Lucka 11 – Mat som lagar sig själv – Tjälknöl

Antistressmat

I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.

Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.

Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.

Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.

Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.

En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?

Fler tips på lättlagade rätter hittar Birgitta Höglunds bästa grilltips, som passar fint när som helst på året, inte bara på sommaren.

Här kan du läsa om hur min typ av mat gjort mig friskare och piggare med åren i en artikel på Kurera.se.

Har du Facebook, så gilla och dela gärna deras artikel därifrån i den här länken: Kurera på Facebook.

På det viset får många fler chansen att läsa den och äta sig till en bättre hälsa.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, den ger lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag, torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Fyllda rullar av rostbiff

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använd rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avocado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avocado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär


Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

tjälknöl_recept
Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! :-P

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
- 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
- 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. ;-)
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!

kallskuret_recept
Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! ;-)

rostbiff_kallskuret_kallskuren_tillaga_rostbiff
En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! :-P

Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo