Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Bloggar etiketter: ,

Fantastiskt fin och klok recension av min bakbok på Diabetes.ifokus

Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin  och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!

“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori 

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”

 

Bloggar etiketter: , ,

Mitt LCHF bakrecept vann Vaniljimportens recepttävling!

Det blev inte mindre än mina Kokos- och svartvinbärs tarteletter som vann
Vaniljimportens recepttävling!

Jösses, det är så roligt att ett LCHF bakrecept vann så jag vet inte till mig av glädje!

LCHF bakverk rules!

Måste också passa på att varmt gratulera den som i min lilla utlottning vann min bakbok  Baka med LCHF
GRATTIS EVA KÄRFSTEDT , ÅNGE, din bok skickas till dig så snart jag kan och givetvis är den signerad!

Sedan det allra allra viktigaste av allt TUSEN TACK  alla ni som röstade på mig, idag önskar jag att jag kunde bjuda alla er på en tartelett!

Stor varm bamsekram från mig

Mariann

Bloggar etiketter: ,

Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan “stå själv” man måste alltid ha en “massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med “massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från “mös och bös” och annat “bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. ;)

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Kokos och currypanerade fiskpinnar

Källa: Monicas Mat
Portioner: 2-4

Ingredienser:
400 gram torsk, halvfruset block, ca 300 kcal
skärs i 8 bitar till fiskpinnar, salta lätt

blanda i en skål,

1 msk besan, kikärtsmjöl, 4,8 g kolhydrater, ca 25 kcal
1 msk curry
1/2 dl kokosflingor, ca 105 kcal

vänd fiskbitarna i paneringen, stek i panna med 1 msk rapsolja, ca 55 kcal
Gör så här:
Kikärtsmjöl är glutenfritt och rikt på protein och binder samman bra i matlagning. Här har jag blandat mjölet med curry och finmalda kokosflingor, för att doppa fisk i som panering och steka i olja.

De blir mycket godare än köpta fiskpinnar, och så vet man vad som finns i paneringen om man vill undvika ströbröd och vetemjöl. Mängden kolhydrater blir också liten då man använder en matsked kikärtsmjöl till ett helt paket frusen torskfilé.

Kikärtsmjöl är perfekt att använda vid bakning, matpajer, bröd, glutenfritt bröd, glutenfria veganbakverk, pakoras, panering,


8 bitar, 60 kcal st, delas och äts i 2 stora eller 4 små portioner


Tips: prova det här sättet att panera med andra kryddor än curry, prova andra glutenfria mjöl, prova utan mjöl med bara curry och kokos
Rösta på mitt bakverk och var med i utlottningen av 1 bakbok!

DU bloggläsare som nominerade mig till Vaniljimportens tävling kan nu snart rösta på mitt bakverk i Vaniljimportens tävling om bästa recept!
När du följer och röstar via vaniljimportens mail till alla som nominerade mig så deltar du samtidigt i en utlottning av min bakbok, Baka med LCHF

Är du en läsare av Vaniljimportens nyhetsbrev så är du väldigt välkommen att rösta på mitt bidrag också och delta i samma utlottning av min bok.

Dragningen av vinnaren av boken blir när röstningen är slut 24.00 den 18/2.
Självklart är boken signerad. :D

Nu hoppas jag alla som nominerade mig också röstar på mitt lchf bakrecept. Receptet hittar ni här:
Kokos- och svartvinbär tarteletter

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

Recept.nu

ok, nu blir man smått fnittrig av upphetsning…

man ramlar in på recept.nu för skoj skull och vad finner man?

Jo, min bakbok lyfts fram och med ganska många recept…

Att se sin bok där bland alla kända kockar är väldeliga overkligt. Smått galet på något märkligt sätt. Man tror liksom inte det är jag, men man ser ju att det är jag, ja jösses vad händer?
Bara för man uppfinner superbakverk blir det så här!!?? Hur kunde det gå till att just jag skulle få göra denna uppfinning?
Att ingen annan gjort detta tidigare är för mig en stor gåta…

ja nu så är då alla här välkomna in där och kika och se hur fint recept.nu gör av min bok och mina recept, det går att klicka sig en del framåt.
man får börja med att scrolla ner…

Härlig helg önskas alla och baka lungt!

ps. Bilden visar mina Whoopie pie, dessa är ett recept som inspirerats av ett amerikanskt och jag hade aldrig sett dessa kakor här i Sverige, när jag la in dem i bakbokens manus i mars/april. I april/maj står Leila och bakar dem i Frankrike, jag hann inte före men vi gjorde dem ca samtidigt, KUL! Dock gör hon dem fulla med socker o vetemjöl, jag gör mina till MAT! ds.

 

Bloggar etiketter: ,

Choklad – och hallonkaka

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötmsjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite sötrix-flor. Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , , ,

Har du rätt mjöl i påsen?

Detta är helt avgörande för om din framtida bakning ur boken kommer lyckas, att du har rätt mjöl i din påse.

Vad är då rätt mjöl?

Jo ett kokosnötsmjöl med endast 4 gram kolhydrater per 100 gram. Har ditt mjöl mer eller kanske till och med ingen deklaration alls, då kan du vara 100% säker på att du har fel mjöl i din påse.

Fel mjöl innebär att dina kakor kommer bli snustorra och smaka apa, enligt dem som provat “fel” mjöl.

 

 

Med rätt mjöl får du kakor som påminner om vetemjölsbakverk fast helt utan vetemjölets alla mörka sidor.

Så lägg ner din tid att hitta och pengar på rätt mjöl, ett mjöl som är rätt är AmanPrana och den kommer i en brun påse och är rättvisemärkt och ekologisk! Finns inget billigt “rätt” kokosnötsmjöl…

 

 

 

Bloggar etiketter: ,