Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen

Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! :-P

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.


Förberedelser…


Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.


Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.


Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.


Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

The post Kryddburkens vörtbröd med julmust appeared first on Kryddburken.se.