Tonfisksallad med ägg

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter

Snabbmat

Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid.

Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan.

Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.

Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt.

Allt det jobb jag skulle gjort nu under våren med att fara runt landet och föreläsa/signera nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, har ju som så mycket annat ställts in eller skjutits på framtiden.

Nu är enda sättet för mig att sprida min matfilosofi och kokböcker här på bloggen och via Facebook/Instagram.

Så jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du vill köpa en eller ett par av mina böcker, till dig själv eller som present till någon som skulle behöva uppmuntras.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Tonfisksallad 2 port

100 g tonfisk i vatten

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

½ dl finstrimlad purjolök

½ äpple eller gurka i små tärningar

Saft och rivet skal av ½ citron

Salt och chiliflingor efter smak

Bryt sönder tonfisken i mindre bitar i en bunke.

Blanda samman med majonnäsen och rör ner grönsakshack och citronsaft. Smaka av med salt och chili.

Servera tillsammans med kokta ägg, tomater och salladsblad eller till en krispig ostomelett.

Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg