Stuvad vitkål med äpple och curry

Höstmat

Nu när det går mot höst vill jag ha lite rejälare och fetare mat som mättar och värmer, salladernas tid är förbi för den här gången.

Södra delarna av landet skulle i dagarna få riktigt varmt igen, men när jag skriver det här på tisdagskvällen så är det rätt ruggigt häruppe i Jämtland.

Vi har verkligen skiftande väder i vårt avlånga land, i morse hade vi +7 på promenaden.

Gråkallt väder fungerar inte så bra ihop med min kropp och nu märker jag av min skadade rygg mer än på länge, med ett litet ryggskott som kom efter tågresan.

Men det brukar bli bättre ganska fort bara jag klär mig varmt och rör mig så mycket jag bara kan.

Något som också hjälper till att göra mig bra fortare har jag märkt, är att äta ordentligt med mat, så kroppen får bästa möjlighet till reparation.

Så nu har vi laddat kylen med jämtländskt kött, fisk, ägg och andra nyttiga godsaker.

Här i Jämtland finns väldigt många duktiga mathantverkare och grönsaksodlare, jag handlar oftast på Odenhallen i Östersund, de värnar om det jämtländska.

Idag får du tips på min typ av rejäl höstmat, stuvad vitkål är en riktigt gammal husmansklassiker, här lite uppiffad med curry.

Currystuvad vitkål 2 port

½ lit strimlad vitkål

2 dl syrad grädde, smetana eller kokosgrädde

5 cm purjolök

½ svenskt äpple

2 msk kycklingbuljong

2 msk smör

1-2 tsk curry

½ tsk paprikapulver

Salt

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen.

Låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon.

Rör ner efter några minuter och krydda med curry, paprika och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Servera till ett gott fläsk från någon lokal mathantverkare.

Vill du ta del av fler av mina traditionella rätter så ta gärna en titt på Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrivit med Annika Dahlqvist eller Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Diabeteskokboken är just nu prissänkt med 40 kr i länken till Bokus, här nedan ser du några av min fotograf Mikael Erikssons fina bilder.

Recepten i båda kokböckerna är mina favoriter i vår nordiska husmanskost, så de passar förstås till alla som uppskattar naturligt god mat.

 

Carbonara – paleo & LCHF
Hej på er! Härom dagen testade jag att göra en ny variant på carbonar på lite olika rester jag hade i kylen. Jag hade lite vitkål, en slurk kokosgrädde, lite getost och lite stekt korv av god kvalitét och med högt köttinnehåll. Tillsammans med lite grönkål och tomat blev detta en god och snabblagad måltid […]
Lättlagad lunch med stekt vitkål
Ibland känns det som att man inte har någon mat hemma, men har du bara lite olika grönsaker, kryddor och ägg så kan du lätt slänga ihop en både snabb, god och mättande lunch. Här får ni recept på en variant på wok med omelettbitar :) En rätt som denna passar även fint som en […]
Currykål

Currykål

Currykål 2 port

5 dl strimlad, färsk vitkål

1 strimlad, gul lök

½ strimlad, röd paprika

2 msk kokosolja

ca 1 tsk curry

1 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor

Salt

Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg.

Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt.

Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn.

Servera till kyckling, korv, fläskkött, köttbullar eller fisk.

Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn.

Lite hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept med gräddstuvad vitkål med curry.

Currystuvad Vitkål till rimmat Sidfläsk


Kålvecka : Värmande vitkålssoppa med bacon

Regn och Rusk-soppa

Kål i alla färger och former

Den här veckan tänker jag bjuda på några riktigt goda kålrecept.

Kål är nog den mest användbara grönsaken i LCHF-kosten, sprängfylld som den är av näringsämnen men med låg halt kolhydrater.

Här kan du läsa mer om 7 olika kålsorter och dess nyttiga innehåll i tidningen Land.

Jag börjar veckans recept med vitkål, köpte ett stort huvud i fredags på grönsaksmarknaden.

