Min bästa paj, vegetarisk och med tacofyllning

Glutenfria pajer

Idag får du tips på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda rätter jag skapat till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, läs gärna mer och förhandsbeställ den här på Adlibris.

Det glutenfria pajskalet som följer längst ner i inlägget fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk honung eller annan sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Värmande energidryck i förkylningstider – Tomten lucka 3

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Vitaminrik näringsdryck

December är inte bara en månad med många trevliga möten, glöggfika och julbord som hör till.

Ett mindre trevligt sällskap brukar vara de förkylningar som dyker upp i all stress och möten med snoriga vänner.

Jag åkte själv på en envis förkylning när vi kom hit till Alanya, hostan höll i sig i två veckor.

Har därför hittat på en riktigt god och lenande dryck som innehåller massor av C-vitamin, antioxidanter och den välgörande kokosoljan.

Vi har börjat dricka den här drycken varje dag innan vår långpromenad, den ger väldigt mycket energi inför en 2-timmarstur.

Citroner

Granatäpplen

Jag har ju svårt att få ner kokosolja i dryck annars, fetkaffe smakar inte gott tycker jag.

Men så här med citron, kanel och riven ingefära passade kokossmaken alldeles perfekt.

Jag har också varierat drycken med ½ pressat granatäpple eller grapefrukt.

Klicka på länkarna härovan så kan du läsa mer om ingrediensernas innehåll av antioxidanter och andra värdefulla ämnen.

Här hittar du MBC, Magic Bullet Coffee, som är originalnamnet på fetkaffet.

Slutligen finns här min mycket näringsrika variant, MCB, Magic Chicken Bouillion.

Det är en dryck som ger betydligt mer näring än det feta kaffet, gjord på hemkokt buljong med örter.

Den salta smaken harmonierar mycket fint med kokosoljan.

En perfekt dryck när man är lite krasslig och inte orkar laga riktig mat.

Kallpressad kokosolja i Turkiet

Värmande näringsdryck 1 port

2 dl hett vatten

½ pressad citron

1 msk kokosolja

1 tsk riven ingefära

½ tsk kanel

Blanda alla ingredienser i en mugg, drick långsamt och njut :)

Lucka 3

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken...

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken…


Snabb pytt på gravlax, halloumi, zucchini och grönkål

Laxpytt

Snabbmat av hög kvalitet

Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.

Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.

En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.

Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi

½ dl tärnad morot

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

Sommarens sista blommor på balkongen

Sommarens sista blommor på balkongen


En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Solgul vitaminbomb


God morgon solstrålar! Vet ni vad?? Inatt kom första snön här på Öland, hurra va fint det är och lagom till advent också!
En stärkande morgondrink med massor av härlig frukt och nypressad juice kan säkert få fart på adventspysslet här hemma med! Idag ska fönsterna putsas, (ja, insidan iaf) och mina röda adventstakar upp! Så fint de ska bli… :-P

Önskar er alla en finfin dag, se till och få i er lite vitaminer ni också! ;-)

ca 1½ liter
Det här behöver du :
1 liter pressad juice från clementin, apelsin, citron
1 ananas
2 bananer

GÖR SÅHÄR :
Skär ner frukterna i bitar i en tillbringare, slå på apelsinjuice och mixa med mixerstav eller blender. Servera genast!

The post Solgul vitaminbomb appeared first on Kryddburken.se.