Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Raggmunkar med fläsk och lingon

raggmunk_fläsk
Då var det ny vecka igen och tredje advent har också passerat, det går fort nu!! :-P Sista dagarna innan julafton ska jag handla det sista inför vårt julbord här hemma och några små klappar till ska inhandlas. Granen ska på plats och kläs sen får gärna det där vita glittret börja singla ner från himlen också. ;-)

Apropå JULBORD så efterlyste jag ju recept till att vara med här på Kryddburken och presentera era rätter på julbordet. Tyvärr är det inte många recept inskickade, ni ska få listan här. Jag hoppas fler vill vara med och skicka in så jag sätter lördag som sista dag för inlämning av bilder och recept. Sen gör jag ett inlägg med de jag fått och presenterar julbordet på söndag 4:e advent.
Skicka gärna in mer, läs HÄR hur du gör! Det som hittills inkommit är; 

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering (Marianne)
  • Kräftströmming (Kajomida)
  • Löksill på tre sorters lök (Vardagsmat a la Jess)
  • Havtornssill (Birgitta)

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar (Vardagsmat a la Jess)
  • Små julköttbullar (Birgitta)
  • Julfalafel (Sara)

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar (Vardagsmat a la Jess)
  • Tomtepudding med hjortron (Birgitta)
  • Knäck med chokladtäcke (Josefine)

Dagens middag från mig blir dessa husmansklassiker, nystekta raggmunkar med fläsk och lingon! :-P

4 port
Det här behöver du :
8 – 10 medelstora potatisar
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med mjölken. Då blir inte potatisen missfärgad under tiden man river. Tillsätt mjölet, salt och sist ägget. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i lite smör. Medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminiumfolie så håller dom sig varma.

Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

Fyllda skinkrullader i gräddsås

rullader_fyllning_recept_skinkrullader_fläskrullader
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskostlövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.

fläskrullader_rullader_ostfyllda_rullar rullader_pepparrot kycklingrullader
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så! ;-)

Det här behöver du : 
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)

Fyllning till rulladerna : 
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt

Sky/gräddsås  : 
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

rullader_fyllning_skinkrullader
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.

rullader_fyllda_skinkrullader
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.

fyllda_rullader_skinkrullader_schnitzel
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

rullader_skinkschnitzel_fyllda_skinkrullader
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.

skinkrullader_fyllda_gräddsås_rullader
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.

fläskrullader_rullader_fyllda_skinkrullader
Servera med kokt potatis och lingon. :-P

Fiskgratäng med torsk och räkost

fiskgratäng_räkost_recept
Som den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. ;-)

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!

Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. :-P So long så länge!

Det här behöver du : 
800 gram torsk (2 frysta torskblock)
Salt och peppar
200 gram räkost med rödlök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk pressad citron
1 msk fiskfond el. hummerfond

GÖR SÅHÄR : 
Tina fisken om den är fryst. Smörj en ugnsfast form. Dela fisken i bitar. Salta och peppra. Rör ihop resten av ingredienserna och slå över fisken. Tillaga i ugn 175 grader ca 25-30 min. Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och ev. citron.

räkost_fisk_fiskgratäng
Jag använde räkost med rödlök denna gång, lite mer sting i den – riktigt god!

torsk_fiskgratäng_räkost
2 torskblock (tinade), salt och peppar och sen på med såsen.

fiskgratäng_torskblock_räkost
Skjuts in i ugnen 25-30 min i 175 grader.

fiskgratäng_räkost_räkostsås
Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och extra citron.

fiskgratäng_räkost_torsk

Den tandlöse greven Stroganov

korvstroganoff_klassisk_recept_falukorv
Kocken till den ryske och även tandlöse greven Stroganov som älskade kött men hade på ålderns höst fått svårt att tugga då tänderna trillat ur uppfann rätten Biff stroganoff där han skar köttet i strimlor och bräserade det riktigt mört i sås av grädde, lök och bl.a. tomatpuré.

Den tandlöse greven och dennes kock ska därför ha stort tack genom den försvenskade versionen som blivit en älskad husman och vardagsrätt – korvstroganoff! :-P

Jag tillagar min på klassiskt vis med just strimlad falukorv, hackad, gul lök och en buljongsås med tomatpuré som jag späder med en skvätt grädde och smaksätter med fransk senap. Det blir gudagott och smakar allra bäst serverat med ris eller makaroner tycker jag. ;-)

4 – 6 port
Det här behöver du :

800 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och kokta gröna ärtor.

falukorv_korvstroganoff_recept

korvstroganoff_ris_recept_falukorv

korvstroganoff_historia_recept_falukorv_korv_stroganoff

Tjocka revben i gräddsås

tjocka_revben_tillaga_recept_sås
Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.

Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…

Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. ;-) Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.

8 port
Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

revben_tillaga_sås_recept_tjocka
Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.

revben_möra_gryta_tjocka_tillaga_recept
Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.

tjocka_revben_recept_sås
Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.

Makaroner med bacon och champinjonsås

makaroner_pastasås_bacon_champinjoner
Visst är det skillnad på pasta och pasta! Form och konsistens smakar så otroligt olika beroende vilken sort man väljer.

Till köttfärssås ska de va tunna spagetti, till carbonara ska de va breda tagliatelle, till falukorv ska det vara gammaldags makaroner och och till allt med större bitar i pastasåsen får det gärna vara fjärilspasta, skruvar eller rigatoni.

All pasta smakar så otroligt olika beroende form och HÄR har vi en sån typisk pastasås som vill ha stora, böjda makaroner… Semper har dom i sitt glutenfria sortiment och dom är såååå goda, sen har jag hittat dom i billigare varianter i storpack på Citygross och dom måste just vara långa o böjda så blir det som bäst! Och ja… Det är fortfarande pasta vi pratar om nu! ;-)

Såsen till denna är busenkel. Bryn lök och bacon i mindre bitar. Tillsätt lite smaker av tomatpuré, soya, chilisås, grädde, svartpeppar och en skvätt vatten och buljong… Blanda ihop med MAKARONER och kokt broccoli. Färdigt!! :-P

Ett middagstips som INTE behöver måttade ingredienser, gör det på en höft, ta så mycket av allt som du tycker och tror blir bra och smaka av, det är det bästa receptet för att få eget tycke och smak på sin middag! :-P

bacon_pastasås_sås_pasta_makaroner
Bacon och lök får bryna ihop ett par minuter….

pastasås_bacon_makaroner_sås
Sen har jag tillsatt tomatpuré, chilisås, grädde, vatten, buljong, salt och peppar… En burk champinjoner…. Koka ihop. Smaka av!

pastasås_bacon_svamp_champinjonerBlanda med kokta makaroner och broccoli… KLART! ;-)

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Fiskgratäng med lax, citron & dillsås

fiskgratäng_citron_dillsås
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…

Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också. :-P

Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill

GÖR SÅHÄR : 
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.

laxfiléer_fiskgratäng_sås_potatismos_citron_dill
Mise en place!

spritsa_potatismos_fiskgratäng_laxfiléer
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…

fiskgratäng_potatismos_lax
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.

fiskgratäng_lax_citron_dill_sås
Efter ca 20 min – klart!

fiskgratäng_lax
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.

The post Fiskgratäng med lax, citron & dillsås appeared first on Kryddburken.se.