade också en mycket god äppelmust blandad med mineralvatten, Grönsöö Sparkling.

Den finns än så länge bara hos grossisterna, men deras Grönsöömust finns på Systembolaget så man kan blanda till gott alkoholfritt bubbel själv.

En annan mycket god dryck är Lingon 100% som familjen Agorelius tillverkar på Saxhyttegubben.

Den finns också på Systembolaget och passar bra som alkoholfri snaps, de har också den lite mildare Blåbär 100%.

Båda passar mycket bra att blanda med mineralvatten eller mousserande vin för den som vill ha en fräsch drink.

Sist men inte minst, ett varmt tack till min närmaste mässgranne Gute Glass som försåg mig med den godaste glass man kan tänka sig när energiförråden höll på att ta slut av allt prat 🙂

Gute Glass på Gastro Nord

Och som avslutning en blommande körsbärskvist, de hade slagit ut ordentligt  under veckan jag stod inomhus.

Nu ska jag ägna så mycket tid jag bara kan åt att vara ute i den vackra våren istället för att sitta inne och häcka på sociala medier, vi ses och hörs.

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Fattiga riddare med vaniljglass och sirap

Brukar ni göra fattiga riddare hemma hos er? Jag fick det ofta som liten när jag var sjuk och var hemma från skolan. Gjorde det ofta när Joline och Max var mindre också, en riktig favorit som med fördel serveras nystekta med en kula vaniljglass och sirap på. Supergod dessert även till vuxna! ?

 

4 st

Det här behöver du : 

4 skivor vitt franskbröd

1,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 ägg

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop mjölet med mjölken, tillsätt äggen och vispa smeten slät. Doppa skivor av vitt franskbröd i smeten och lägg i stekpanna med smör i. Strö över socker och kanel. Smeten som blir kvar slår jag på skivorna och vänder ett par gånger till. Stek inte på för hög värme så sockret bränns. Avsluta med att pudra över socker och kanel och servera med glass och sirap.

 

Barnsligt gott! ?

Tårtor 2017
Det har varit lite tyst här ett tag, alltid lättare att lägga upp på Instagram och Facebook.
 
Här är tårtor jag gjort där jag använt mousser från butiken:
 
Tårtan består av köpta marängbottnar, rabarbermousse med jordgubbsbitar, kolasås, grädde och jordgubbar.


Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, skogsbärsmousse och blandade bär, lite florsocker.

Den här tårtan minns jag inte riktigt vad jag hade i men förmodligen sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, marsipankant, grädde, chokladganache och sockerdekorationer.

Tårtan består av browniebotten, chokladmousse, vit chokladmousse, pate decorkant, vit vhoklad ganache, lite candy button dekorationer.

The Walking Dead:
 
Sockerkaksbotten, jordgubbssylt, glasskräm, grädde och sockerplatta med motiv.

Bästa formen – orka mer i höst & vinter
Hej på er! Inför sommaren och semestern snackas det alltid om att komma-igång och hitta formen för att kunna glassa runt på stranden. Samma sak är det efter nyår, då är det löften som ska införlivas om att komma-igång och komma i form… men varför snackas det inte så mycket om att komma i bra […]
Chokladkaka, glass & bär
God morgon! Igår hade vi vår sommarbjudning för våra familjer, så det var full fart, en massa god mat och en himla trevlig tillställning som vanligt :) Jag ska skriva ihop några inlägg med lite bilder och även recept så ni får lite inspiration och  nya grejer att testa!Jag delade ju med mig av ett […]
Mejerifri kokosglass
Tidigare har jag gjort en del olika varianter på glass, men jag har alltid använt vanlig grädde som bas. Nu har jag testat att göra en mejerifrivariant och då istället använt mig av en krämig kokosgrädde. Riktigt gott tycker jag och jag gör den utan sötning eftersom kokosgrädden faktiskt är lite söt i sig. Vill […]
Hemgjord glass!
Självklart vill man äta glass på sommaren! Lösningen för att slippa en massa tillsatser och socker är så klart att göra glassen själv. Det är faktiskt inte så svårt och du behöver inte ha en glassmaskin heller. Du behöver dock vara lite förutseende eftersom glassen behöver stå ett par timmar i frysen innan den är […]
Glass och semester

Njutbar efterrätt

Något av det godaste jag vet i dessertväg är glass och parfait.

Men inte vilken glass som helst, det ska vara en gjord på riktigt fina råvaror och med betydligt mindre sött än de du vanligtvis köper i glasskiosken.

Det finns idag rätt många glassbutiker som tillverkar hantverksmässig glass på bra råvaror, det blir några sådana glassar per sommar.

Två av mina favoriter är Fryst på Kungsholmen och Sternersborgs i Björnlunda.

Men helst rör jag ihop min glass själv, då vet jag precis vad som är i och kan göra den så söt som just jag vill ha den.

Idag åker jag och Lennart iväg på en veckas semester efter den senaste tidens kokboksarbete, det ska bli väldigt skönt med total avkoppling och datorfri tid.

Under tiden får du här några goda tips på iskalla, njutbara skapelser, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Smultronparfait…

Chokladparfait

Lingonparfait…

Frozen Yoghurt

Avokadoglass…

Mjölkfri avokadoglass

1 välmogen avokado

1 liten banan

1 burk kokosmjölk

1-2 msk honung eller annan sötning

1 krm vaniljpulver

½ tsk mald kardemumma

Det här receptet skapade jag till Anna Halléns LCHF för familjen.

Skär avokadon och bananen i små bitar.

Mixa tillsammans med kokosmjölken till en slät smet, smaksätt med honung och vanilj.

Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig glass.

Vaniljglass/parfait 4 små port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir glassen/parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram formarna och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kör smeten i den istället, då blir det en riktigt krämig glass.

Här nedan ser du några bilder från det kosläpp vi besökte förra helgen, på Rastens Mejeri i Östersund.

Grädden, smöret och det andra vi köpte med hem från deras gårdsbutik smakade fantastiskt gott.

Följ mig gärna på Instagram, så kan du ta del av lite semesterbilder under den kommande veckan.

Här kan du nu förhandsbeställa Gammaldags husmanskost, ett av de projekt jag jobbat med senaste tiden.

Glada mjölkprodukter från Rastens Mejeri…