Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Våffeldags

Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna eftersom beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör, laxröra med soltorkad tomat och avokado eller med bär och grädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i dalafjällen, då med smör och ost eller getmese emellan två hjärtan.

Det smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Receptet med de somriga bilderna kommer från min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu med på Adlibris Bokrea för bara 129 kr.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Tips på värmande & festliga drycker!
Hej! Nu är det dags för att ge er lite tips på goda saker att dricka till julens alla måltider… och även mellan måltiderna så klart ifall du känner för det. Vad sägs om varm choklad, glögg och tips på vin och bubbel som inte innehåller så mycket socker? Ni missade väl inte boktipsen igår […]
Adventsmys – gott & nyttigt!
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]
Frukostförslag – bönbröd, nötsmör & varm choklad
God morgon! Söndag och vad passar då bättre än en extra god frukost! Här kommer tips på bröd, pålägg och värmande dryck :) Ha en härlig söndag! :) Som bröd föreslår jag att du testar mina bönmuffins. Goda små munsbitar som passar perfekt att bre lite smör eller nötsmör på. Nötsmör är lätt att göra […]
Varm choklad
God morgon på er! Varm choklad kanske spontant inte känns som varken LCHF eller paleo, men det går så klart att göra en lågkolhydratvariant av det hela :) Igår var det ösregn och väldigt blåsigt här. Jag skulle ha stuckit ut på en intervallrunda, men med den kraftiga vinden kändes det för jobbigt. Det blev […]
Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter


Gnistrande vinterdag, pulkabacke och varm choklad…


Helt underbart vilken vinter vi fick till slut!! Det är nästan så man kan undra om inte solen också längtat efter dom vita flingorna, för det är först nu när hela landskapet är snötäckt och vitt som solen verkligen vill titta fram!

Det finns nog inga vackrare vinterdagar än när termometern visar minus och solen bländar en med sina strålar!! Pulkaväder – de är sånt jag gillar!! Och vad passar väl bättre är rykande varm choklad, ett värmande renskinn i en snödriva och en påse bullar! Stekta ägg på limpsmörgås är också gott! Nu bjuder på lite bilder från i helgen… (Iphonebilder allihopa.)


Vårt hus sett från den lilla vägen som leder mot skogen!


Mitt favoritträd i korsningen Öjvägen mot Källingemöre… Visst är det vackert!! Ett riktigt ”sparbanken-träd”! ;-)


Lindbybacken full av snö!!


Hemma i Öjkroken efter en dag i pulkabacken… Det är nu det ska kokas palt! :-P