God Jul och några enkla julbordstips

Jultallrik från en av våra tidigare jular i Alanya

En god och fridfull jul

Dan före dopparedan, den dag då de flesta stressar som värst under året.

Jag och Lennart har sen några år tillbaka valt att fira julen på ett mycket lugnt och fridfullt sätt i vår hyrda lägenhet nere i Alanya.

Julmat har vi i liten skala, julblommor, adventsstjärna, ljuslyktor, några tomtar och kottar gör att det blir julkänsla även i den sommarvärme vi haft senaste veckan.

Jag köpte med lite julskinka och rökt renhjärta hemifrån och i morgon blir det till att göra rödkål.

Hade också tänkt göra den här fina leverpastejen fast på lammlever, men det får vänta till en annan dag.

Jag har tagit det väldigt lugnt den senaste veckan, även på Facebook och Instagram, det är så skönt att då och då ta en paus från allt som händer där.

Internet har inte fungerat så bra i mobilen så därför har jag kopplat bort det helt där och kollar bara mail och meddelanden i datorn varje kväll.

Tänk så mycket tid och energi det frigjort till annat, det är först sen jag lagt ifrån mig mobilen som jag insett vilken tid det tar att hålla koll på allt och att ständigt vara nåbar.

Nu har det istället blivit många och långa promenader i de gamla stadsdelarna upp mot borgen.

Jag är så tacksam att jag idag kan gå så mycket bättre än för några år sen, då var det omöjligt att gå i de branta backarna.

I vinter blir det äntligen mer tid att börja läsa böcker igen, något jag alltid gjorde mycket förr innan internet kom in i mitt liv.

Jag har bland annat köpt med mig Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström, den ska bli mycket intressant att läsa.

Det senaste halvåret har inneburit väldigt mycket tid vid datorn för mig, då jag gett ut hela 3 kokböcker i år.

Så nu är det verkligen dags att bara vara och låta det digitala livet få hamna i skymundan.

Hoppas att du också får njuta av lugn och ro de kommande dagarna.

Här får du tips på några goda rätter till julbordet som går väldigt enkelt att laga till.

Rödkålssallad

½ liter finstrimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl granatäppelkärnor

½ pressad citron

1-2 msk riven ingefära

Salt

Chiliflingor

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Matjesmousse

1 burk matjessill

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden och vänd ner i sillröran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.

Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.

Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.

Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.

Här hittar du recept på rödvinssillen och örtsillen som finns med på tallriken ovan.

Keso à la Malta
Foto Mikael Eriksson

Keso à la Malta med drottningsås 4 port

2 dl keso

2 dl grädde

1 dl hackade valnötter

1 krm äkta vaniljpulver

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre. Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.

Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.

Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.

Drottningsås

1 dl hallon

1 dl blåbär

2 tsk pressad citron

Blanda bär och citronsaft i en kastrull, koka upp och låt småputtra ett par minuter.

Passera genom en nätsil med hjälp av en slev.

Häll upp drottningsåsen i en burk, låt svalna och förvara i kylen.

Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar så frys in burken.

God Jul

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.


Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära

Julmånad med goda tips

Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret.

Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya.

I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår.

Så istället för en hel kalender så får Tomten i år titta in då och då och tipsa om sånt jag tycker om till julbordet och lite fler julklappstips blir det också.

Först ut blir en mycket fräsch glögg som jag brukar göra här i Turkiet.

Dela gärna inläggen vidare till dina vänner som också uppskattar det naturligt goda.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Glögg med fröpepparkakor


Lucka 24 – God Jul
GOD JUL

GOD JUL

Julens godaste frukost 2 port

4-5 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

25 g skållade mandlar

1 juläpple

50 g smör

Salt

Vispa ihop ägg och grädde med lite salt. Skär äpplet i små tärningar.

Bryn smöret och fräs äppeltärningar, mandel och kanel en liten stund.

Häll på äggsmeten och rör hela tiden mot botten.

Ta kastrullen från värmen efter en minut och fortsätt röra lite till.

Blanda i mer grädde om du vill ha en krämigare röra.

Smaka av om äggröran är lagom salt.

