Vårgrönska i mat och dryck

Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gröna, sköna tillbehör

Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut.

I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok.

Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak.

Ramslökspesto från Under vårt tak…

Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen.

Bilderna som följer efter receptet är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste recept härinne.

 

Nästo – Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Näston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Vill du inte gå ut och plocka nässlor själv?

Ja då finns det nyttiga ogräset i mina nya frökex från Huså Bröd, i god smakkombination med lite vitlök och libbsticka.

Lika gott till en vårgrön soppa som till ostbrickan eller en sallad.

Dem hittar du här hos Lammboden och Smakrummet.

Dressing med harsyra…
Bild Therese Renåker

Vårsallad med svartvinbärsblad, citronzest och örter…

Björksnaps…

Gräddstuvade nässlor…

Frittata med nässlor…


Snabb LCHF-lunch och bilder från söndagspromenaden

Turkisk snabbmat

Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.

Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.

Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.

Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.

Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.

Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.

Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.

Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.

Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤

Snabb lammgryta med örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

Salt och chiliflingor efter smak

Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.

Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.

Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.

Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.

För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.


Hälsoresa, Barcelona och Pimientos de Padròn
Can Cadet

Can Cadet, Barcelona

Resa och kurs om helhet, hälsa och harmoni

Nu blir det lite reklam, för en god sak. En resa som jag gärna hade följt med på själv, men har lite andra resor att ta tag i nu i vår :)

Som den minnesgoda läsare som följt min blogg känner till, så har jag varit ute på en hel del hälsoresor genom åren.

Nu senast så hade jag och goda vännen Mona planer på att arrangera en gruppresa till vackra Makrigialos på Kreta nu till våren, läs mer om det här på Kostrådgivarna.

Av olika anledningar blev det inget av de planerna, i större format.

Nu har du istället möjlighet att följa med ut och resa med en annan av mina goda vänner, kostrådgivaren och hälsoutbildaren Therese Renåker.

Hon arrangerar resan tillsammans med Sofia Singemo, som arbetar med stresshantering.

En riktig hälsoresa med fokus på kosten, hormonerna och stressmedvetenheten.

Resan är mellan 13-17 maj och går  till Can Cadet utanför Barcelona.

Här kan du läsa mer om den resan på Thereses hemsida Kloka råd och mer detaljer kring resa och bokning på Sofias Lifepower.

Missa inte heller att besöka Thereses nya hemsida, där är det inte kroppen utan själen som får en hel del näring och träning.

Sitges

Sitges

Just till Barcelona och den lilla badorten Sitges var jag med på en resa som handlade mest om viktminskning förra hösten, då med Anna Hallén och Åse från 56kilo.se

Jag och Ylva Forsberg från Huså Bröd tillbringade en hel del tid av den resan med att titta närmare på den vackra staden Barcelona och Antoni Gaudis livsverk.

En dröm jag haft ända sen jag var liten var att få se La Sagrada Familia och de andra, lika vackra byggnader som Gaudi skapat. Det blev också ett besök på Picasso-muséet.

Ylva delar mitt intresse för konst och kultur, så då blev det att vi valde att utforska mer om den biten, än om viktminskningen ;)

Vi besökte även några fina tapas-barer under de här dagarna, så det blev inte heller så mycket bevänt med den fasta mellan frukost och middag som ingick som en del i viktminskningsprogrammet…

Vi passade förstås också på att fira vårt samarbete kring de Spröda frökex som Huså Bröd bakar och som blivit en stor succé.

Här nedan kan du läsa en artikel om det samarbetet, klicka på bilden så får du större text.

Nedanför receptet följer några bilder från våra utflykter i Barcelona.

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Idag får du recept på en av mina spanska tapas-favoriter. Pimientos de Padrón, mjukstekta, små  gröna paprikor med flingsalt.

Jag steker dem på låg värme i en god, kallpressad olivolja tills de är mjuka.

Då bevaras mycket av både smak och näring, som försvinner vid höga temperaturer.

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Spanska tapas

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka. Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite. Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt. Servera ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor och ett glas Cava är gott till. Och förstås några frökex ;)

Här hittar du ett inlägg med fler tips, från en tapas-kurs jag hade på en hälsoresa till Gran Canaria.

Pimientos de Padrón på  turkiska paprikor

Pimientos de Padrón på turkiska småpaprikor

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera


Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Vårtema – Laxpaj med sparris

laxpaj_sparris
God morgon alla fina vänner, idag blir det recept med inspiration av våren. Tillsammans med Jenny (Jennys matblogg) som ni känner sedan tidigare kör vi igång receptutmaning igen med samma tema på våra matbloggar.

