Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär

Receptinspiration

De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv.

Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns.

Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande.

Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris.

Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd.

Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då.

Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord.

Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten.

Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök.

Åse på 56kilo.se har riktigt god LCHF-mat inne på sin populära blogg.

Där hittade jag den här Ajvarkycklingen, som jag gjorde på kalkonbröst istället.

Vi skriver, förutom våra bloggar, inne på Kostrådgivarna också.

Till hösten ska jag få träffa hela detta härliga gäng av Kostrådgivare en helg nere i Skåne, det ser jag verkligen fram emot.

Kalkonen i dagens inlägg åt jag och min goda Vän, Kocken G, till middag en kväll och vi tyckte båda att den var riktigt god.

Jag gjorde den lite mer vuxen i smaken med extra Chiliflingor och riven Ädelost över gratängen.

Åse hade sin kyckling inne i ugnen i 1½ timme på 175°, men jag drog ner tiden till 45 minuter och det blev väldigt bra ändå.

Som tillbehör till kalkonen gjorde jag en fräsch sallad, med smak av vår.

Hittade en ny salladssort jag inte sett förr, Cosmopolitan. Fast, krispig och mycket god.

Hittar Du inte den så fungerar det bra med Romansallad eller Salladskål också.

Vårsallad för 2

10 små buketter Romanesco

1/4 Ekologisk Paprika

½ dl Ekologiska Cashewnötter

4 blad Cosmopolitan-sallad

2 msk Avocadoolja med Citron

Flingsalt

Förväll de små buketterna några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och spola i kallt vatten några minuter så kokningen avstannar.

Strimla salladen, spara topparna till att lägga som garnering runt skålen.

Strimla paprikan fint och hacka nötterna grovt. Blanda med den strimlade salladen i en skål.

Ringla över oljan och strö lite flingsalt över.

Har Du inte avocadoolja, så går det bra med kallpressad Olivolja och lite pressad Citron istället.

Blåbärspannacotta

2 dl Blåbär

1 msk pressad Citron

3 dl Grädde

2 blad Gelatin

2 msk Honung eller Sukrin

1 knivsudd Äkta Vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver. Smaka av om Du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen. Garnera med vispad Grädde, Blåbär och Citronmeliss.