Pudra över ordentligt med kanel och njut av en riktigt mättande julfrukost.

God Jul önskar jag, Lennart och Tomten från ett lugnt och fridfullt Alanya.

Äggröra med Äpple och Kanel


Lucka 7 – Tomtens müsli
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt...

Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt…

Julmüsli

Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt.

Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan.

Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter.

Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten.

Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin

1 msk kanel

ca ½- 1 krm himalayasalt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked indiansocker, honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Tomten i hamnen...

Tomten i hamnen…


Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran

Saffransostkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott.

Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av.

Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna.

Tomten i Alanya

Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…


Lucka 3 – Julkryddad ischoklad

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.

Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.

Tomten på hamnbesök...

Tomten på hamnbesök…

Något större båtar än Tomtens...

Något större båtar än Tomtens…


Lucka 2 – Saffranskaka med morot och citrus

Saffranskaka

Tomten har kommit

Som du kanske läste i mitt inlägg igår så har huvudpersonen i min Adventskalender varit ute på vift på egen hand.

Igår dök han då så äntligen upp, efter fem dagar på egen resa. Han hade varit i München av nån märklig anledning…

Nu är ordningen återställd, vi har också äntligen fått allt vårt bagage för en månads vistelse i Alanya och Tomten får börja agera Kalenderpojke igen.

Fram till jul bjuder jag på mina bästa rätter till julbord, fikastunder, glöggfester och alla andra tillfällen när du vill njuta av naturliga julsmaker.

Ät, njut och må gott❤

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

Pressad mandarin, apelsin eller citron, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad citrussaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl.

Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter.

Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till.

Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt.

Då blir kakan betydligt godare.

Tomten hade samlat på sig en hel del bagagetaggar när han kom...

Tomten hade samlat på sig en hel del bagagetaggar när han kom…

Nu får han lite vila innan det är dags att börja jobba med nya bilder...

Nu får han lite vila innan det är dags att börja jobba med nya bilder…


Lucka 1 – Tomtens efterlängtade återkomst och tips på färdkost

Kaffepaus i Oslo

Tomtens Adventskalender

Jag trodde några dagar att det inte skulle bli någon Adventskalender alls här på bloggen i år.

Jag är som vanligt nere i Alanya nu på vintern och Tomten har varit en trogen följeslagare under flera år.

Han har fått agera fotomodell i alla möjliga miljöer och blivit ett uppskattat inslag bland mina decemberrecept.

I år höll det på att gå om intet, när han fick för sig att ge sig ut lite på egen hand.

När vi kom ner till Antalya flygplats i lördagskväll, var nämligen både resväska och Tomten borta…

Nu några dagar senare har vi fått rapport om att han är han på väg hit, via München.

Fick sms från WorldTracer, som spårar förlorat flygbagage, att väskan skulle komma till Antalya i förrgår kväll.

Men ingen väska dök upp under gårdagen, när jag ringde för att fråga varför, ja då hade den inte varit med på planet från München…

Men när nu Tomten fått nog av äventyr och bestämmer sig för att komma, så ska det bli väldigt trevligt att återse honom och inte minst hela bagaget.

Så tänk på en sak när du reser, ta alltid med det viktigaste i handbagaget?

Här ovan en bild från Gardermoen i Oslo förra året när vi åkte ner.

Då var det gott med ett mellanmål till en kopp kaffe, bestående av pecannötter, torkat älgkött och torkade äppelringar.

Vi har alltid med egen färdkost, så vi klarar en lång resdag med kraften i behåll.

Den här gången hade jag gjort köttfärssås på ekologisk kycklingfärs.

Den är väldigt god att äta även kall och fungerar bra att ta med genom säkerhetskontrollen.

Vi hade också med tjälknöl, kardemummafrökex från Huså Bröd, smör och några kokta ägg.

Här kan du nu köpa alla 3 sorters frökex bakade efter mitt recept på Lammboden.se.

Tomten vilar ut på Kleopatrastranden efter en lång resa...

Tomten ska förhoppningsvis snart få vila ut på Kleopatrastranden efter en lång resa…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…