Förkylningsdrycker – Mina bästa huskurer

Guldmjölk

Värmande och läkande

Tillhör du dem som blir förkyld och snorig när höstkylan gör sig påmind och vi vistas mindre utomhus?

Jag var sån att jag drabbades väldigt ofta av förkylningar förr, men med över 10 år med LCHF, de senaste 4 med benbuljong och 2½ år med pre/probiotika har gjort mitt immunförsvar så otroligt mycket starkare.

Men förra veckan när jag kom hem från Kreta så åkte jag på lite snuva och hosta några dagar.

Jag har märkt att när jag flyger och åker tåg så blir slemhinnorna i näsan sköra av luftkonditioneringen och bacillerna har lättare att få fäste.

Det kändes bra att ha lite dundermedel hemma att ta till, i form av färdiga iskuber med hemkokt buljong och en gurkmejamix som finns här på Kall Naturkompanis nätbutik.

Då var det enkelt att göra näringsrika och läkande drycker, som dessutom är goda.

Några C-vitamintabletter och kombucha slank också ner, allt det här hade väldigt bra effekt ihop så jag blev inte sjuk utan bara lite ömklig.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Vill du göra egen gurkmejamix så finns ett bra recept hos Under vårt tak från deras kokbok Ren & Naturlig Mat.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

Mixa ner en klick smör eller kokosolja som jag gjort på bilderna, det förstärker både smak och näring och blir en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig lite krasslig.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

Varm choklad
God morgon på er! Varm choklad kanske spontant inte känns som varken LCHF eller paleo, men det går så klart att göra en lågkolhydratvariant av det hela :) Igår var det ösregn och väldigt blåsigt här. Jag skulle ha stuckit ut på en intervallrunda, men med den kraftiga vinden kändes det för jobbigt. Det blev […]
Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek


Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter