Matiga mellanmål och varm choklad till en vårvinterpicknick

Gott fika på skidutflykten

Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.

Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.

På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.

Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

2 bitar mörk choklad 70-90%

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.

Pizzabullar 8 st

2 ägg

2 dl riven halloumi

½ dl majonnäs

1 msk pofiber

1 tsk psyliumhusk

100 g tärnad rökt skinka

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 tsk oregano

1 tsk chiliflingor

Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.

Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.

Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.

Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st

2½ dl kokosgrädde

2 små bananer, mosade

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

Ca 1 tsk vaniljextrakt

Ca ½ krm salt

Till garnering:

1 dl kokosflingor

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.

Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.

Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.

Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.

Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.

Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.

För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.

Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.

Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.

Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.

Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.

3 x Varma drycker

Något för alla höstfrusna

Tillhör du också alla oss som inte är så förtjusta i det grå, mörka och huttriga vädret som verkar ha parkerat sig över hela landet just nu?

Då tror jag att du kommer att uppskatta dagens tre recept på olika drycker som sprider värme från insidan.

Att kura ihop sig med en filt om benen i soffan, med tända ljus, en god bok och en kopp varm dryck är det bästa sättet att hålla kylan borta.

Först ut är en kopp varm choklad med vispgrädde, lika god hemma som i en termos ut på skogsutflykten eller till skidspåret när snön kommer och lyser upp vår tillvaro.

Varm choklad med vispgrädde 1 port

2 dl mjölk

2 msk grädde + 1-2 tsk kakao

Lite smulat flingsalt

Nymald kardemumma

1/2 dl lättvispad grädde

Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Saltet framhäver chokladsmaken, känn efter hur mycket du tycker blir gott.

Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.

Servera i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt och mal lite extra kardemumma på toppen.

Vill du ha en mejerifri dryck så använd kokosmjölk och kokosgrädde istället.

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Bland kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar.

Lästips för soffstunderna

Jag passar på att göra lite reklam för goda böcker som du kan läsa där under filten eller ge bort som present till Far, till födelsedagsbarnet eller som julklapp.

Här nere ser du alla mina kokböcker som finns i nätbokhandeln och i din vanliga bokaffär, alla kan beställas hem om de inte finns i din butik.

Har du inte plats för fler kokböcker i kökshyllan så finns flera även som E-kokbok och att låna på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist

Varm buljong med kokosolja och örter från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Lucka 4 – Varm choklad med mintsmak

Vinterdryck

Finns det något godare än att ta sig en kopp rykande varm choklad efter en tur ut i en vintrig skog?

Och då menar jag inte sötsliskig o’Boy, utan en gjord på finaste choklad eller kakao.

Vill du hellre ha en dryck med mer vuxen smak, så hittar du här min mocca-dryck.

Nu smaksatte jag chokladen med några blad torkad chokladmynta som jag har odlat på balkongen.

Den smakar och doftar faktiskt choklad, så härligt att känna doften i köket där jag har ett stort knippe upphängt.

Jag har ju inte varit hemma så mycket i Östersund de senaste åren, mest bott i Stockholm hos Lennart.

Men nu i sommar och höst har jag varit här nästan hela tiden, under jobbet med min nästa kokbok.

Så då har det hunnits med att odla en hel del på balkongen, eftersom det förstås finns mycket örter med i boken, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Nu har jag varit hemma i en vecka och skrivit klart manuset till boken, det kändes fantastiskt skönt att skicka in det till förlaget i söndags kväll.

Att skapa en kokbok tar väldigt mycket tid, jag har haft den med i mina tankar dagligen i över ett halvår, men nu blir det lite julledigt även för mig.

Jag pyntade härhemma i lördags kväll, med adventssljusstakar i fönstren, det behövs verkligen lite extra ljuskällor nu när dagen är så kort.

För mig innebär julglädjen just de små tingen som kommer fram år efter år, en del har hängt med ända sen jag var barn, som tomten på bilden ovan.

Det behövs inte köpas en massa nytt att julpynta med varje år, det är ju de gamla, kära sakerna som är viktigast för att få fram julkänslan.

Många rätter som passar fint nu till jul, med anor från förr, hittar du i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tomtens julklappstips idag blir Sophie Cronquists, för många i lågkolhydratkretsar mer känd som Ekofilosophie, fina kokbok Matfilosophie.

Du kan läsa mer om boken och ta del av hennes glutenfria ostbröd med blomkål från boken här, de passar fint som macka till min varma choklad.

De här glutenfria fröpepparkakorna är också väldigt goda till varm choklad.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

1 tsk torkad mynta

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Låt myntan dra en stund i den varma chokladen, sila genom en tesil ner i en mugg.

En sked vispad grädde gör det hela ännu godare.

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Mandelvåfflor med hjortron och grädde
Foto Mikael Eriksson

Våffeldags

Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna eftersom beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör, laxröra med soltorkad tomat och avokado eller med bär och grädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i dalafjällen, då med smör och ost eller getmese emellan två hjärtan.

Det smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Receptet med de somriga bilderna kommer från min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu med på Adlibris Bokrea för bara 129 kr.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Tips på värmande & festliga drycker!
Hej! Nu är det dags för att ge er lite tips på goda saker att dricka till julens alla måltider… och även mellan måltiderna så klart ifall du känner för det. Vad sägs om varm choklad, glögg och tips på vin och bubbel som inte innehåller så mycket socker? Ni missade väl inte boktipsen igår […]
Adventsmys – gott & nyttigt!
Helt otroligt, idag är det första advent! Har ni fått i ordning på adventsljusstakarna? Jag lyfte fram våra igår kväll… till skillnad från grannarna som haft dem uppe i lite drygt en vecka. Ajaj! ;) Idag får du tips på lite alternativa grejer att äta som adventsmys, istället för lusssebullar och pepparkakor i olika nyttiga […]
Frukostförslag – bönbröd, nötsmör & varm choklad
God morgon! Söndag och vad passar då bättre än en extra god frukost! Här kommer tips på bröd, pålägg och värmande dryck :) Ha en härlig söndag! :) Som bröd föreslår jag att du testar mina bönmuffins. Goda små munsbitar som passar perfekt att bre lite smör eller nötsmör på. Nötsmör är lätt att göra […]
Varm choklad
God morgon på er! Varm choklad kanske spontant inte känns som varken LCHF eller paleo, men det går så klart att göra en lågkolhydratvariant av det hela :) Igår var det ösregn och väldigt blåsigt här. Jag skulle ha stuckit ut på en intervallrunda, men med den kraftiga vinden kändes det för jobbigt. Det blev […]