Snabb sommarmat
På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.
Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.
Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port
2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad
1 liten, gul lök
½ äpple
½ paprika
2 msk sesamfrön
2 msk kokosolja
2+2 msk smör
½ pressad citron
Salt och peppar
Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.
Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.
Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.
Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.
Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.
Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.
Smultronmousse
2 dl smultron
1½ dl grädde
2 äggulor
2 gelatinblad
Mosa smultronen med en gaffel, spar några fina till garnering.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa gulorna till hårt skum, det tar ca fem minuter.
Vispa grädden fast, men inte för hårt.
Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme med en sked av grädden och låt svalna lite.
Blanda ner en sked av äggkrämen i gelatinet och rör sen ner det tillbaks i smeten.
Blanda ner smultronmoset och vänd till sist ner grädden med försiktiga tag.
Häll upp i glas eller en form och ställ kallt några timmar.
Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter hittar du här i mina kokböcker.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken