Chili cheese, i made it!!


Äntligen fick jag till dom! Dom där krämiga, heta, ost och jalapenofyllda chili cheesen som finns på Max o Burger King! Man kan lätt leva utan hamburgare och pommes o alla dipper o sånt från snabbmats-haken, men man kan inte leva utan chili cheese! Så är det bara. Det var inte meningen att det skulle bli just chili cheese idag, så därför är jag extra stolt nu då jag lyckades! :-P

Jag hade förberett för att göra ”jalapeno poppers”. Fyllda färska jalapeno med en oströra blandat med finhackad, inlagd, grön jalapeno. Det ska jag göra också, snart!

Men jag tyckte jag fick till just ostfyllningen så himla bra så jag började rulla små chili cheese å tänkte att jag provar väl då, men hade inga högre förhoppningar. Sen doppade jag dom i vanligt vetemjöl, vispade ihop en basic pannkakssmet med mjöl, mjölk, ett ägg och lite salt. Doppade bollarna däri och sen en vända ner i ströbröd. OBS! Du ska inte använda ströbröd, utan panko, men nu hade jag inte panko hemma men kom ihåg de om du ska prova. Panko blir så mycket godare till all slags panering.

*Panko är ett asiatiskt ströbröd, hittas i välsorterade mataffärer men kan också bla. beställas här >>

Ja, å eftersom jag är väldigt känslig och verkligen avskyr allt vad fritös och gatukök luktar så hällde jag olja i traktörpannan istället och friterade dem däri. Hög värme, prova först med en smula vitt bröd. Fräser det och tar färg snabbt så är det lagom värme på oljan. Ha ett lock i närheten, man vet aldrig… Olja är inte att leka med!

Ja, å så blev det helt plötsligt bara en massa chili cheese av de. Nu är dom slut… ;-) Förbaskat GODA, å de enda jag kommer justera nästa gång är då som sagt panko, istället för ströbröd. Nu har jag hittat mitt favoritrecept som jag inte ska slarva bort!

ca 25 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering : 

  1. Vetemjöl
  2. Äggsmet
  3. Panko

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Rulla till ovala ägg, ca en fylld tesked till varje. Rulla i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.


Finriven hushållsost, finriven cheddarost…


Rör ihop med färskost och finhackad grön, inlagd jalapeno. Röran ska vara väldigt ”torr” i konsistensen så det behövs inte mycket färskost.


Öka på hettan med D´Elidas chilisås, så många droppar som du tycker bli lagom. Smaka av. Å så en gnutta salt. Sen är det bara att rulla små ägg, panera och fritera. Låt rinna av och svalna något på hushållspapper.


Ät och njut! Chili cheese – to die for!! ;-)

 

Muurikka-premiär i kvällssolen med stekt palt, smör & lingon!


Det finns söndagar och så finns det söndagar!! Och lata söndagar… :-P
Då när man bara vill njuta med familjen, inte prata i telefonen, inte städa och feja och rensa garderobar eller sortera tidningar… Såna dagar då man bara vill sitta tätt ihopkurade i soffan, hitta på saker ute med barnen, äta en fullständigt okomplicerat middag och fortsätta njuta efter sista tuggan utan disk och utan att slösa på en enda myskalori!

När det dessutom är en söndag då solen värmer och snödropparna trängs upp ur marken och vintergäcken skapar gula hav utmed gräsmattorna, då är det ”lat-söndags-mys-middag” som står på menyn!

Jag pratar naturligtvis om muurikkan!

Vi la ner lite kärlek på att rusta upp den inför vår och sommarsäsongen. Nicke slipade av den lätt med stålull och sen diskades den med ljummet vatten och fick torka i solen insmord i lite rapsolja sen blev den som ny igen! Och levererade gjorde den, precis som alltid en fullkomlig stämning och god mat när vi satt där på ekbänken och bara njöt av den blänande kvällssolen!

Då kan det också vara bra att ha lite reserver från storkok av palt, skuret i tärningar liggandes i frysen! Bara att ta upp, i med smör i pannan och steka på! Ät på papperstallrikar så slipper ni disken och elden får en sista skjuts efter maten!

Visst sa jag _lat_ söndag!?? ;-) Jodå, å de behövdes verkligen inför den här veckan o allt den kommer bjuda på!

Ni där ute som har koll på läget vet vad jag syftar på, och ni som är grymt nyfikna får använda er av lite ”bakåt-i-tiden-forskning”… :-P


Fina, älskade lilla muurrikkan!!! 


