Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

br /

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram osaltat smör
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Miracle Risifrutti – Miracle Noodles Ris

Här har jag använt den proteinrika Kesellan med 10 g fett och 10 g protein tillsammans med Ris Miracle Noodles.
Traditionellt inom LCHF så har Keso använts som “ris” i desserter. Keso innehåller också mycket protein (12 g) men desto mindre fett (4g). Här på bloggen finns både Keso a´la Malta och Risifrutti med Keso.
Så tänk på när du vill få upp proteininnehållet och behålla fettnivån använd Kesella 10%.
OBS: Kesellan får heller aldrig koka.

Miracle Risifrutti

ca 4 portioner
1 påse Miracle Noodles risnudlar
250 gram Kesella 10% ( för att öka proteinhalten i risifruttin)
2 dl grädde
1 urgröpt vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
4 gelatinblad

Gör så här:
Skölj riset väl i kallt vatten flera minuter och låt de rinna av helt pressa gärna lite lätt ur resterande vatten..
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädden i en kastrull lägg i vaniljfrön från vaniljstången + stången och riset. Låt det sjuda/småkoka ett par minute, ta från plattan och sedan få stå och dra i  5 min.  Fiska upp stången och blanda sedan ner gelatinbladen. Låt svalna till rumstemp, vispa/rör sedan ner kesellan och ställ kallt i 3 timmar, gärna över natt.

Vispa sedan kraftigt Miracle Risifruttin fluffigt och servera med bär, varför inte lite lätt smälta bär/sylt, och varför inte 1 dl hallon med 0,5 dl blåbär?
Super att ta med på picknick!
Häll upp på burk istället med tättslutande lock och bären i en annan, bara å packa med sig.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Rabarber- och kanelmuffins

Här kommer det sista rabarberreceptet för i år.
Dessa är underbart goda och här inser man att rabarber mycket väl kan ta platsen som syrliga äpplen…

ca 12-16 st beroende på stl av formarna

50 gram smält smör
5 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 dl Aman Prana kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

200-250 gram rabarber
25 gram osaltat smör
2 tsk kanel
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här.
Ansa och skiva rabarbern, välj själv om du vill ha tunna skivor eller större bitar, eller varför inte blanda?
Stek upp rabarbern i smör, den ska absolut inte brännas. Strö över sötning och kanelen blanda väl runt, låt svalna av.
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda ner grädden och det smälta smöret i smeten, blanda väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Vänd sist ner rabarbern.
Skeda upp i formar och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , ,

Jordgubbskaka
Jordgubbskaka
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 8-10

Ingredienser:
150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson
Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelantinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelantin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelantinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

Bloggar etiketter: , , ,

Jordgubbskaka – midsommarkaka

Ett alternativ till midsommartårta med grädde och hela “tårt-kalaset”. Här blir det lättare att frakta med sig på picknicken, som många gånger blir på just midsommarafton.
Man kan ju packa ner vispadgrädde vid sidan av. ;)

till Saftig Jordgubbskaka behövs:

8-10bitar

150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning:
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar

Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson

Detta är ett omvandlat recept från en bloggläsare  då jag önskade mig “önskekaka“.
Minns dock inte vem, hoppas hon ser receptet nu och känner igen det lite.

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
3 msk Erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Rabarber- och kanelfrittata

Frittata Dolce är en söt Italiensk Frittata – dessert/lunch, här kommer min variant
Rabarber- och kanelfrittata

6 rumstempererade ägg
kanel
2-3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
100 gram rumstempererad mascarpone
3 dl finskivad rabarber ( knappt 200 g)

Gör så här:
Skiva rabarbern ca 0,5-1 cm bitar.
Vispa ägg och sötningen.
Vispa kraftigt ner mascarponen, man kan ta cream cheese om man vill.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör i och stek rabarbern lite lätt , den ska inte brännas.
Strö/pudra över kanel och häll i smeten och stek vidare på svag värme, rör med gaffel lite då och då försiktigt.
Stek tills den har stelnat på ytan, passa den noga den får inte brännas. Lägg gärna på ett lock efter en stund.
Vänd den med två stekspadar eller med hjälp av lock.
Jag steker ju i gjutjärn och lät därför frittatan vändas över i en annan stekpanna förberedd med lite smör och ganska varm, hjälp den komma loss med stekspaden från botten och kanterna.. Där fick den gå några minuter innan jag stjälpte upp den på skärbrädan.
Vänd över frittatan på en skärbräda eller ett serveringsfat och skär tårtbitar.

Serveras med lättvispad vaniljgrädde dvs, vispa upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång.

Eller varför inte kall med ut på picknick?

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,