Ni kommer att få följa våra utmaningar en gång i veckan. Idag börjar vi med VÅR och VARMRÄTT! Hoppas vi kan inspirera er ordentligt nu. :-P

Min varmrätt idag blev en otroligt god laxpaj med sparris, en fräsch vårrätt att avnjuta ute i solen.

6 bitar
Laxpaj med sparris : 
1 sats pajdeg
300 gram kallrökt lax
1 knippe grön sparris
3 ägg
200 gram philadelphiaost
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut pajdegen i en from ca 25 cm i diam och gärna med lös botten. Min form har inte så höga kanter så jag fick lite av fyllningen över, men har du en form med något högre kant är det att föredra. Förgrädda pajskalet i 175 grader ca 10 min.
Skär den kallrökta laxen i mindre bitar/strimlor och skär sparrisen i bitar, spara ”knopparna” att ha ovanpå pajen. Fyll med lax och sparris och fördela hälften av osten ovanpå. Vispa ihop ägg med philadelphiaost och slå över. Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och har du lite pajdeg över kan du göra små löv till dekoration. Något salt behövs inte då laxen i sig är ganska salt.Grädda pajen ca 30 min i 175 grader tills den fått fin gyllene färg. Servera med citron, aioli och en fräsch sallad.

Tips!
- Du kan byta ut den kallrökta laxen mot varmrökt.

1 sats pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

paj_lax_sparris
Ingredienserna till pajen.

laxpaj_lax_sparris
Fyll det förgräddade pajskalet med lax, sparris och hälften av osten.

laxpaj
Slå över ägg och philadelphiaosten.

lax_sparris_paj_matpaj
Toppa med sparrisknopparna, resten av osten och ev. dekor.

laxpaj_med_sparris
Grädda pajen i ca 30 min, 175 grader.

lax_sparrispaj_paj_laxpaj
Färdig att avnjutas. :-P

laxpaj_sparris
Servera gärna med citron, aioli och en fräsch sallad.

IMG_7388-001
Här har vi Jennys läckra kycklingspett. Att panera med halloumi blir riktigt gott och frasigt.
För att komma till Jennys recept ”Kycklingspett med halloumipanering” Klicka HÄR >>

Årets första grilltallrik med vitlöksmarinad karré och potatisgratäng

grillad_karre_marinad_vitlökssmör
Nu är det spikat! - Det är VÅR Öland! :-P
Inga snöstormar mer som motar blåsipporna och inget hårt väder som inte tranorna kan flyga igenom. Nu är dom alla på plats; krokusarna, vintergäcke, vitsipporna, knopparna på syrenbuskarna och vårsolen som värme mot husknuten. Härliga tider nu! ;-)

Jag vet inte om det är åldern eller va fasen de är… Jag har ju alltid älskat vinter och snö men blir bara mer o mer en vår och sommarmänniska. Jag längtar efter värmen och solen. Att kunna gå barfota på gräsmattan, slippa alla bylsiga vinterkläder, leriga stövlar och hundtassar och slippa frysa fingrarna av sig på morgnarna när man sätter sig i bilen och för att inte tala om att skrapa rutor och kånka med ved och hålla värmen inomhus. Nä, nu vill jag ha värme hela våren lång och sen en skön sol-sommar!

Vi hade ju bestämt att grilla i lördags men det blev bokstavlig ”bortblåst”. Det utlovade lågtrycket med snö och hårda vindar höll bara prognosen till hälften. Vindar hade vi och de rejält, men tack o lov ingen snö. Igår däremot så var den öländska vårsolen på plats igen och Nicke tände grillen.

Jag hade marinerat skivad karré med ben och tunt skivad skinkschnitzel i en god vitlöksmarinad. Till detta en härligt, krämig potatisgratäng, vitlök och persiljesmör och en fräsch sallad. Kändes precis som en midsommarkväll av smaker och längtan blev om än mer ännu större. ;-)

Vitlöksmarinad till 4 skivor karré : 
½ dl rapsolja
2 msk mushroom soya
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2 solo vitlök (finriven)
1 msk malen paprika (mild)
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Ta fram köttet och pensla. Täck med plastfolie eller lägg i tättslutande burk och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska grillas; 2-6 timmar.

Tips på goda aromsmör hittar du HÄR >>

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

grillat_grilltallrik_karre_marinad_vitlökssmör

Sköna maj och gullvivesocker…

blomma_2
J
ag hade tänkt visa er en bild på gårdagens grilltallrik med kryddiga korvar, potatissallad och grillat bröd men se det blev inget med det för när kroven låg på grillen så kom regnet igen som ett brev på posten! Vi stod under garagetaket och åt på regnvåta tallrikar! Så det kan bli! :-P Sen blev det dunder och åska och blixtarna slog en efter en, vi rundade av kvällen framför TV:n med ”Sune i grekland” – riktigt kul film! ;-)

Nu bjuder jag på lite färgprakt och vårsol igen, gården fullkomligt myllrar av vackra färger och nu står också gullvivan i blom!

gullvivesocker
Du vet väl att du kan göra eget gullvivesocker hur lätt som helst, det är sååå vackert på en nygräddat sockerkaka, topping på cupcakes eller till att baka med! 

