Lättfixad fika
Det enklaste blir oftast det godaste (lite Ernst-varning på det uttalandet kanske ;)). Extra gott är det så klart att äta något hemodlat. Vi har frysen full av hemgjort äppelmos från trädgårdens äpplen och så har vi en massa frysta vinbär. Självklart är bären godast när de är solvarma och plockade direkt från busken, som […]
Renplockat för i år
Nu har vi plockat av så mycket vinbär från våra två buskar som vi har möjlighet att förvara i frysen. En del får bli kvar på buskarna, så får fåglarna lite gott att äta också :) Sista skörden ska jag göra kompott av och då gör jag den på en blandning av svarta och röda […]
Utflippad semesterfrukost!
Det kanske är lite udda att äta tårta till frukost? Men är det semester så varför inte ;) Bottnarna är gjorda av mina äggbröd och fyllningen är krämig kokosgrädde och hemgjord sylt på svarta- och röda vinbär. Som pricken över i är tårtan garnerad med solmogna bär direkt från buskarna i trädgården. Blir nog inte […]
Vita bär!
Förra sommaren insåg jag att det finns vita bär av en mängd olika bär som man kanske inte tror ska vara just vita. Bland annat finns det vita smultron! De smakar i princip som ”vanliga” smultron men är vita eller svagt gula. Vi har en mängd smultronplantor runt våra vinbärsbuskar. Tyvärr är ju sniglarna i […]
Sommartårta!
Förra helgen när vi kom hem från Halmstad var både jag och min sambo rätt trötta. Jag fixade dagens middag lite snabbt och sambon passade på att ta en tupplur i soffan. Vi brukar äta middag tidigt på helgerna, oftast runt klockan 14-15. Jag slängde ihop ett lass sallad med råa grönsaker, lite hemodlat och så […]
Vit vinbärskaka i långpanna

vinbärskaka_baka_i_långpanna_vita_vinbär
Ute på gården har vi en riktigt gammal vinbärsbuske med vita vinbär, den är något igenväxt av ”klister-slinger-sly” och en och annan taggig roskvist som gör både armar och fingrar blodrispade när man ska plocka av busken. Men den slutar aldrig ge bär, och den ger mängder med klasar som gömmer sig under grenarna.

Lyfter man bara försiktigt på en gren kan man stå en bra stund och plocka av nästan en liter. Jag älskar den busken! Så förvildad och gammal men ändå full av liv! :-P

Just vita vinbär är faktiskt godare än de röda tycker jag. Man tror att de ska vara surare men det är nästan tvärtom – de röda är surare. På bilden ser det ut som om bären är röda men efter gräddning blir kakan såhär.

Joline bakade den häromdan efter att vi suttit och rensat och rensat, vilket måste anses som mer eller mindre straffarbete för en 10-åring utan ro i kroppen… ;-) Men de gick till slut!

Kakan är gjord i långpanna (30*40) och som ni ser i receptet så är mängden bär väl tilltaget, nästan 1kg! Där kan ni givetvis justera efter eget tycke och smak, eller tillgång. Men den blir vansinnigt god, syrlig och väldigt saftig.

30 rutor
Det här behöver du : 

100 gram smält smör
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
950 gram vinbär

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och smör. Vispa inte. Fördela smeten jämnt i långpanna (30*40) med bakplåtspapper. Lägg på vinbären. Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Skär upp i rutor, pudra florsocker över före servering. Kakan går utmärkt att frysa in.

vita_vinbar
Fina, vita vinbärsbuske…

vita_vinbär_vinbärskaka_långpanna_recept
Bären på kakan före gräddning.

vita_vinbär_recept