Det blir inte enklare, godare och mer stämningsfullt när man kan av njuta av en papperstallrik i knät med nystekt palt på muurikkan en tidig söndagskväll i solnedgång… Nä, de blir inte de! :-P

Koka palt? Recept & bilder här >>

Banan & citronmuffins i solskenet


Tänkte överraska barnen idag när dom kommer hem från skolan med nybakade muffins! Första skolveckan efter sportlovet avklarat och imorgon får dom (läs: jag) äntligen sovmorgon igen! ;-) Det är en alldeles fantastiskt fin fredag, solen skiner, lite kyliga vindar som biter i kinderna när man står ute i bara foppatofflor och T-shirt och fotar muffins, jojomen! Tur vi inte har några grannar som undrar vad jag pysslar med på morgonen med en skärbräda full med muffins och två glas mjölk men ingen annan i närheten!? Linda är visst sugen på muffins idag??! :-P

Detta recepet har jag modifierat från ett tidigare med äppelmuffins. Där ska vara 2 dl filmjölk eller yoghurt i smeten men det bytte jag ut mot 1 dl mjölk och tre mosade bananer istället. Smeten blev precis som jag ville ha den och muffinsarna höga och saftiga! Så detta kör vi på till alla fula bananer därute! Som vanligt gör jag smeten i _två_ skålar, en ”blöt” smet och en skål med ”torra” ingredienser som sedan bara slarvigt rörs ihop, inget vispande alls!

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
Rivet skal från 1 citron
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35-40 min.


Ha en underbar fredag allihopa!!!

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P

Sidhuvud, receptarkiv & Dalton…


Midnatt är slagen, jag har jobbat två dagars långpass, är äntligen hemma och sitter nu här i bakgrunden och grejar med indexsidan till recepten, (ny menyknapp ”RECEPTARKIV” ovan) och i samma veva tillverkar jag visst logotyper till sidhuvudet på löpande band men nu är jag nöjd med denna iaf! Vilken tid de ska ta alltså… Ligger väl ett tiotal i papperskorgen!

Har dock lite problem att få till denna index med recept! Det ska ju vara lätt att hitta recepten ni söker och även om sökrutan fungerar så blir det en himla massa sidor och recept att bläddra igenom så jag håller på bygger upp en komplett länksida med alla recept som textlänkar under passande rubriker! Hästjobb AB – jajamen! Men så har det blivit en hel del recept också sedan 2007…

Problemet nu är att jag ville hemskt gärna ha texten i TVÅ spalter, precis så som man kan göra i word, men jag hittar ingenstans hur man gör… Nån som har ett tips kanske som kan hjälpa mig??!


När jag ändå har några bilder på Dalton uppe så kan jag passa på att berätta lite, då jag får en del mail ang. honom om vad han är för ras och var han kommer ifrån!

Han är en sydafrikansk mastiff, (Boerboel), import från Norge -06, från Norboerboels kennel då han var 9 veckor! Idag är han 5 år och 72 kg tung/lätt… :-P Älskar solen, värmen & är världens finaste familjehund. Glad, lättsam och en riktigt djurälskare är han! Katt som kanin har alltid varit och är hans fina små kompisar, han skulle aldrig göra en fluga förnärmad så snäll han är mot dom små! En liten (stor) Ferdinand som längtar till våren då han kan sitta ute på gräsmattan och blunda och lukta på blommorna…


Mer info om Dalton som valp här >>


Sov gott… Ses imorgon!

Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)

Rostbiff med rotfruktsgratäng, gurka & fetaostsallad


Tusen tack alla ni för era glädjerop angående samarbetet med muurikka både här på kryddburken, facebook och i mailboxen, det värmer verkligen en norrlandssjäl som mig!! :-P

Här kommer vår middag från igår när kära maken kom hem efter en liten tripp till Ystad. Upp i ottan och iväg 4 timmar dit och 4 timmar hem… (bilaffärer of course) Det är hektiskt att leva som bilhandlare men nu tror jag vi är på rätt väg, den som väntar får se! ;-)

Iallafall hade Joline och jag förberett middagen med kallskuren rostbiff, en krämig rotfruktsgratäng och en sallad som Joline gjort med gurka, fetaost, rödlök och en vinegrette, hur gott som helst. Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor.

Idag däremot har vi haft halva släkten här på ön samlad runt bordet med en värmande bouef bourgiginon och hemmagjort potatismos med persilja! Värmande köttgrytor är precis vad som behövs nu! Solen skiner och det mesta av snön har smält bort, men termometern har legat runt nollan hela dan så även att man verkligen känt för att gå ut i T-shirt och luta sig mot husväggen och lapa lite sol så har det varit på tok för kallt, särskilt med våra kyliga vindar här! Men vackert är det och våren gör sig mer och mer påmind med snödroppar, krokusar som tittar upp och solgula vintergäck! :-P

Men har det inte varit en kort vinter ändå?? Eller kommer det ett bakslag tro?


Rotfruktsgratängen gör jag med potatis, morot, palsternacka, vitlök, parmesan, massa vitpeppar och grädde!