Det här behöver du  :
3 dl gullviveblommor
3 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Mixa blommorna + strösockret i matberedare, häll ut bakplåtspapper och torka i ugn på svag värme (50 grader) ca 20 min. Mixa sockret en gång till om du vill, jag gjorde inte det, tycker det ser vackert hemmagjort ut med lite oregelbundna sockerkorn. Häll upp i en fin glasburk! Kanske en gåva på Mors Dag!?

gullviveblommor

dubbla_påskliljor

gullviva

majblomma

scilla_vår

påskliljor_vår_blommor

vårblommor_lökar

scilla

Grillad ytterfilé med potatisgratäng och lite grönska


Helgen lider mot sitt slut och söndagkvällen likaså. Början på veckan blir vård av barn för min del, hosta, feber, allergi och växtvärk… En salig blandning! Vi får se hur natten blir för dom små… :(

Angående era kommentarer så förstår jag att det inte är sig likt då det blir en viss fördröjning innan kommentarerna syns. Anledningen är därför att jag godkänner varje kommentar innan de publiceras och jag kommer att fortsätta så, det känns bäst. Alla era kommentarer läser jag precis som förut och klickar ofta in via iphonen och godkänner efterhand ni skriver så det bör inte ta för lång tid. Tack och lov har jag inte behövt slänga en enda otrevlig kommentar i papperskorgen hittills och jag hoppas det fortsätter så. Så gör som ni alltid gjort, fortsätt skriv era härliga kommentarer, jag blir superglad att läsa om vad ni har för er och vad ni tycker! 

Nu tänkte jag bjuda på en bild från lördagens grilltallrik med ytterfilé marinerad i vitlök, citron, chili och paprika. Vansinnigt gott till en krämig potatisgratäng & tomatsallad med lök, majs och krasse.

Marinad-special hittar du här >>

Salladsspecial här >> och här >>

Och potatisgratäng, här >>


Lite bilder från gårdens grönska får ni också… :-P


Gullvivan…


Alfred som trädsover i morgonsolen!


Och det stora gamla äppelträdet som snart är i full blom!

Färsk tortellini med spenat & bacon


Gokväll i stugorna! Här hemma på ön har vi haft riktig sommarvärme ute idag, superskönt och alldeles LAGOM om ni frågar mig, inte varmare tack… 20 grader i skuggan räcker gott och väl! Nicke har klippt gräset och det luktar verkligen extra mycket sommar då. Självklart börjar både ögon och näsa klia av allt gräspollen men fint blir det.

Tänkte bjuda på en lättlagad pasta som inte tar mer än 15 min innan maten står på bordet. Färsk fylld pasta går ju så vansinnigt fort att koka och blir sådär stora och fina också. Här hittade jag färsk tortellini i affären med spenat och ostfyllning, ljusa och spenatgröna i färgen! I samma veva som du sätter på vattnet till pasta så börjar du fräsa på bacon i en stekpanna, pressa ner en vitlöksklyfta eller två och rör ner massor med färsk spenat. Salta & peppra. Ja, sen är det klart!

Piffa tallriken med färsk basilika, timjan och små härliga körsbärstomater. Inte så svårt va? ;-)

Färsk spenat är min favorit till just snabba pastarätter. Det är gott, nyttigt och går att variera till tusen… Vill man inte ha bacon kan man byta ut mot pinjenötter, valnötter, hasselnötter. Kanske riva ner lite parmesan, en äggula, eller broccoli, champinjoner etc etc.

4 port
Det här behöver du : 

500 gram färsk tortellini
250 gram färsk spenat
2 pkt bacon (a´ 120 gram)
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar
Körsbärstomater
Basilika och timjan

GÖR SÅHÄR :
Koka upp pastavatten. Fräs på bacon i het stekpanna, pressa ner en eller två vitlöksklyftor och vänd ner spenaten som den är eller skär den grovt. Låtallt få fräsa ihop hastigt. Salta och peppra. Servera med färsk tortellini, körbärstomater och färska örter.


Spenat och bacon som hastigt får fräsa ihop.


Smaklig spis! Vilken är din bästa snabbpasta?

Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? ;-)

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? ;-)

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! :-P


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! :-P


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! ;-)

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! :-P


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! ;-)

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka