Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Tomattider

Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet.

Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång.

Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen.

Att torka tomater länge på låg värme frisläpper en enorm smaksensation, så har du inte provat att göra det förut så är det dags nu.

Uppvärmda tomater är inte bara goda, de är faktiskt betydligt nyttigare också, halten av antioxidanten lykopen ökar vid tillagning.

Ugnstorkade tomater med örter

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

Ett par deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Chilisås

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser.

Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då.

Mixa så chilisåsen blir nästan slät, häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt.

Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara resten i frys och ta fram eftersom.

Tomatsoppa 2 port

6 tomater

10 cm purjolök

1 gul lök

1 kokt morot från buljongkoket

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna i bitar och hacka de olika lökarna grovt, bryn hacket i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och den kokta moroten i mindre bitar, låt fräsa en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med Öländska bönchips med örter, vill du ha en macka till så prova gärna det här nötbrödet.

Lammgryta med nybakat bröd
En lättlagad gryta med lamm är alltid gott och passar fint en regning sensommardag. Denna gryta serverar jag som den är med mitt goda bönbröd och rumsvarmt smör. Vill du skippa brödet så kan du istället servera med en stor sallad eller varför inte ett blomkåls- eller rotsellerimos? Jag tillagade denna rätt i min fina […]
Nya rätter från årets buffé – del 1
När vi har sommarbjudning så är det som ni vet alltid buffé som gäller. Det är kul att göra, kul att äta och alla hittar alltid något de gillar. Jag brukar se till så att det finns rätter som är förrätter, varmrätter, mellanrätter och så en efterrätt. Mellanrätten blir oftast ostbricka. I år blev det […]
Snabb och läcker fiskgratäng

Fiskgratäng

Lättlagat

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när värmen börjar hitta hit igen.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till. Riktigt god är den också:)

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja.

Hemlagad makrill i tomat...

Hemlagad makrill i tomat…

 


Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika

En enkel men god gratäng som de flesta i familjen gillar! Serveras med haricot vertes.

Såhär gör du för att tillaga Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika:

1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Putsa dina kycklinfileer och banka ut dom så att de blir jämna.
3. Stek sedan kycklingfiléerna tills de får en fin yta.
4. Skiva sedan tomaterna tunt och lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.
5. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.
6. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.

Tomatsoppa med pasta och nybakat bröd

tomatsoppa_pasta_bröd_
Nu tror jag det fungerar och vi är online igen. Binero hade en hel del bekymmer igår då sidan låg nere i omgångar och däremellan kunde jag inte uppdatera då allt gick segt som sirap men nu ska det väl vara bättring på torpet.

Soppa är vad som bjuds, men inte vilken soppa som helst utan en sån där som bara sätter sig fast i smakminnet som man kan gå å längta efter i veckor. :-P Denna fylliga tomatsoppan med tunna, små spagettibitar kan få vilken ”anti-soppare” som helst att bli omvänd och verkligen ÄLSKA denna!

Med ett gott, nybakat bröd som jag tycker hör alla soppor till blir det en fantastisk höstmiddag när regnet piskar mot fönsterrutorna. Lite längre ner i inlägget hittar ni även ett litet urval på mina favoritsoppor, hoppas ni finner inspiration att låta kastrullerna bubbla i höst! ;-)

6 port
Det här behöver du :
1 msk kallpressad rapsolja
2 morötter
½ grön paprika
1 msk oregano
1 krm nystött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås (minska ner mängden om du inte vill ha soppa för het)
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 liter kraftig grönsaksbuljong
2 dl okokt tunn spagetti
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär morötter i små bitar, hacka paprikan. Hetta upp en djup kastrull med den kallpressade rapsoljan. Fräs på morötterna och paprikan, tillsätt oregano, svartpeppar, tomatvinäger och chilisås. Låt allt få fräsa ihop under omrörning nån minut

Slå på tomatkross och buljong. Koka upp och låt soppan sjuda på svag värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering tillsätt den tunna spagettin, den behöver bara ligga i soppan nån minut medan du dukar bordet och soppan får svalna något. Servera med ett gott, gärna nybakat bröd.

tomatsoppa_pasta_bröd
Ingredienser till soppan och bröd på jäsning.

tomatsoppa_med_pasta_soppspagetti
Smaka av soppan OFTA! :-P

nybakat_bröd
Busenkelt ”slarv-bröd” till soppa, bakat på kallpressad rapsolja. recept kommer.

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Servera med gott, nybakat bröd. Ät och njut. ;-)

Sugen på mer soppa?? ;-)  
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

halloumi_soppa_ost_morotssoppa cowboysoppa rotfruktssoppa_recept
Fr.vä; Morotssoppa med halloumi. Cowboysoppa med klimp. Rotfruktssoppa med bacon.

potatissoppa minestrone_soppa_minestronesoppa_grönsaksoppa_vegetarisk grönsakssoppa_bröd
F
r.vä; Potatis & löksoppa. Minestronesoppa med risoni. Grönsakssoppa.

kycklingsoppa_nudlar knorr_soppa_soppduell_skogssvampsoppa_renskav köttsoppa_klimp_recept
Fr.vä; Kycklingsoppa med udonnudlar. Skogssvampssoppa med renskav. Köttsoppa med klimp.

jordärtskockssoppa potatis_purjolökssoppa buljongsoppa_korvsoppa_korv_makaroni_soppa
Fr.vä; Jordärtskockssoppa. ptatis & purjolökssoppa. Korv & makaronisoppa.

 

Kycklinglårfiléer med bakade tomater och champinjoner

Enkla och goda kycklingslårfiléer som du grillar och serverar med tomater och champinjoner!

Gör så här
1. Gör marinad och blanda med kycklinglårfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader.Dela tomaterna och grupp ur dem. Gröp ur svamparna. Lägg tomater och svamp på en ugnspplåt med en bakålåtspapper.
2. Stö på örtsalt på tomaterna och svampen. Skiva osten och fördela över. Skiva löken och lägg på tomaterna och toppa med mandelspån. Klicka på ajvar och pesto på svampen. Sätt i ugnen i ca 15-20 minuter. Grilla under tiden kycklingen runtom på grillen.
3. Servera med en fräsch sallad!

Vill du göra en mumsig yoghurtsås?
Gör såsen genom att blanda följande ingredienser: 2 dl turkisk youghurt, salt och svartpeppar, 2 msk hackad mynta. Servera till den ny grillade kycklingen, rucola och de bakade tomaterna och champinjonerna.