Rostbiffen 
Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff. Putsa den från hinnor & gnid in hela biten med rejält av salt & svartpeppar! Lägg i ugnsfast form & stick in en kötttermomter. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 63-65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, men ju lägre innertemperatur desto mer rosa/rödare kött… När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Använd med fördel en skärmaskin om du ska skiva köttet riktigt tunt.

Lägg upp tunna skivor lite slarvigt på ett fat, strö över rostad lök och dekorera med timjan och tomater!

6 port 
Rotfruktsgratäng

4 medelstora potatisar
3 morötter
3 palsternackor
3 finrivna vitlöksklyftor
salt & malen vitpeppar
3 dl parmesanost
5 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skala och skölj rotfrukterna. Torka dom torra i en kökshandduk. Skär allt i tunna skivor. Blanda ner allt i smord, ugnsfast form. Salta & peppra och vänd runt ordentligt. Riv över parmesanosten och slå på grädden. Gratinera i ugn 200 grader ca 50 min.


Joline har en favorit när hon gör sallad och det är denna vågiga kniv som skär räfflade grönsaker. Perfekt till just gurka (saltgurka också förstås) men även till potatis om man vill fritera egna pommes. Till rädisor, morotsslantar mm. En kul grej i köket, speciellt för dom små! ;-)
(Den vågiga kniven (finns i flera färgglada färger) hittar ni på ninasmat.se där du som läsare på Kryddburken även erhåller 10% rabatt vid beställning, uppge bara koden ”Kryddburken”.)  


Jolines gurka & fetaostsallad med skivad rödlök och en vinegrette.
Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.

 

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)

Trolldeg


Visst var det trolldeg vi pysslat med idag! Från tidig morgon tills för nån timme sen, non-stop! Bakat, knådat, pysslat ihop figurer, torkat dom i ugnen och målat med vattenfärg! En heldag vid köksbordet och lera överallt!! Det är grejer det! Med en pysselgalen mamma är det dock inga problem, dessutom fick dom snällt hjälpa till att städa undan allt! ;-)

Jag fick själv trolldeg då och då när jag var liten som mamma knådade ihop och fick den serverad i en big-pack låda, alldeles ljummen och salt, kommer ni ihåg? Och visst var man bara tvungen att slicka lite på fingrarna efter den salta degen?! ;-) Idag var det inte lika lockade att just slicka på fingrarna, men lika roligt var det nog allt!

Brukar ni göra egen trolldeg? Det är ju så otroligt lätt och framförallt billigt!
Jag fick ett tips om att använda lite citronsyra i degen (finns på påse i kryddhyllan i affären) istället för alun och det var en väldigt len och smidig deg som inte smulade och var lätt att jobba med, mycket tack vare oljan i receptet också.

Ja, sportlovsveckan går mot sitt slut och det är nog en smula trött mamma som tar fredagkvällen på allvar imorgon, men skoj har vi haft och hunnit med både pyssel, semlebak, utedagar, lekkompisar, badhus, boxning och sena tv-kvällar!

PS.
Det ska bli liiite skönt med vanlig vecka med skola och jobb faktiskt… ;-) DS.

Det här behöver du :
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra
1 dl kokhett vatten
1 msk olja
Hushållsfärger

GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och slå i vattnet, oljan och karamellfärg. Blanda med sked från kanterna och inåt tills all vätska blandat sig med det torra. Knåda sen ihop degen för hand, lägg i plastpåse tills det är dax att baka!

  • Torka sedan figurerna i ugnen, 80 grader körde jag på i ca 2-3 timmar beroende på hur tjocka dom var… Låt svalna!
  • Måla med vanlig vattenfärg! (puckar är bäst)


Tre skålar, tre färger!


Om du rör ihop degen med sked tills den inte smular blir du inte lika ”färgig” om händer…


Knådade bullar! :-P


Gjorde även en trolldeg utan färg eftersom det är lättare att måla figurerna i den färg man själv vill ha sen! Här är min hamburgare från scratch!


Joline var flitig och gjorde massor av småfigurer och en del fick knytnäven i bordet då hon inte blev nöjd, å så började hon om…


Här är hennes alster med kikare, korv med bröd, donuts, en skål köttbullar med grön pasta, och ett designat fat! :-P


Mina kanelbullar var enkla, pärlsockret är dock äkta!


Max tog mer tid på sig till varje figur och arbetade noga med att blanda färgerna!


Här har vi Max figurer! Den till vänster är Max själv och den till höger är en ”Moouuuu”! En ko alltså! :-P


Köttbullar och spagetti på ett fat skymtar där till höger men det ser mest ut som pomfritt… Försök att trycka ut deg ur en liten metalltyll med litet hål och fyll en tallrik…. *phuuu* Tålamodsprövande AB!


Några cupcakes blev det också!


Ja, å så mannens kvällsmat som han blev serverad! :-P Vem har tid att laga mat när man pysslar???
Nädå, han fick vanlig mat också, så han svalt inte ihjäl idag heller!

 

Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!