Hallongrottor och Eat Art-festivalen i Östersund

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gammaldags kakor på nytt sätt

Just nu är jag hemma i Jämtland några dagar för att delta på Eat Art-festivalen mellan 11-17 på lördag den 16 juni.

Där kommer jag att bjuda på helt nylanserade Spröda frökex från Huså Bröd, den här gången med smak av Västerbottensost.

Jag kommer också att signera mina kokböcker, nyutgivna Birgitta Höglunds bästa grilltips, Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Diabeteskokboken för män.

Här kan du köpa boken på Bokus

Jag har också med och visar upp hur en Wonderbag fungerar, de finns även att köpa på Ecocaféet.

Idag får du ett recept från husmanskostboken, en liten glutenfri hallongrotta till kafferepen i sommar.

Förr tog man alltid vara på det som naturen bjöd och bland det läckraste är ju våra skogshallon.

Det ser ut att bli ett bra hallonår i år såg jag på risen när jag var ute på en långpromenad på Frösön häromkvällen, du ser några bilder därifrån efter receptet.

Det var en fantastisk kväll, solen värmde och det var helt vindstilla, vilket är ovanligt här i fjällvärlden.

Något som var ännu mer ovanligt, det var helt myggfritt, så jag kunde njuta av den vackra kvällen i fulla drag.

Först blev det en kaffepaus och spaning från utsiktstornet på Frösövallen och en promenad till Sommarhagen, sen tog jag en tur på Bynäset.

Vi har väldigt många vackra promenadstråk nära stan, naturen är lätt tillgänglig för alla.

Här följer receptet på hallongrottan, som du lätt omvandlar till en fin bakelse med spritsad grädde, hallon och citronmeliss.

Gräddbakelse
Foto Mikael Eriksson

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla 5 minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Intåg i Sommarhagen

Utsikt över Storsjön och fjällen från Frösövallen

Frösövallens café

Jämtlandsflaggan

Avokado, mango, kiwi, blåbär, hallon och pumpakärnor, gott kvällsfika

Mini-Wonderbag som kylväska

Solnedgång på Bynäset

Sandviks hamn och fiskrestaurangen

sandvik_fiskrestaurang_öland
Igårkväll gjorde vi en liten avstickare upp till norra Öland, till Sandviks hamn. Förutom kvarnen som jag skrivit mycket om finns en helt fantastisk liten fiskehamn med idyllisk atmosfär, sagolik utsikt över vattnet och blåkulla samt en riktigt trevlig restaurang/fiskbutik nere vid kajen där vi passade på att äta.

sandvik_fiskrestaurang
Vi åkte upp med min mamma, Henrik och hans ena son i deras cadillac. Bilen på bilden har legat under projekt; motorrenovering och efter många timmars slit så rullar den återigen på vägarna. Henrik & Nicke har gjort ett bra jobb! :-P Vi åt på fiskrestaurangen som bjöd på riktigt fina fiskar. Panerad torsk med remouladsås, så gott!!

sandvik_hamn
Lite vila på maten nere vid stranden. Mamma och Joline plockar stenar.

sandvik_utsikt
Joline. Nicke, Henrik och Tommy. Kolla in himlen alltså, helt underbar och sååå vackert fotoljus.

sandvik
Underbar utsikt över solnedgången. Mamma & jag…

sandvik_utflykt
Vindarna blev till slut riktigt iskalla så vi begav oss hemåt, men innan så var jag tvungen att stoppa en turist bara för att få fota deras hund. Precis en sån som farmor och farfar hade när jag var liten. En tib. terrier. Hon hette Zhintz och var nästan helt identisk med den här lilla vi stötte på…