Halloumi-kebab

Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.

Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉

Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.

En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.

Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.

En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!

4 port

Det här behöver du :

4 tortilla eller pitabröd

2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi

Strimlad vitkål

Tomat

Kebabsås – se recept längre ner

GÖR SÅHÄR :

Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.

Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.

Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.

Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.

Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats 
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

Tortellinigryta

Sommartid när dom tyngre, mustiga köttgrytorna ofta går i ide kan det ändå vara gott med nåt slags hopkok. Pastapannor allt-i-ett är smidigt och tacksamt då det inte blir så mycket disk. Så även denna tortellinigryta med grönsaker och lite fräsch hetta. Supergott! Prova gör din egen variant med favoritsmaker av grönsaker i sommar.

Det här behöver du :

1 förp 240 gram barilla tortellini med ostfyllning

2 morot

1 gul paprika

100 gram sockerärtor

1 burk krossade tomater

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond el tärning

2 tsk D’Elidas chilisås

1/2 pressad citron

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Om du använder torkad tortellini, förkoka den al dente. Jag brukar hälla påsen i en skål och sedan slå på kokande vatten från vattenkokaren och låta stå medan jag tillagar resten. Använder du färsk tortellini tillsätter du den i grytan på slutet så den får koka med nån minut bara.

Skala och strimla morötterna. Strimla paprika och sockerärtor. Fräs på grönsakerna i lite smör i en rymlig stekpanna med högre kanter. Tillsätt krossade tomater, vatten och fond. Låt koka upp. Pressa i en halv citron och tillsätt chilisås. Smaka av med salt och peppad. Vänd ner tortellini och låt allt sjuda ihop nån minut.

Lite strimlade grönsaker och tomatkross. På med vätska och fond eller buljongtärning. Låt allt koka upp och tillsätt sedan tortellini.

Låt sjuda nån minut bara. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

Köttfärssås-maraton

Kanske den mest älskade rätt som finns? Köttfärssås går att göra på tusen olika sätt. Jag har valt ut mina favoriter och bjuder även på en vegetarisk variant idag.

Quornfärs är väldigt gott som alternativ och inte många känner skillnaden när man avslöjar att det inte är köttfärs. Den här har jag gjort på just quornfärs, finriven morot, lök och grädde som bas. Otroligt god med lite extra pecorino på toppen!

2 – 3 port

Det här behöver du :

300 gram quornfärs

2 finrivna morötter

2 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré

2 msk grönsaksfond

1 dl vatten

3 dl grädde

Vitpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Brynt quornfärsen tillsammans med finriven morot, finhackad lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten och grädde och låt koka ihop ca 15 – 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och örtsalt. Servera med färsk basilika, mini-plommontomater, pecorino och några varv med svartpepparkvarnen.

Väldigt enkel och god vegetarisk köttfärssås.

Nedan följer några fler recept som ofta går varma här hemma!

Exotisk köttfärssås med chili, ingefära och ananas, RECEPT HÄR!

Långkokt köttfärssås med tomat och oregano, RECEPT HÄR!

Stor-favoriten av alla! RECEPT HÄR!

Skolans köttfärssås, RECEPT HÄR!

Italiensk kalvragu, RECEPT HÄR!

Pumpasoppa

Dagens recept kommer såklart också. En härligt, färgglad och värmande pumpasoppa. Väldigt enkel att laga och minimalt med arbetsinsats.

Pumpa, morot och palsternacka har jag valt som bas och smaksatt med lök, chili och citron som fräschar upp. Ugnsbaka allt i ugnen, mixa. Tillsätt vätska och smaka av. Lätt som en plätt! 😉

Ca 2 liter

Det här behöver du :

1 butternutpumpa

1 stor palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 röd chili

1,5 liter grönsaksbuljong

1 pressad citron

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Dela pumpan mitt itu. Skala och skär palsternacka, morot och lök i bitar. Dela chilin på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form med olivolja. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka 1,5 timme i 200 grader. Gröp ur köttet ur pumpan och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en rymlig kastrull. Slå på 1,5 liter grönsaksbuljong. (3 – 4 msk fond +vatten) Mixa slät. Koka upp och smaka av med örtsalt och pressad citron till önskad sälta och syra. Toppa med lite chiliflakes.

Smaklig soppa!

Omelett chili cheese

Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! 😉 Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.

1 port

Det här behöver du :

3 ägg

1 dl mjölk

Salt

3 skivor cheddarost

2 msk finhackad fefferoni

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!

Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.

Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!

Italiensk pasta med godaste, vitlöksdoftande tomatsåsen och extra ost!

Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.

Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. 😉 De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, 😉 Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!

Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.

4 port

Tomatsås; 

2 msk olivolja

3 rivna vitlök solo

1 burk körsbärstomater

1 flaska passerade tomater

1/2 dl ajvar relish

2 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

Tellicherry svartpeppar

Trocomare örtsalt

En nypa socker

Mozzarella och parmesan

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.

Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.

Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.

Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…

Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!

Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.

Bon appetit! 😉

Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Wonderbag på Kreta
Foto Therese Renåker

Vegetariskt långkok

Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober.

Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan.

Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach.

Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag.

Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager.

Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hittar du fler av mina julklappstips.

Tycker du det låter intressant med den njutningsfyllda hälsoresa till Makrigialos som jag och Therese Renåker arrangerar, så läs gärna mer om den på Harmoniresor.se.

Första veckan med start 4 oktober 2018 blev fullbokad nästan direkt, men du kan nu lägga in intresseanmälan på ytterligare en resa, där flyget går den 11/10.

Får vi ihop tillräckligt många deltagare på den så bokar vi flygstolar med Ving och boende på underbara hotell Villea Village även till den veckan.

Vi har tyvärr inte möjlighet att boka dem i förväg, då Ving kräver förskottsbetalning.

Matlagning à la Harmoniresor
Foto Therese Renåker

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

Vill du ha baljväxter i grytan så tillsätt 4 dl kokta, väl sköljda och avrunna bönor innan serveringen, då får du bäst effekt av den resistenta stärkelsen i dem.

Tycker du om mina recept, då hittar du här min och Lars-Erik Litsfeldts nyutkomna Diabeteskokboken för män till julpris, 169 kr.

Grekisk sallad för en dag på stranden i mini-Wonderbag


Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker