7 sorters gröna, sköna tillbehör till julbordet

En grönare jul

Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?

Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.

Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.

Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.

Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.

Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.

För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.

Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.

Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Morotslåda

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör.

Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.

Citronpicklad rödlök från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Citronpicklad rödlök

2 röda lökar

Saft av 2 citroner

1 tsk salt

Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.

Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.

Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt.

Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Wonderbag med min kokbok på köpet, endast 699 kr före 31/12

Syrlig rödkål

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör eller kokosolja till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.

Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.

Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.

Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.

Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.

Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.

Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.

Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.

Rödbetssallad

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Grönsaksgryta med grekiska smaker och nominering till Publishingpriset

Skördetider

Nu finns det fullt med goda och solmogna grönsaker, både i butikerna och hemma hos alla som är lyckliga nog att ha ett grönsaksland.

Idag får du tips på en riktigt god ratatouille, fast inte på franska den här gången utan här är det grekiska smaker som gäller.

Den här grytan lagade jag tillsammans med deltagarna på min och Therese Renåkers hälsoresa till Kreta förra hösten.

Nu i oktober åker vi igen, första veckan är fullbokad sen länge men vi har några platser kvar den 11/10 om du vill följa med.

Tycker du det låter lockande att åka på en skön och inspirerande resa när hösten kommit på allvar, läs då gärna mer härinne på Harmoniresor.se.

Här nedan en bild från vår gemensamma matlagning på Villea Village, vårt härliga lägenhetshotell i den lilla fiskebyn Makrigialos.

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i en Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

För en mer mättande och proteinrik gryta tillsätter du 4 dl kokta kikärtor eller bönor innan serveringen.

Fler bönrecept hittar du i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som just nu säljs till extrapriset 169 kr hos Bokus.

Den har glädjande nog blivit nominerad till Publishingpriset, vinnaren tillkännages 7 november.

 

Broccolilasagne med vit och grönmögelost

Vad säger ni? Vill ni ha tips på något riktigt gott och dessutom vegetariskt? Något som jag verkligen tycker om så är det broccoli i alla former och här har jag använt den i en enkel, vegetarisk lasagne. Precis lika god att äta som den är eller ihop med grillad kyckling eller kallskuret kött. Istället för bechamelsås har jag använt färsk vitost, finns olika sorter att välja på från olika märken. Den kan smulas eller tärnas och användas både i sallad eller i varma rätter. Supergod och krämig är den och har en fin sälta. Jag har inte använt några övriga kryddor eller salt i receptet, det blir otroligt gott bara som det är. En skvätt grädde och folie över och sen skjuts in i ugnen så blir det fantastiskt gott!😊

Följ mig även på Instagram @kryddburken för mer daglig uppdatering av allt som sker och händer här hemma.😊

4 port

Det här behöver du :

200 gram lasagneplattor

500 gram apetina vitost, tetra

2 broccolibuketter

4 stjälkar salladslök

140 gram kvibille ädelost

2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :

Använd en smord ugnsfast form, mindre modell. (Ca 15*30cm) Börja med ett lager smulad vitost. Lägg på tre lasagneplattor. Smula över ett lager med vitost. Toppa med broccoli, finskuren salladslök och smulad ädelost. Upprepa en gång och avsluta med lasagneplattor och smulad vitost. Slå på 2 dl grädde. Täck formen med aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 20 minuter. Ta av folien efter 20 minuter och stek i ugn ca 10 minuter till.

Halloumi-kebab

Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.

Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉

Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.

En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.

Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.

En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!

4 port

Det här behöver du :

4 tortilla eller pitabröd

2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi

Strimlad vitkål

Tomat

Kebabsås – se recept längre ner

GÖR SÅHÄR :

Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.

Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.

Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.

Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.

Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats 
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

Tortellinigryta

Sommartid när dom tyngre, mustiga köttgrytorna ofta går i ide kan det ändå vara gott med nåt slags hopkok. Pastapannor allt-i-ett är smidigt och tacksamt då det inte blir så mycket disk. Så även denna tortellinigryta med grönsaker och lite fräsch hetta. Supergott! Prova gör din egen variant med favoritsmaker av grönsaker i sommar.

Det här behöver du :

1 förp 240 gram barilla tortellini med ostfyllning

2 morot

1 gul paprika

100 gram sockerärtor

1 burk krossade tomater

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond el tärning

2 tsk D’Elidas chilisås

1/2 pressad citron

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Om du använder torkad tortellini, förkoka den al dente. Jag brukar hälla påsen i en skål och sedan slå på kokande vatten från vattenkokaren och låta stå medan jag tillagar resten. Använder du färsk tortellini tillsätter du den i grytan på slutet så den får koka med nån minut bara.

Skala och strimla morötterna. Strimla paprika och sockerärtor. Fräs på grönsakerna i lite smör i en rymlig stekpanna med högre kanter. Tillsätt krossade tomater, vatten och fond. Låt koka upp. Pressa i en halv citron och tillsätt chilisås. Smaka av med salt och peppad. Vänd ner tortellini och låt allt sjuda ihop nån minut.

Lite strimlade grönsaker och tomatkross. På med vätska och fond eller buljongtärning. Låt allt koka upp och tillsätt sedan tortellini.

Låt sjuda nån minut bara. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

Köttfärssås-maraton

Kanske den mest älskade rätt som finns? Köttfärssås går att göra på tusen olika sätt. Jag har valt ut mina favoriter och bjuder även på en vegetarisk variant idag.

Quornfärs är väldigt gott som alternativ och inte många känner skillnaden när man avslöjar att det inte är köttfärs. Den här har jag gjort på just quornfärs, finriven morot, lök och grädde som bas. Otroligt god med lite extra pecorino på toppen!

2 – 3 port

Det här behöver du :

300 gram quornfärs

2 finrivna morötter

2 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 tsk tomatpuré

2 msk grönsaksfond

1 dl vatten

3 dl grädde

Vitpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Brynt quornfärsen tillsammans med finriven morot, finhackad lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré, fond, vatten och grädde och låt koka ihop ca 15 – 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och örtsalt. Servera med färsk basilika, mini-plommontomater, pecorino och några varv med svartpepparkvarnen.

Väldigt enkel och god vegetarisk köttfärssås.

Nedan följer några fler recept som ofta går varma här hemma!

Exotisk köttfärssås med chili, ingefära och ananas, RECEPT HÄR!

Långkokt köttfärssås med tomat och oregano, RECEPT HÄR!

Stor-favoriten av alla! RECEPT HÄR!

Skolans köttfärssås, RECEPT HÄR!

Italiensk kalvragu, RECEPT HÄR!

Pumpasoppa

Dagens recept kommer såklart också. En härligt, färgglad och värmande pumpasoppa. Väldigt enkel att laga och minimalt med arbetsinsats.

Pumpa, morot och palsternacka har jag valt som bas och smaksatt med lök, chili och citron som fräschar upp. Ugnsbaka allt i ugnen, mixa. Tillsätt vätska och smaka av. Lätt som en plätt! 😉

Ca 2 liter

Det här behöver du :

1 butternutpumpa

1 stor palsternacka

2 morötter

1 rödlök

1 röd chili

1,5 liter grönsaksbuljong

1 pressad citron

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Dela pumpan mitt itu. Skala och skär palsternacka, morot och lök i bitar. Dela chilin på mitten. Lägg allt i en ugnsfast form med olivolja. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka 1,5 timme i 200 grader. Gröp ur köttet ur pumpan och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en rymlig kastrull. Slå på 1,5 liter grönsaksbuljong. (3 – 4 msk fond +vatten) Mixa slät. Koka upp och smaka av med örtsalt och pressad citron till önskad sälta och syra. Toppa med lite chiliflakes.

Smaklig soppa!

Omelett chili cheese

Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! 😉 Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.

1 port

Det här behöver du :

3 ägg

1 dl mjölk

Salt

3 skivor cheddarost

2 msk finhackad fefferoni

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!

Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.

Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!