Vitkål är riktigt bra, nyttig och billig mat. Ett vitkålshuvud räcker till många måltider och kostar inte många kronor.

Vitkålssallader är betydligt nyttigare än vanlig isbergssallad, som mest består av vatten.

I en wok passar det fint med strimlad kål som ett nyttigare alternativ till nudlar.

Eller smörstekt istället för spaghetti till köttfärssås, det är väldigt gott.

C-vitaminhalten är hög i vitkålen, den innehåller även en hel del fibrer och mineraler. Rena hälsokosten alltså.

Vitkål, Rödkål och Blomkål på Söndagsmarknaden i Alanya

I helgen hade vi riktigt ruggigt väder här vid Medelhavet, så det känns bra att vi laddade upp med mycket goda grönsaker som vi drog hem i den nyinskaffade grönsakskärran.

Känt mig frusen och hängig i det kyliga vädret, så det har inte blivit så avancerad matlagning och bara kortare promenader senaste dagarna.

Bästa slakteributiken ligger bara 100 meter bort, så det fick bli kycklingschnitzel med wokade grönsaker till lunch och en soppa på vitkål till middag på lördagen.

Fotovädret har förstås heller inte varit något vidare, så det blir en bild på en liknande soppa som jag gjorde hemma häromåret.

I resväskan fick det följa med några paket varmrökt bacon från Ramsele/Trångsviken Chark, det blir väldigt gott i en sån här soppa.

Mamma gjorde en liknande soppa när jag var liten som hon kallade Regn och rusk-soppa.

Tror det var ett recept från Hiram hon hittat i Dagens Nyheter, minns att den var riktigt god med korvslantar i.

Ingredienser till vitkålssoppa

Vitkålsoppa med varmrökt sidfläsk 3-4 port

½ liter strimlad vitkål

1 skivad gul lök

1 liten morot i strimlor

1 stor tomat i tärningar

100 gr strimlat varmrökt sidfläsk

3 msk smör

2 msk buljongpulver, jag hade Bella Buljong

1 msk tomatpuré

1 msk balsamvinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

1 liter vatten

Bryn fläsk och kål i smöret i fem minuter, utan att det får för mycket färg.

Tillsätt lök och morötter, fräs fem minuter till.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med en stund, så blir det mildare tomatsmak.

Blanda ner tomater, buljongpulver, balsamvinäger och kryddor.

Låt puttra lite till, innan du häller i vatten. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme i en timme.

Servera gärna med en klick crème fraiche och ett saftigt valnötsbröd.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Bokus reapriser på mina kokböcker.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson


Senapsstuvad svartkål till rimmad fläsklägg

Senapsstuvad svartkål

Nyttig och vacker kål

Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.

Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.

Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.

Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.

Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.

Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.

Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.

Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.

Rimmad fläsklägg med stuvad svartkål

Senapsstuvad svartkål 2 port

5 dl strimlad svartkål

3 msk smör/kokosolja

2 msk pumpakärnor

2 tsk osötad senap

1 dl kokosgrädde/grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.

Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.

Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.

Svartkål med sardeller och getost

Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk

Falukorv med senapsstuvad grönkål

Gräddstuvad vitkål

Currystuvad vitkål

Syrlig vitkål med äpple

Svartkål

Svartkål


Spetskål – Vitkålsgratäng

DSC_0620Här kommer det en jättegod gratäng som kan göras  både på spetskål och vitkål!

3-4 portioner

1/2 stort vitkål/spetskål eller 1 litet huvud
1 gul lök
50 gram smör
2 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl (kan bytas mot ett ägg)
salt och vitpeppar alt svartpeppar (muskotnöt kan också vara gott)
1 ägg
2 dl riven god smakrik ost

Gör så här:
Dela lök och kål grovt och låt gärna lite tjocka bitar hänga samman. lägg lök och kål i en ugnsfast form.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa ner johannesbrödkärnmjölet och tillsätt vatten och grädde (eller bara grädde om du vill det) och vispa ganska kraftigt. Krydda upp och smaka av styrkan på såsen. Låt koka samman och bli het.
Riv osten grovt och ta undan kastrullen från värmen och låt osten smälta ner och röras samman, och rör sist ner ägget väl.

Slå ostsåsen över kålen och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter, beroende på om kålen är en sommarkål eller vinterkål. Du avgör själv hur mjuk du vill ha kålen. Ev täck formen mot slutet om du gillar mjukt kål så den inte blir jätte bränd.

Passar fint till ex köttfärsbiffar och fläskkotletter.

 

Indiskt vitkålsfräs – curry och spiskummin

DSC_0051Ett helt fantastiskt gott tillbehör till det mesta!
Vitkål fräst med mycket smör och curry och spiskummin, alla ni som tycker om indisk mat ni kommer älska detta!

Ingredienser för 3-4 portioner:
1/2 stort vitkålshuvud
50 smör eller mer
1-2 tsk curry beroende på hettan
0,5 tsk mald spiskmummin
salt och vitpeppar efter smak

Gör så här:
Grovriv vitkålen eller strimla den tunnt.
Fräs vitkålen (ej få färg) i en rejäl klick smör i en järngryta. salta och peppra efter smak. Strö över spiskummin och curryn.
Blanda väl runt och ta i eventuellt mer smör. Låt kålen mjukna under lock ca 5-10 minuter, beroende på om du vill ha tugg eller mer mjuk vitkål.
Serveras till det mesta men här goda gräsbetesbiffar.

 

Gissa maträtten!

20130512-151355.jpgJaha, nu stundar måndag och ny vecka igen! Som vanligt står jag i köket och förbereder lite nyttiga lunchlådor, frågan är bara – vad ska det bli den här gången?? ;-)

Nyttig köttfärs och vitkålspanna med sweet chili och vitlökssås

köttfärs_vitkål_röra_nyttig_lunch
Nu är vi på hemma på öländsk mark igen efter en kanontrevlig helg i Bråtås strax utanför Ullared. Vi har hälsat på familjen Lundin och helgen har minst sagt varit GOD… ;-) Jag ska naturligtvis berätta mer när jag fått ordning på alla bilder, och all härlig mat och dessert vi blev bjudna på men först ut idag kommer veckans nyttiga matlådor.

Vitkål och köttfärs, allt i en panna tillsammans med härliga grönsaker och goda kryddor lagade jag till igår efter att vi kom hem. Det fick även bli gårdagskvällens middag! Fy bubblan så gott det var, tummen upp från hela familjen. Det blev en stor gryta av allt så det räcker alltså gott och väl till en middag och fyra matlådor!

8 port
Det här behöver du : 

800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
1 purjolök
2 morötter
100 gram rotselleri
½ röd paprika
100 gram majskorn
1 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
4 dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kål, lök och grönsaker. Färs på nötfärsen i en het panna med högre kanter. Tillsätt allt strimlat och låt fräsa ihop ca 10 min. Rör ner tomatpuré, fond och slå på vattnet. Sänk värmen något. Låt vattnet koka in, smaka av med salt och peppar. Servera med sweet chilisås, en kall sås på creme fraiche, lite olivolja, vitlök, salt och peppar. Kokt broccoli hade jag till också.

vitkål_färs_panna
Vitkål och grönsaker som får fräsa ihop med färs blir otroligt gott, glöm inte att krydda ordentligt!

köttfärs_vitkålsröra
När kål och lök mjuknat och fått lite färg slår jag på fond och vatten och låter det sedan koka in.

vitkål_köttfärs_panna
Det färdiga resultatet. Vansinnigt gott precis som det är, eller serverat i pitabröd, tortillarullar etc. Lite sweet chili och en kall vitlökssås till gör pricken över i:et! :-P

nyttiga_matlådor_lunch
Fyra lunchlådor till en kort påskvecka. Må gott!